Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pravila bontona

Stručnjakinja za bonton tvrdi da svi krivo jedemo kruh: Ključno je jedno pravilo s nožem!

Shutterstock
16.04.2023.
u 12:00

Svi znamo da ne trebamo pričati punih ustiju, no neka pravila objedovanja rijetko tko zna..

Postoji čitav niz nepisanih pravila kada je riječ o bontonu za objedovanje i ako nemate nekoga tko vas točno uči što trebate raditi kada sjedite u restoranu ili na večeri, može biti teško naučiti koja su to pravila. I dok su nas neke stvari, poput toga da ne pričamo punih ustiju ili da ne stavljamo laktove na stol, učili kao djecu, pokazalo se da postoje druga pravila koja jedva da itko od nas zna. Zapravo, jedan je stručnjak za bonton ustvrdio da većina nas ne zna pravilno jesti kruh u formalnom okruženju - jer ga ne smijete gristi ili rezati nožem, piše Mirror

Prema Julie Lamberg-Burnet, osnivačici i izvršnoj direktorici Sydney School of Protocol, zapravo biste trebali rukama razlomiti kruh na komade veličine zalogaja i svaki komad namazati maslacem na tanjuru. "Držeći kruh iznad tanjura, lomite ga na komade veličine zalogaja jedan po komad i namažete svaki komad maslacem, izbjegavajte to raditi u zraku. Izbjegavajte piliti ili rezati kruh i stavljati debeli sloj maslaca. Također, ne vraćajte svoj iskorišteni nož natrag u zajedničku posudu za maslac."

Stručnjakinja Lamberg-Burnet također je rekla da bismo trebali izbjegavati "razgovor s priborom za jelo", što znači da bismo trebali spustiti nož i vilicu na tanjur ako namjeravamo početi razgovarati - kao i kada žvačemo hranu, pijemo ili koristimo ubrus. A što se tiče salveta, očito i njih nepravilno koristimo, jer bismo trebali čekati da domaćin večere prvi upotrijebi svoju salvetu, a mi svoju smijemo staviti samo u krilo. 

"Kao gost gledajte domaćina i tek tada maknite ubrus sa stola, stavite ga u krilo, nikako u ovratnik košulje između gumba, i stavite nabor pokraj struka."  Stručnjakinja je također rekla da nikada ne biste trebali uredno savijati ubrus na kraju obroka, već biste ga trebali podići sa sredine i ostaviti lijevo od stola, pazeći da ga ne stavite na tanjur. Osim toga, stručnjakinja Lamberg-Burnet upozorila je da ne počinjete jesti prije domaćina večere, kao i da ne jedete prebrzo i da "osobne stvari" kao što su telefoni i ključevi maknete sa stola za večeru. 

Studija mnoge zgrozila: Neke vrste kupovnog kruha sadrže tragove ljudske kose i ptičjeg perja!

Ključne riječi

Komentara 1

PO
poluvodič
14:57 16.04.2023.

Tko još jede kruh u tim bon ton krugovima, svi su glutenaši, kruh jede samo sirotinja

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije