Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dizajnerski profil

Oscar De La Renta - tako to radi stara dizajnerska garda

oscar de la renta (1)
Pixsell
07.07.2012.
u 00:01

Oscar De La Renta radio je uz Cristobala Balenciagu, surađivao s Lanvinom i Diorom, vodio kolekciju odjeće za Elizabeth Arden i smišljao haute couture za Balmain. Uz sve to, razvio je vlastiti brend, savršen za šetnje crvenim tepihom!

Njegovo ime nalazi se na svemu - od Barbie lutkica do finog porculana, zaslužan je za povratak gypsy haljina i toaleta dostojnih ruskih carica, a kako je spreman i za najveće izazove pokazao je kada je odjenuo Hillay Clinton na naslovnici Voguea.

Oscar De La Renta rođen je u Dominikanskoj Republici 1932., a s nepunih 18 godina napustio je rodnu državu i otišao studirati slikarstvo u Španjolsku. Uskoro se zaljubio u modni svijet i počeo je skicirati haljine za vodeće modne kuće, čime je zaradio mjesto u ateljeu Cristobala Balenciage.

Nakon nekoliko godina provedenih u društvu najpoznatijeg španjolskog kreatora Oscar je otišao u Francusku i počeo raditi kao asistent u Lanvin studiju. Tamo je upoznao i Francoise de Langlade, tadašnju urednicu francuskog Voguea, koja mu je otvorila vrata modnog svijeta. Uskoro je počeo kreirati za Elizabeth Arden koja je u ‘40-im godinama prošlog stoljeća proizvodila i odjeću, a radio je i ready-to-wear kolekcije za Christiana Diora.

Neodlučan kuda krenuti, obratio se za savjet Diani Vreeland, urednici američkog Voguea. “Rekla mi je da se držim Elizabeth jer ona sama nije dizajnerica i brže sam mogao postati prepoznatljiv. U Dioru bi me uvijek zasjenilo to ime”, otkrio je Oscar, koji je savjet ove poznate urednice doista i poslušao, a nekoliko godina kasnije pokrenuo je vlastiti brend Oscar De La Renta.

“Većina žena će vam reći kako je crna najbolja boja i kako ona stoji svima. No, u krivu su. Boja koja je savršena za svaku ženu je ružičasta - crna ispije svu boju iz kože, dok joj ružičasta pruža sjaj i toplinu i ugodna je oku”, tvrdi poznati dizajner poznat po izjavi da je njegov cilj postignut kada ljudi prvo primijete ženu, a tek onda haljinu.

Osim vlastitog brenda, Oscar je imao vremena voditi i nekoliko projekata sa strane, pa je skoro 10 godina bio zadužen za haute couture kolekcije modne kuće Pierre Balmain, a od 2006. predstavlja i iznimno uspješnu kolekciju vjenčanica. Obožavaju ga političarke i poslovne žene, ali i holivudske zvijezde poput Anne Hathaway, Beyonce i Sarah Jessice Parker.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije