Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVI HRVATSKI PREDSJEDNIK

Pobjednički govor Zorana Milanovića: Neće biti spletki, tajnih dealova i poslova

Zoran Milanović
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/28
06.01.2020.
u 00:14

Bit ću onakav predsjednik kakav sam bio i u kampanji, kazao je u pobjedničkom govoru Milanović

Tvornica pobjeda. Tako je prozvano mjesto na kojem su čekani rezultati utrke za predsjednika. Takvo ime nadjenuo mu je novi predsjednik Zoran Milanović nakon što se na pozornici pojavio pred svojim pristašama i simpatizerima. Sa suprugom Sanjom popeo se pred okupljene uz pjesmu “Treblebass” grupe Svadbas.

“Kreni sa mnom zadnji put, vjeruj mi, daleko od mraka bolje ćemo znati ništa nije teško”... stihovi su koji su se orili Tvornicom kulture, odakle je Milanović krenuo u šestomjesečnu kampanju i gdje je čekao rezultate prvog kruga izbora. Baš tu pjesmu odabrao je s razlogom, zbog znakovitih riječi, kazao je, a čim su čuli njezine prve taktove, svi u Tvornici digli su malene hrvatske barjake s natpisom “normalno” i mahali. Svog predsjednika dočekali su i uz šarene konfete, a bio je to vrhunac slavlja koje je počelo još u 19 sati kad su stigle prve izlazne ankete.

S oduševljenjem, uz uzvike “Zoki, Zoki”, primili su okupljeni prve vijesti, prema kojima je Milanović “odnio” 53,25 posto glasova, dok je za HDZ-ovu kandidatkinju Kolindu Grabar-Kitarović glasalo 46,75 posto birača. No suzdržano su, sa zadrškom proveli idućih nekoliko sati dok sve nije bilo službeno. Što je vrijeme više odmicalo, prvotna razlika od 6,5 posto glasova se povećavala, a kad je nešto iza 21 sat Milanović stigao u Tvornicu bilo je obrađeno 99 posto biračkih mjesta i imao je 100 tisuća glasova prednosti ispred donedavne predsjednice.     

"Dobro došli u Tvornicu pobjeda kako sam obećao. Hvala svima, onima koji su me podržali i oni koji nisu. Hvala mojoj kandidatkinji Grabar-Kitarović. Govorio sam o zviždanju, nemojmo to", kazao je Milanović koji je zaustavio zvižduke koji su krenuli. "Imali smo takvu situaciju prije pet godina i - nikada više". poručio je.

"Kampanja je bila teška i duga. Ja sam se davao i davat ću se potpuno. Ako sam rekao neku nestinu nisam namjerno. Od danas, od sutra radim novi posao. Hrvatski građani su me izabrali za predsjednika svih građana, Hrvata i onih koji to nisu i sretan sam zbog toga. U životu sam radio i druge stvari, bio sam premijer i to mi je u ovom putu bio i teret. Znam da nisam bio svima po volji, s time moramo živjeti i nastaviti živjeti, jer nas ima premalo i nismo dovoljno uspješni da bismo se dijelili na ovakav način", istaknuo je Milanović", kazao je Milanović.

"Onakav kakav sam bio u kampanji bit ću i kao predsjednik. Sugerirat ću i davat ću prijedloge. To je veliko obećanje", kazao je.

"Bio sam i premijer i to mi je u zadnjih pola godine bio i teret. Istina je u oku promatrača. Znam da i danas ima onih kojima nisam po volji, ali s tim moramo nastaviti živjeti jer nas je premalo da se dijelimo na ovaj način. Od mene nećete slušati sladunjave priče o zajedništvu, ali ću se truditi da nikoga bez potrebe ili namjerno ne povrijedim", kazao je.

"Onakav kakav sam bio u kampanji, bit ću i kao predsjednik, pitat ću, sugerirati, davati prijedloge i nadam se da neću iznevjeriti povjerenje koje ste mi dali. To je veliko obećanje, jer ovo 4 milijuna što nas ima traži svoje mjesto pod suncem, mjesto u Europi koje je i dalje najljepše mjesto i kontinent za život, i mi smo dio tog kontinenta. Vjerujem da ćemo u tome biti uspješni, i sa svakim tko bude u izvršni vlasti surađivat ću. Znam što predsjednik može, što ne može, neće biti spletki, tajnih dealova i poslova, za mene će sve stranke biti iste jer mi smo stranačka parlamentarna demokracija."

"Od mene nećete slušati dirljive priče o zajedništvu, ljudi se razlikuju, ali ono za što ću se truditi da nikoga bez potrebe ili namjerno ne pobijedim, da budem uho i glava za svakoga, a manje rame za plakanje, da vodimo dijalog svjesni da nas ima različitih, različitih pogleda na svijet, predrasuda, na koje ni sam nisam imun, jer sam obično ljudsko biće", kazao je.

"Mjerite me od prvog dana, od velikih obećanja nisam niti sam ikad bio, pa ni u izvršnoj vlasti. Ako sam po nečemu poznat, nerealna obećanja nikada nisam davao, ni kad sam držao veće poluge vlasti. Sada je drukčije. Još jednom, neću dijeliti hrvatske građane po onim stvarima koje ih bole, na koje su osjetljivi i na koje imaju nisku razinu tolerancije", kazao je. 

"Ako je ova moja tijesna, ali poštena i jasna pobjeda unijela malo vjere i malo duha u ovo naše društvo i među ove naše ljude, ja sam sretan čovjek i radujmo se zajedno, živjeli!", zaključio je u svom pobjedničkom govoru.

Video: Dragan Bagić i Božo Skoko: Dobar dio Milanovićevih glasača o njemu je prije tri-četiri godine govorio sve najgore

Komentara 163

JK
ja-kan
21:54 05.01.2020.

Realno, Kolinda je izgubila izbore onog trenutka kada se je pokorila Plenkoviću. To je bio game over za nju, a njeni gafovi su samo napravili ovu razliku od preko 100 tisuća glasova.

BL
bluesclues
22:18 05.01.2020.

kolinda je skupo platila onu tortu bandicu...

EH
ehhhmada
21:59 05.01.2020.

plenković je bivši ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije