Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
njezino veličanstvo – raštika

Tržnice su pune najzdravije namirnice na svijetu, kupili smo vezicu i napravili fantastičan pesto

22.01.2023.
u 07:00

Raštika je apsolutna kraljica zime, a u ovoj mazivoj izvedbi možete je "podvaliti" i onim članovim obitelji koji je dosad nisu prihvatili. Recept nam je posudila Nasja Duplančić koja na svom blogu njeguje kult raštike i ima najbolje recepte s ovom zdravom povrtnicom.

Jedna od najtraženijih namirnica u ovo doba svakako je raštika ili lisnati kelj, zeljasto mediteransko povrće koje nije ostalo zaboravljeno. A i zašto bi? Proglašena je jednom od najzdravijih namirnica na svijetu i dostupna je gotovo cijele godine. Ipak, najtraženija je u ove zimske mjesece jer joj je okus sada – najslađi. Isprobajte ovaj pesto po receptu s bloga Mama, ja sam gladan – oduševit ćete se!

Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Pesto od raštike

Sastojci:

  • 10-ak listova raštike
  • 2-3 režnja češnjaka
  • maslinovo ulje
  • sol
  • prstohvat chilija

Priprema:

Vezicu raštike operite pa odvojite tvrde dijelove. Listove stavite u ključalu vodu na 3 minute pa procijedite i prelijte hladnom vodom kako bi listovi zadržali boju. Narežite ju na rezance pa ubacite u multipraktik sa češnjakom, malo soli, nekoliko žlica maslinova ulja i chilijem. Sve miksajte dok ne dobijete pesto željene glatkoće. Ako više volite grublje sjeckano nemojte pretjerati s miksanjem. Po potrebi dodajte još soli i ulja. 

Foto: Nasja Duplančić/Mama, ja sam gladan

Komentara 8

Avatar Cohen
Cohen
14:17 22.01.2023.

Dobro da saznajemo kako je raštika lisnati kelj. U Americi je preko desetljeća popularna dijeta na bazi njezinog soka, spremaju se salate i variva. Na engleskom se zove kale, što su naši u člancima prevodili sa kelj i ljudi susu se trpali glavičastim keljem. Nije se obraćala pažnja na izgled biljke (listovi), a ne glavica, te kako njena konzumacija kod nas nije raširena, u središnjoj Hrvatskoj se nije znalo da te biljke ima i kod nas i pod kojim imenom, za razliku od Dalmatinske zagore, gdje je izrazito popularno varivo od raštike s kaštradinom (suhom ovčetinom).

VI
vidum
15:33 22.01.2023.

Kao proizvođaču voća i povrća, kupci su me znali pitati za raštiku. Prije tri godine posadio sam manju količinu, ali prodaja po 15 kuna za kilo, išla je vrlo loše. Jednog dana naišla je jedna gospođa koja živi u Americi i bila je oduševljena kad ju je vidjela. Pitala je za cijenu, i kad sam joj rekao da je cijena 15 kuna, ona je pitala koliko dobije za 15 kuna. Kilo, naravno, rekao sam.Nikako to nije prihvaćala, pa sam je pitao u čemu je problem. Problem je u tome što u Americi nitko ne kupuje kilo, jer bi to ispalo 100 dolara. Žena je uzela kilo i htjela mi platiti znatno više. Naravno da nisam pristao. N a odlasku mi je rekla da se osjeća kao varalica. Ne ulazim u istinitost toga da joj je cijena u Americi 100 dolara, ali ovaj događaj je istinit. Nikad je više nisam sadio.

MI
mirsija13
18:51 22.01.2023.

A, kada ćete vratiti recept?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije