Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Matea Samardžić

Bit ću psihijatrica, a u bazenu mi ne smeta ni šest naušnica

07.08.2016., Rio de Janeiro, Brazil - Olimpijske igre Rio 2016. Olympic Aquatics Stadium. Matea Samardzic u utrci na 100m ledjno. Photo: Igor Kralj/PIXSELL
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/7
09.08.2016.
u 11:38

Na 400 metara mješovito isplivala je novi hrvatski rekord, a na 100 metara leđno ušla je u polufinale gdje je na kraju osvojila 13. mjesto

Hrvatsko plivanje zastupljeno je na Igrama samo s dvoje plivača. Uz Marija Todorovića, u ženskom plivanju imamo Mateu Samardžić koja nastupa u tri discipline. Dvije je već odradila. Na 400 metara mješovito isplivala je novi hrvatski rekord, a na 100 metara leđno ušla je u polufinale gdje je na kraju osvojila 13. mjesto. A izborila je polufinale za hrvatsko žensko plivanje nakon 12 godina čekanja, naslijedivši tako Sanju Jovanović.

Studira u Americi

– Ma htjela sam plivati oko minute, to mi je najbolji rezultat na 100 metara leđno, ali i ulaskom u polufinale moram biti zadovoljna. Sad me još čeka nastup na 200 metara leđno, a to mi je najjača disciplina – rekla je Matea koja je u toj disciplini osvojila brončanu medalju na Europskom prvenstvu u Londonu dva mjeseca prije Igara.

Prvi ste put na Igrama, kakvi su dojmovi?

– Super. Najviše mi se sviđa atmosfera u olimpijskom selu. Na jednom takvom prostoru vidiš velik broj vrhunskih sportaša i to mi je baš kul. Za sada se družim s našim sportašima, košarkašima, rukometašima, koje polako upoznajem. Još nisam počela skupljati selfieje. Cimerica mi je zadarska skakačica u vodu Marcela Marić. Zanimljivo je da obje studiramo u Americi. Nisam je prije znala pa smo se u olimpijskom selu upoznale. Cura mi je super, dobro se slažemo – rekla je Matea.

Na svečanom otvaranju niste bili?

– ­Ma morala sam čuvati noge za plivačke nastupe. I na kraju se isplatilo moje čuvanje – rekla je Matea koja je plivačku karijeru počela u splitskom klubu Mornar.

– Prije sam se nešto bavila plesom. Onda sam odlučila da ću se preseliti u Ameriku, u New Jersey, gdje sam nastavila s treninzima plivanja, a studiram i psihologiju. Moj odlazak u Ameriku bio je pun pogodak jer sam zaista puno napredovala. Već treću mi je godinu trener Mohamed Kamal Abdelaal – rekla je Matea koja se na jesen seli u Dallas gdje će nastaviti studij.

– U početku sam htjela biti psihijatrica. Ali trebala bih onda ići na medicinski fakultet pa još razmišljam o toj opciji. Opet, nekako sam najbliža da budem klinički psiholog – rekla je Matea koja ima neobičan hobi.

– ­ Mislite na naušnice? Pa dobro, imam ih trenutačno šest i to je konačni broj. To su više kao pirsinzi u uhu, ne smetaju mi kad plivam, a imam ih u različitim bojama. Zašto šest? Pa tako je ispalo. Nemam nekakav poseban razlog – istaknula je 21-­godišnja plivačica rodom iz Splita.

Imate li plivačkog uzora?

– Pa, nemam baš. Kad sam bila mala nisam uopće ni pratila plivanje kao sport, tako da uzora nemam.

Matea vratila vjeru

Bavi li se netko u obitelji sportom?

– Ne baš – istaknula je.

Hrvatsko plivanje nekad je bilo puno zastupljenije na Igrama nego u Riju.

U Atlanti 1996. imali smo 11 predstavnika (Gabrijela Ujčić, Tomislav Karlo, Tinka Dančević, Marko Strahija, Dominik Galić, Miloš Milošević, Alen Lončar, Marijan Kanjer, Miroslav Vučetić, Krešimir Čač i Gordan Kožulj).

Dvadeset godina kasnije samo dvoje. Više od deset naših plivača i plivačica nastupilo je i na Igrama u Sydneyu 2000. (14) i Ateni 2004. godine (11).

Vrhunac je bila baš Grčka 2004. kada je Duje Draganja osvojio srebro na 50 metara slobodno i plivao još u dva finala.

U Pekingu 2008. bilo je čak 13 plivača, a pad počinje u Londonu gdje je nastupilo samo troje: Kim Daniela Pavlin, Sanja Jovanović i Mario Todorović. Svi su zapeli u kvalifikacijama.

– Ne bih znala u čemu je problem da nas ima tako malo, to morate pitati stručnjake, ljude u savezu – zaključila je simpatična Matea koja svojim nastupima polako vraća vjeru u hrvatsko plivanje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije