Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.01.2020. u 12:18

Sinoćnji govori daju nam za pravo vjerovati da se hrvatsko društvo razvija u politički odgovornu zajednicu koja uvažava razlike

Zoran Milanović novi je, peti predsjednik Hrvatske. Hrvatska je izabrala promjene poklonivši kandidatu ljevice znatnu prednost u odnosu na Kolindu Grabar-Kitarović. U samo nekoliko tjedana kampanje bivši se premijer uspio nametnuti kao novo političko lice i pobijediti ne samo sad već bivšu predsjednicu nego i moćnu stranačku mašineriju HDZ-a.

Peta promjena na Pantovčaku nova je dionica u demokratskom razvoju Hrvatske. Društvo opterećeno ostavštinom bivšeg sustava i Domovinskog rata grčevito se bori za prelazak iz postkomunističke paradigme u onu modernu, demokratsku. Velik broj kandidata u prvom krugu, protestni glasovi i populizam sastavni su dio toga preoblikovanja. Bitno je naglasiti da se u konačnici znatan broj tih glasača priklonio jednom od nositelja mainstream politike i tako ponovno ostavio nedorečenom priču o trećem putu u Hrvatskoj. Barem za sada. Nova dionica na tom putu bit će Škorin pokušaj okupljanja desnice, što će istodobno biti novi, zahtjevan ispit za hrvatsku tranziciju.

Zoran Milanović izabran je za novog predsjednika RH
1/33

I ovaj izborni ciklus otvorio je ideološke podjele – na sreću, ovaj put minimalno na prijeporima iz Drugoga svjetskog rata – koje su bile krajnje oružje za mobilizaciju vlastitih birača. Za odmak od te paradigme očito će nam trebati još tri-četiri izborna ciklusa.

Zoran Milanović od sinoć je predsjednik svih građana. Ma koliko to zvučalo kao istrošena fraza, logičan je i jedini okvir koji nam nudi demokracija. Sinoćnji govori novog predsjednika i njegove prethodnice daju nam za pravo vjerovati kako se hrvatsko društvo, unatoč svojim prirodnim razlikama (kada su one unutar demokratski prihvatljivih vrijednosti), razvija u politički odgovornu zajednicu koja uvažava razlike i spremna je na suradnju oko strateških nacionalnih ciljeva. I Milanović i Grabar-Kitarović u svojim završnim govorima pokazali su se državnicima uvažavajući jedno drugo te svoje i suparnikove glasače.

Sada su na redu Zoran Milanović i Andrej Plenković. Ulazimo u vrijeme intenzivne i zahtjevne kohabitacije. Predsjedanje Europskom unijom, kriza na relaciji SAD – Iran, Brexit samo su dio vanjskopolitičkih izazova u kojima premijer i predsjednik moraju pokazati političku i ljudsku zrelost. Ubrzo nakon toga čeka ih još jedan ispit – istek mandata šefu SOA-e, agencije koja se potpuno nezasluženo našla u središtu ove kampanje.

Ovi će izbori utjecati i na odnose unutar dviju najjačih političkih stranaka. Davor Bernardić može odahnuti, na Pantovčaku je njegov kandidat koji je, u slučaju neuspjeha, vrlo lako mogao biti njegov protukandidat za čelno mjesto SDP-a. Andrej Plenković, pak, već se u izbornoj noći suočio s otvorenim kandidaturama svojih oponenata u stranci. Iako je ovaj gubitak izbora ponajprije poraz Kolinde Grabar-Kitarović, on je i poruka Plenkoviću da postoji znatan broj HDZ-ovih glasača koji nisu zadovoljni politikom stranke. U prvom krugu svoj su glas dali Škori, u drugom su svoje nezadovoljstvo iskazali zaokružujući nepostojeći broj 3. Intenzitet previranja u HDZ-u imat će reperkusija i na saborsku većinu, ali i na sve veći pritisak ohrabrene oporbe, koja će tražiti izbore. Politička mudrost o kojoj smo govorili na početku ipak nam daje vjerovati da će Plenković i njegova Vlada dobiti mir do kraja predsjedanja Vijećem EU. Potom počinje nemilosrdna politička bitka.

Dragan Bagić i Božo Skoko: Dobar dio Milanovićevih glasača o njemu je prije tri-četiri godine govorio sve najgore

Komentara 11

Avatar comandante
comandante
07:23 06.01.2020.

Sljedeći potez bi morao biti rušenje Banditića zbog higijene društva...deratizacje

DU
Deleted user
12:19 06.01.2020.

Sjećate li se Milanovićeva govora kad je SDP pobjedio na parlamentarnim izborima? Vrlo sličan i kod ove pobjede. Tolerancija, koperativnost, uvažavanje, sve velike riječi. Rezultat ste vidjeli. Nadajmo se da se priča naće ponoviti.

ST
stefj
16:19 06.01.2020.

He, he, kohabitacija, baš... Tako je Milanović nastupio i kada je postao premijer, a onda su došle podjele veće nego ikada. Njegovo je ili mi ili oni... Što je za očekivati od Milanovića? Prema uvodnom govoru Bere, za očekivati je da će biti glasnogovornik SDP-a, te da će opstruirati vladu na svakom koraku. Nešto ala Maras na Pantovčaku... Najgore u svemu tome je da će koristiti međunarodnu politiku za stranačke obračune. Ništa novo od Zorana, ništa novo od SDP-a... Daleko smo mi od neke demokracije gdje bi državni interesi bili iznad uskih partikularnih interesa. Od tih stvari nisu cijepljeni niti vani, a kamoli kod nas... Dolazi burno razdoblje prepucavanja, ne samo u saboru, nego se sada to prenosi i na Pantovčak...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije