Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Vitamin C može ubiti stanice raka

06. kolovoza 2008. u 10:58 25 prikaza
vitamin-txt.jpg
Foto: import

Sveprisutni vitamin C mogao bi imati važnu ulogu uništavanju stanica raka, pokazala je najnovija američka studija. Da bi se postigao željeni učinak, vitamin C je umjesto uzimanja na usta potrebno ubrizgati u krv putem injekcije.

Takav postupak za polovicu je smanjio broj malignih stanica kod miševa ostavljajući imunološki sustav nedirnutim.

Znanstvenici su otkrili da vitamin C može ubojito djelovati na stanice raka ako se ubrizga u krv jer prolazak kroz probavni sustav slabi njegovo djelovanje. Nakon što dođe izravno u krv, vitamin počinje svoje jako anti-kancerogeno djelovanje.

Pokusi su pokazali da visoka razina vitamina C u krvi stvara vodikov peroksid koji djeluje ubojito na tumorske stanice. Uporaba vitamina C u liječenju raka ima dugu povijest koja seže još u davnu 1970. godinu.

Ipak, pouzdani dokazi o pozitivnom učinku takve terapije otkriveni su tek ovih dana. Da nije sve tako "ružičasto" dokazuje upozorenje britanskog Centra za istraživanje raka u kojem se tvrdi da bi previsoke doze vitamina C mogle negativno djelovati na uobičajene metode liječenja raka.

"Ovo je vrlo zanimljivo i važno otkriće, ali je još u početnoj fazi i moramo provesti još neke pokuse kako bi potvrdili naša saznanja", rekla je dr. Alison Ross iz istraživačkog tima.

Znanstvenici se i dalje nadaju da će vitamin C postati jedno od važnih sredstava za liječenje raka u budućnosti.

(A.Be.)

Zoran Vakula
PROGNOZA ZA HRVATSKU
Vakula otkrio kakva bi trebala biti veljača i koliko će biti oborina
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade