Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spektakl na gala večeri u Arsenalu

Zadrani i gosti festivala uživali u ribljim specijalitetima, vinima Nihashijevim cvjetovima u ledu

Tuna, Sushi & Wine Festival
Foto: PR
1/11
03.02.2018.
u 10:51

'Hrvati su bili naviknuti na hranu koja se peče ili priprema na drukčiji način, pa je trebalo vremena naviknuti ih na ovakav način pripreme tune i ribe', kazao je chef Mochizuki

Kada je najveći japanski umjetnik izrade figura u ledu i jedini u svijetu koji od posebno pripremljenog tankog, osjetljivog i prozirnog leda izrađuje cvjetne oblike, Kazuyuki Nihashi, u svega desetak minuta „Makita“ bušilicom izradio spektakularni kolorirani cvijet s peteljkama – do posljednjeg mjesta ispunjenim Arsenalom protegao se uzdah oduševljenja i zapanjenosti.

Vidjeti Nihashija na djelu zaista je bilo očaravajuće za više od 1.400 ljudi, kao što je impozantan bio i natpis Zadar kojega je Nihashi deset sati izrađivao u posebnim uvjetima komore. Ostatak gala večeri otvaranja „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ ponudio je obilje gastronomskog užitka i najbolje od japanske gastronomske tradicije.

Vrhunski hrvatski chefovi – slavni Hrvoje Zirojević iz „Laganinija“ na Palmižani, japanski majstor sushija Motohiko Mochizuki iz zagrebačkog restorana „Takenoko“, zadarski chef i predavač u zadarskoj Hotelijersko-turističkoj i ugostiteljskoj školi Josip Vrsaljko te chef hotela „Adriatic“ biogradske „Ilirije“ Ante Kulaš – održali su live cooking show pripremajući na najrazličitije načine visokokvalitetnu hrvatsku tunu iz zadarskog akvatorija i drugu vrhunsku plavu ribu.

Foto: PR

"Hrvati su bili naviknuti na hranu koja se peče ili priprema na drukčiji način, pa je trebalo vremena naviknuti ih na ovakav način pripreme tune i ribe. Probao sam ribu spremljenu na hrvatski način, ali moja preporuka uvijek ide prema japanskom načinu i sushiju“, kazao je chef Mochizuki koji duže od desetljeća Zagrepčanima u restoranu „Takenoko“ priprema najslavnije japansko jelo. Chefa Zirojevića okružili su mladi kuhari i kuharice, a njihov poveći broj sugerirao je kako je prošao cijeli dan uoči gastro večere u „Arsenalu“.

"Cijeli dan smo spremali oko 2.600 do 2.700 porcija, ali smo uspjeli. Samo u tartaru od tune ima pet različitih segmenata koji se ručno spremaju, a kako ih ima 800 možete zamisliti kakav je to posao. Zahvalan sam svojim vrijednim pomoćnicima, bez njih ne bih uspio“, pohvalio je velikan hrvatske gastronomije angažman učenika Hotelijersko turističke i ugostiteljske škole u Zadru.

Svoj su gastro kutak imali i svi drugi zadarski i hrvatski restorani koji ove godine čine bitan programski dio TSWF-a. Već od danas počet će njihovo predstavljanje na gastro kućicama u atriju palače Cedulin, zajedno s vinarima zadarske regije čija su se vina posluživala u „Arsenalu“ te proizvođačima maslinovog ulja, sira, soli i gljiva. Nakon što je završen program s voditeljem večeri i zabavljačem Lukom Bulićem, nastupili su sjajni glazbenici iz više različitih bendova pod imenom „Jeremiah’s“ ponudivši gostima gala večeri dobru glazbu i zabavu. Četvrto izdanje „Tuna, Sushi & Wine Festivala“ službeno je otvoreno jučer ujutro u Kneževoj palači izložbom fotografija „Fantastična tuna“ fotografa Marija Kučere, a nastavlja se danas cjelodnevnim gastro programom u tri termina u atriju palače Cedulin.

Komentara 2

Avatar arba_arba
arba_arba
12:07 04.02.2018.

Vrime je da se malo vratimo moru i mediteranu ( kulttura hrane) pa makar i preko Japana. inace su Hrvati postali skloni svojim istocnim susjedima. Vrhunac kulinarije je peceni masni odojak i litra sljive uz dobru cajka-mjuzu

OV
Ovozemaljski
12:40 03.02.2018.

Cestitke!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije