Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Za učinkovitiju i ukusniju dijetu

Želite smršavjeti? Ovih vam 5 supernamirnica u tome može pomoći

zdrava hrana
Shutterstock
18.06.2021.
u 07:00

Prema nekim studijama, ''zdrave masnoće'' pomažu i pri održavanju normalne razine inzulina i šećera u krvi, pa smanjuju i rizik od dijabetesa tipa 2

Namirnice koje su se pokazale najučinkovitijima u procesu mršavljenja često, kaže nutricionistkinja dr. Lisa Young, izgledaju ''neugledno'', no kriju impresivne zdravstvene benefite te pomažu u gubitku kilograma i očuvanju zdravlja općenito.

1. Zeleno lisnato povrće

Poznato je da je zeleno lisnato povrće – poput na primjer kelja, raštike, matovilca, blitve i špinata – puno antioksidansa, vlakana, vitamina i minerala, a siromašno kalorijama.

Foto: Shuttershock

Uz to, ono ima i druge zdravstvene prednosti; pokazalo se tako da štiti mozak od demencije i propadanja, štiti kosti i sprečava osteoporozu, pomaže spriječiti pretilost i razne srčane bolesti, snižava krvni tlak i čuva vid.

Dr. Young savjetuje da se ovo povrće sirovo dodaje u smoothieje, salate i sendviče ili da ga se blanšira na pari, pa dodaje drugim jelima.

2. Dobre masnoće 

Maslinovo ulje, jaja, riba, orašasti plodovi, avokado, kikiriki itd. namirnice su bogate takozvanim dobrim ili zdravim mastima koje čuvaju zdravlje kardiovaskularnog sustava te snižavaju loši (LDL) kolesterol.

Foto: Shuttershock

– Neke studije kažu da ove masnoće pomažu i u održavanju normalne razine inzulina i šećera u krvi, pa tako smanjuju rizik od dijabetesa tipa 2 – rekla je dr. Young za Eat This.

Omiljena glumica iz 'Dar Mara' pokazala drastičnu promjenu imidža

zdrava hrana
1/6

3. Zobena kaša

Zobena kaša radi se od suhe zobi koja se smatra cjelovitom žitaricom s nizom prehrambenih prednosti. Mnogima omiljeni doručak, kaša od zobi hranjiv je obrok pun minerala i ugljikohidrata, a bez imalo masnoća, pa njena sve veća popularnost ne čudi.

Foto: shutterstock

– Okus i sadržaj hranjivih sastojaka zobi možete popraviti dodavanjem raznog voća, jogurta i orašastih plodova – savjetuje nutricionistkinja.

4. Crveno voće

Brojna su istraživanja pokazala da su ljudi koji jedu puno voća i povrća općenito zdraviji od onih koji prednost daju drukčijim namirnicama. Ovo se posebno odnosi na voće koje nema visoki udio šećera, a zbog flavonoida ili vitamina P jako je bitno za pravilno funkcioniranje organizma.

Flavonoidi djeluju na živčani sustav, potiču apsorpciju vitamina C, sprečavaju rak, štite od upalnih procesa i prijevremenog starenja, te štite kardiovaskularni sustav.

Foto: Shuttershock

– Jedan od najvažnijih savjeta u vezi s voćem jest da ga jedete, a ne pijete u sokovima jer će vas tako vlakna iz voća dulje držati sitima – rekla je dr. Young.

5. Pileća prsa

Piletina, pogotovo pileća prsa, odnosno bijelo meso, sadrži jako malo masti i mnogo proteina čiji unos, kako kaže sve više novijih studija, treba ravnomjerno rasporediti tijekom dana.  

Foto: Shuttershock

– Pileća prsa veliki su izvor proteina i nutricionisti ih redovito preporučuju kao meso s kojim se najlakše mršavi – rekla je dr. Young koja napominje i da prsa, ako želite gubiti kilograme, jedete bez kožice. 

Na Korčuli snimljen morski pas u plićaku: "Ovo je ostvarenje najgorih noćnih mora"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije