Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
31. LJETNE OLIMPIJSKE IGRE

Što se sve promijenilo u četiri godine nakon Igara u Londonu?

Doček Sare Kolak u Ludbregu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/Pixsell
1/7
25.08.2016.
u 17:33

Možda neki nisu uspjeli, ali sve stignu ispraviti u Tokiju 2020. godine, i možda baš ondje granice pomaknemo još dalje pa ćemo na ovih deset medalja gledati kao na londonskih šest sada.

Hrvatska je na Olimpijske igre u Rio de Janeiro poslala 88 sportaša, dosta manje od 107 koliko ih je predstavljalo Lijepu Našu četiri godine prije. No bilo ih je dosta jer su srušili londonski rekord.

Londonskih šest medalja povećali smo u Riju na deset. Hrvatski sportaši tako su postigli povijesni uspjeh jer su zemlju s nešto više od četiri milijuna stanovnika smjestili po broju medalja na Igrama na 17. mjesto u svijetu. Još na ispraćaju olimpijaca Janica Kostelić, pomoćnica ministra sporta, obraćala se, po njezinim riječima, normalnim ljudima i sportašima, govorila im je kako je zdravlje najbitnije i kako se ne trebaju uzbuđivati zbog medalja, ali svi smo znali da kada već izbore Olimpijske igre, idu po medalje, a potencijala za medalje u našim je redovima bilo.

No nitko nije slutio da će ih biti deset, niti je sanjao neke od njih. Igre u Riju donijele su nam, kako neugodna, tako i ugodna iznenađenja.

Možda neki nisu uspjeli, ali sve stignu ispraviti u Tokiju 2020. godine, i možda baš ondje granice pomaknemo još dalje pa ćemo na ovih deset medalja gledati kao na londonskih šest sada.

ATLETIKA
Rio je bio plodno tlo za hrvatsku atletiku, slušali smo tamo našu himnu dva puta, Sandra Perković obranila je zlato iz Londona, povratnica Blakna osvojila je broncu u skoku u vis, a Sara Kolak sve je iznenadila zlatom u bacanju koplja. Napredovali smo u odnosu na London, tamo smo imali devet predstavnika, ali osvojili smo samo jednu medalju, u Rio ih je otputovalo 10, a vratili su se tri. odličja.

BOKS
Boks je sport u kojemu je Hrvatska osvojila prvu olimpijsku medalju u svojoj povijesti. U Londonu  nismo imali predstavnika, dok smo u Brazil poslali čak dvoje. Hrvoje Sep i Filip Hrgović, pod trenerskim rukavicama Leonarda Pijetraja borili su se za Hrvatsku. I dok je Sep u poluteškoj kategoriji poražen u osmini finala, Filip je u superteškoj uspio doći do bronce.

GIMNASTIKA
Filip Ude i Ana Đerek bili su naši aduti u Brazilu, barem kada govorimo o gimnastici. Ude koji je u Pekingu osvojio srebro, na Igrama u Riju mogao je i do medalje. No dogodio se najgori mogući scenarij i Ude je ponovio London te pao s konja, ni mlada Ana Đerek nije dogurala daleko, Igre je napustila u kvalifikacijama, baš kao i Tina Erceg četiri godine prije nje u Londonu.

HRVANJE
I na Igrama 2012. i sada imali smo po jednog predstavnika u hrvanju. I dok je svoju vizu za London izborio Neven Žugaj, koji je bio poražen u osmini filana, u Riju smo gledali Božu Starčevića. On je otišao nekoliko koraka dalje od Žugaja, čak do borbe za broncu koju na kraju nije izborio, bolji od njega bio je Kim Hyeon-wooa iz Koreje. 

JEDRENJE
Jedrenje nam je na ovim Igrama donijelo dvije medalje, zlato Šime Fantele i Igora Marenića u klasi 470 te srebro Tončija Stipanovića u klasi Laser, ni Ivan Kljaković Gašpić nije bio daleko od medalje, na kraju je završio peti u klasi Finn. U Londonu smo imali 12  predstavnika i niti jednu medalju, a sada je u Riju zaljev Guanabara iskušalo osam naših jedriličara. I 2012. i sada imali smo predstavnika i u ženskoj konkurenciji, bila je to Tina Mihelić, ali niti jednom nije uspjela doći do postolja. 

KOŠARKA
Hrvatska se u timskim sportovima nije baš proslavila na Igrama. Izabranici Ace Petrovića odradili su sjajan kvalifikacijski turnir u Torinu gdje su finalnom pobjedom protiv Italije izborili nastup u Riju gdje su dečki u četvrtfinalu naletjeli na Srbe koji su nas poslali kući. U Londonu smo imali  samo žensku delegaciju, koja nije izborila Rio. No, ovim nastupom i plasmanom hrvatska košarka ima dobre temelje za napredak.

PLIVANJE
Sanja Jovanović, Mario Todorović i Kim Daniela Pavlin plivali su za nas u Londonu, a u Rio su se kvalificiraali smo Mario Todorović i Matea Samardžić. Još od Atlante i srebra Duje Draganje na 50 m slobodno Hrvatska nije vidjela olimpijsku medalju u plivanju, a to je ujednio i jedina takva u našoj povijesti.

RUKOMET
Nakon bronce iz Londona od Babićevih se rukometaša očekivala neka medalja i u Riju, ali nismo je dočekali jer su nas u četvrtinifinala izbacili Poljaci. Od 2004. i zlata u Ateni, rukometašima je iskliznula bronca u Pekingu, koju su uzeli u Londonu, a onda taj Rio, Rio u kojemu nismo krenuli dobro. Nakon teške borbe s Katarcima, polako smo se vraćali i izgledali obečavajuće, ali doma smo se vratili praznih ruku. 2012. gledati smo i naše rukometašice, koje su ispale u četvrtfinalu, a Rio sada nisu ni izborile.

STRELJAŠTVO
Veliko je slavlje bilo u Hrvatskoj kada je osvojena prva medalja u Riju. Josip Glasnović u Dubravu je odnio zlato osvojeno u trapu. Jedina je to medalja u streljaštvu za Hrvatsku na ovim Igrama, od sedam predstavnika koliko smo ih imali, očekivali smo da će Snježana Pejčić i Giovanni Cernogoraz, koji je u Londonu osvojio zlato, osigurati još koju, ali nisu uspjeli. Tako jedna medalja na četiri predastavnika u Londonu ide na jednu medalju i sedam predstavnika u Riju – moglo je to i bolje.

TE-KVAN-DO
Te-kvan-do nas je i ove godine ostavio bez medalja. Ana Zaninović, baš kao i naš jednini predstavnik u muškoj konkurenciji, Filip Grgić nisu uspjeli doći dalje od osmine završnice, dok je Lucija zastavljena u četvrtzavršnici. U Londonu su naše boje branile samo sestre Zaninović, a Lucija nam je tada osigurala broncu. 

TENIS
Četvero naših držalo je hrvatske rekete na teniskom olimpijskom turniru ove godine. Nakon samo dva predstavnika iz Londona, teniska se delegacija za Brazil se povećala. Ana Konjuh dobila je svoje mjesto, nakon odustajanja nekoliko tenisačica, no zaustavljena je u šesnaestini završnice. Od naših najdalje je dogurao naš prvi reket Marin Čilić, kojega je u osmini završnice svladao Francuz Monfils.

VATERPOLO
Ivica Tucak nije uspio napraviti ono što je u Londonu započeo Ratko Rudić. Naši su vaterpolisti s titulom olimpijskih pobjednika doputovali u Rio. U Brazliu smo također došli do finala, ali ovaj je puta na najvišu stepenicu stala reprezentacija Srbije.

VESLANJE
Dečki iz četverca na pariće koji su u Londonu osvojili srebro, za Rio su se podijelili. Četverac je podijeljen na jedan dvojac i jednog samca. Braća Sinković tako su se okitila zlatom, dok je Damir Martin, za razliku od Marija Vekića koji nas je 2012. godine predstavljao u samcu, dobio srebro. Svi naši veslači u Riju tako su osvojili medalje.

Komentara 1

SP
spancro
18:00 28.08.2016.

ponosni HRVATI

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije