Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
03.12.2020. u 10:59

Zapravo, dobro je da su u svojoj gorčini zbog nepravde što se ne mogu u pandemiji nabildavati došli upravo u crkvu. Signalizirali su time da im treba pomoć. Da cijelome društvu treba pomoć

Posljednjih dvadesetak i više godina nagovarali smo ih i gurali u taj prostor, čekali da dođu i sad kad smo ih dočekali, onda im se čudimo, vrtimo prstom po čelu, osuđujemo, ismijavamo ili pak branimo i pronalazimo djelić sebe u njima. Marija Valentića i Šimuna Cimermana nisu u crkvu Sv. Mati Slobode na zagrebačkom Jarunu dovele samo nove epidemiološke mjere. One su bile okidač, a do Jaruna su dopraćene fanfarama loše medijske slike o Crkvi, koje se godinama gaje na našim prostorima, a koje Crkvu prikazuju kao društvenog parazita, vodonošu moćnima i onima na vlasti, tj. dijelu bešćutnih društvenih elita koje žive u svome svijetu zaogrnuti vlastitom socijalnom nedodirljivosti.

S jedne su strane mediji zaslužni za takvu sliku Crkve, a s druge kompletno društvo sa svim svojim polugama upravljanja, dok manji dio krivice baštini i sama Crkva, dakako. Nabildani tandem Valentić-Cimerman u crkvenu su oazu utrčali kao društveno korisne budalice i skrnaveći sakralni prostor svojim hopa-cupa vježbicama, otkrili su sav prijezir modernog hrvatskog društva prema svetome, koji nije nastao sam od sebe, nego je produkt dugogodišnjeg političkog, društvenog, medijskog i kulturnog licemjerstva. Dovoljno je zagrepsti samo malo ispod površine i otkrio bi se sloj po sloj godina u kojemu je kršćanstvo sa svojom idejom i sustavom vrijednosti, s najviših društvenih, političkih i medijskih razina, srozavano i omalovažavano. Činile su to svjesno društvene i političke elite, koje se s jedne strane deklariraju kao kršćanske i katoličke, a s druge strane djeluju i čine protiv istoga toga nauka.

Stoga ne treba čuditi da tjelovježbač Valentić nakon svoje budalaštine izvali još i to da je vjernik. Doduše, on je tom svojom izjavom oslikao upravo onu lažnu sliku vjernika, koja se godinama nudi hrvatskom društvu. Tj. deklarativno i načelno kršćanstvo, koje je samo na usnama i gestama, prigodničarsko i folklorno, koje se uvuklo u sve pore društva i s njegovih najviših pozicija zagovara i grli sve ono što s kršćanskim stavovima nema veze, npr. od odobravanja istospolnih zajednica do i pobačaja. A mediji to zdušno prate i pripremaju teren za ovakvu dvojicu ekshibicionista kao sad u Sv. Mati Slobode. Pri tome je zanimljivo da su baš tu crkvu izabrali za svoj performans u protestu protiv epidemioloških mjera, jer se upravo u njoj, kao u ogledalu, odražava glupost i nelogičnost vremena u kojemu se nalazimo.

Naime, Sv. Mati Slobode može primiti čak i nekoliko tisuća vjernika, a sada joj je broj ograničen na samo 25. Ta linearna odluka vlasti zahvatila je sve crkve, pa su i najmanje kapele izjednačene s katedralama i velebnim crkvama. No vjerniku Valentiću to nije palo na um dok je radio zgibove u hramu pred svetinjom nad svetinjama. A nije dijete, četrdeset mu je godina. Ni njegovu partneru nije “petnaest let” i koji se na upit zašto to nisu učinili u džamiji ili sinagogi, izvlači da nisu htjeli remetiti mir manjinskih vjerskih zajednica, a zapravo kukavički laže, jer bi džihadisti odmah krenuli u potragu za njihovim savršenim tjelešcima. A Židovi bi cijeli svijet okrenuli protiv njih pa više ni Coca-colu ne bi skrivećki mogli popiti u parkiću u najvećoj zabiti zemaljske kugle. Ali Katolička crkva idealna je vreća za boks, pa je ovaj dvojac odlučio malo trenirati udarce u svoga zamišljenog neprijatelja.

Nažalost, u otključanim vratima crkve nisu prepoznali znak dobrodošlice i poput lopova ušuljali se u prostor nezaključana stana, povrijedivši time nečije privatno vlasništvo. No, kada se sve zbroji i oduzme, zapravo, dobro je da su u svojoj gorčini zbog nepravde što ne mogu u pandemiji nabildavati svoja tijela došli upravo u crkvu. Signalizirali su time da im treba pomoć. Da cijelome društvo treba pomoć. Zato je dobro da su došli u crkvu, kao što je onome s razbijenom glavom dobro da dobaulja do vrata hitne pomoći. Da su to učinili u bolničkom krugu, završili bi na psihijatriji. U policijskoj postaji – uhitili bi ih. Ovako im se ništa ružnoga nije dogodilo. Samo su svrnuli pažnju na sebe i svoju potrebitost, i to ne samo osobnu, nego i cijeloga društva koje je u potrebi razvijati ne samo mišiće i vanjski izgled nego i njegovati i dušu.

VIDEO Policija o najavljenom kažnjavanju građana koji krše epidemiološke mjere

Komentara 147

IV
IVRI
11:16 03.12.2020.

Hvala g. Pavičić na konstataciji da Cimerman i naivni Valentić performans nisu izveli u džamiji i sinagogi "jer bi džihadisti odmah krenuli u potragu za njihovim savršenim tjelešcima", a Židovi bi protiv njih "digli cijeli svijet", inclusive Mossad. Nekad nass i kap iskrenosti razveseli.

Avatar GeniKameni
GeniKameni
12:12 03.12.2020.

To sam i ja vec upitao u jednom komentaru... zasto ova dvojica ili neki njihovi istomisljenici nisu izabrali neku pravoslavnu crkvu, sinagogu ili dzamiju za svoje "vjezbe"?! Pa, taj "dvojac bez kormilara" jeste licemjeran ali nije glup! Svjesni su toga da bi upad u dzamiju mogao zavrsiti po Charlie Hebdo scenariju! Da su se razgibavali u sinagogi, najvjerojatnije bi bili proglaseni nacistima, antisemitima, ustasama... a to ne bi bilo ugodno u ova teska vremena kad establishment fura paranoju od rasta "desnicarskog ekstremizma". A jos veci skandal bi kreirali upadom u neku srpsku pravoslavnu crkvu, jer to bi mozda prouzrokovalo cak i pad ove fragilne vlade koja bi pala k'o trula kruska na mig mitropolita Porfirija Perica! Eh, zato hrabri "dvojac bez kormilara" nije izabrao ni neku pravoslavnu crkvu, ni sinagogu, ni dzamiju za svoje "vjezbe". Sve ce proci mirno kao da su dosli u crkvu na pricest! A vidim da neki portali vriste s naslovima kako ovoj dvojici prijete nekakvi fantomski "katolicki fanatici"!!! Koliko mi je poznato, najveci "zlocin" tih "katolickih fanatika" je spaljivanje "krnje" jednom godisnje, a to je kamilica u usporedbi sa posljedicama koje bi uslijedile da je ovaj dvojac izabrao pogresnu bogomolju za svoj aktivizam...

Avatar LuckyLeprechaun
LuckyLeprechaun
11:26 03.12.2020.

PERFEKTAN TEKST! Ni dodati ni oduzeti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije