Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UČINKOVITOST

Vježbanje ne pomaže kod bolova i PMS-a

vjezbanje-novi
Arhivska fotografija
12.12.2009.
u 10:47

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Birmingham dokazalo je kako nema apsolutno nikakve poveznice između količinom rekreacije i bolova prije i tijekom menstruacije.

Iako se često preporuča ženama koje imaju problema s PMS-om, stručnjaci su dokazali kako vježbanje u biti uopće ne pomaže.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu Birmingham dokazalo je kako nema apsolutno nikakve poveznice između količine rekreacije i bolova prije i tijekom menstruacije. Ipak, liječnici bez obzira na to preporučaju djevojkama da se bave nekom aktivnošću.

Studija je uzela u obzir sve od raspoloženja, etničke pripadnosti, težine, korištenja kontracepcijske pilule do pušenja i konzumacije alkohola. Rezultati su pokazali kako 72 posto djevojaka ima malo ili nikakvih problema tijekom menstruacije dok ih se 28 posto svaki mjesec suočava s bolovima, neovisno o tome koliko se i da li se uopće bave nekim oblikom rekreacije.

-  Vjerovanja da je vježbanje učinkoviti tretman zadržalo se duži niz godina, i iako se čini privlačnim promovirati rekreaciju kao 'liječenje' mensturalnih problema, naše studije ne idu u prilog tim tvrdnjama. Naravno postoje brojni drugi zdravstveni razlozi zašto treba mlade žene poticati na fizičku aktivnost.-zaključila je doktorica Amanda Daley koja je provela istraživanje.

Komentara 1

JM
ja-ma
12:21 12.12.2009.

Menstrualni bolovi nisu PMS već dismenorea.Protiv čega onda to vježbanje ne pomaže?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije