Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
najukusniji uskrs

PRIPREME ZA USKRS Uskrsni menu sv. Hildegarde: Donosimo recepte za pirovu juhu, janjeći but i uskrsnu pletenicu!

Shutterstock
30.03.2024.
u 07:13

Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira

Uskrsna trpeza u pravilu je obilna, no može obilovati i brojnim zdravim namirnicama. Poput onih koje, primjerice, preporučuje crkvena naučiteljica i mističarka sv. Hildegarda iz Bingena. Kako bi i naš svečani uskrsni menu obilovao i zdravim namirnicama, posegnuli smo u riznicu koju nam je ostavila sv. Hildegarda, odnosno recepte koje je u knjizi „Sv. Hildegarda i hrana kao lijek“ objavio „Verbum“ iz Splita.

Poznato je da među namirnicama sv. Hildegarda preferira žitaricu pir i brašno od pira. Prema da u njezinim preporukama za ishranu nema mnogo mesa, za Uskrs se preporučuje janjeće meso. A od posebnih „Hildegardinih začina“ tu su galgant, zubovac, izop, mješavina začina s piskavicom, majčina dušica, muškatni oraščić…

Foto: Pexels

PIROVA JUHA

Sastojci:

1 usitnjena glavica luka

1 žlica maslaca

1 l vode

1 vršak noža ovih začina: zubovac, galgant, muškatni oraščić

1-2 žličice soli

Priprema: Luk prepržiti na maslacu i zaliti vodom. Dodati sol i začine, zakuhati. U juhu po želji dodati: okruglice od pira, pirovo tijesto za juhu, pirovu krupicu. U juhu se prilikom prženja mogu dodati 2 žlice usitnjene proljetne koprive - ona će želudac očistiti od sluzi a krv od toksina.

Foto: Shutterstock

JANJEĆI BUT SA ZAČINSKIM BILJEM

Sastojci:

¼ l bijelog vina

1 janjeći but (oko 2-2 ½ kg)

vezica svježeg peršina

1 grančica ljupčaca

1 grančica majčine dušice

1 žličica barske metvice u prahu

2 režnja češnjaka

sol

1 žličica galganta

1 vezica povrća za juhu

Priprema: S buta skinuti suvišnu masnoću i kožicu. Češnjak usitniti i zgnječiti s malo soli te u njega pomiješati usitnjeno bilje. U to dodati malo ulja i napraviti marinadu. Polovicu marinade premazati po butu i ostaviti da odstoji 1-2 sata. Nakon toga but premazati preostalom marinadom. But dobro zapeći sa svih strana u posudi za pečenje, dodati povrće za juhu te zaliti s pola bijelog vina i malo vode. Peći 1- 1 ½ sat te pred kraj pečenja umiješati ostatak vina i 1 žlicu pirova brašna u tekućinu od pečenja.

Foto: Pexels

PIROVA TJESTENINA NA TALIJANSKI

Sastojci:

250 g pirove tjestenine

1 čaša tučenog vrhnja

400 g sezonskog povrća (mrkva, pastrnjak, tikvice, mahune i sl.)

1 glavica luka

1 manji češnjak

malo maslaca

Začini: zubovac, galgant, majčina dušica, izop, peršin, mješavina začina s piskavicom

Pirovu tjesteninu skuhati u osoljenoj vodi i procijediti.

Luk prepržiti na maslacu, dodati povrće i zaliti s malo vode. Kad povrće omekša dodati začine po ukusu i usitnjeni češnjak. Osoliti i umiješati vrhnje. Na kraju umiješati i tjesteninu.

Poslužiti sa zelenom salatom i parmezanom.

Uz to vrlo dobro ide čaša crnog vina.

Foto: Shutterstock

USKRSNA PLETENICA

Sastojci:

500 g bijelog pirovog brašna

200 g maslaca

3 žumanjka

1 paketić suhog kvasca

sol

3 žlice šećera od šećerne trske

3 žlice vrhnja

mlijeko

Priprema: Pomiješati sve sastojke i umijesiti glatko tijesto, koje treba više puta promijesiti i razvaljati te na kraju staviti u toplu zdjelu. Tijesto ostavimo da stoji 30 min a zatim ga podijelimo na 3 dijela i oblikujemo pletenicu, koju prvo premažemo s bjelanjkom. Oblikovano tijesto položimo u kalup i premažemo žumanjkom, posipamo sa štapićima ili listićima badema i krupnim šećerom. Pečemo u prethodno zagrijanoj pećnici na 170 °C dok ne porumeni.

Pet trikova za dekoriranje uskrsnog stola 🐰

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije