Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Stručnjakinja odgovara na vječno pitanje: Je li zdraviji oguljeni ili neoguljeni krumpir?

Krumpir je bogat raznim važnim nutrijentima, a u sebi sadrži i brojne hranjive tvari, vlakna i proteine.
30. lipnja 2020. u 07:00 1 komentara 4329 prikaza
Foto: shutterstock

Vrlo je česta zabluda da se sve hranjive tvari nalaze u kori krumpira. Međutim, nije tako, tvrdi nutricionistica Constance Brown-Riggs.

– Više od pola hranjivih sastojaka nalazi se u samom krumpiru, objašnjava Brown-Riggs za portal Real Simple. 

Pogledajte što je sve bitno u borbi protiv celulita: 

Prema Brown-Riggs, jedina hranjiva tvar koju odbacujemo guljenjem krumpira su vlakna, ali riječ je o samo jednom gramu.

– Neoguljeni krumpir srednje veličine sadrži 2 grama vlakna, dok oguljeni sadrži 1 gram vlakna. Iako u kori ima kalija i vitamina C, guljenjem se gubi zanemariva količina ovih sastojaka. Neoguljeni krumpir srednje veličine sadrži 620 miligrama kalija i 27 miligrama vitamina C, a guljenje kože smanjuje to za otprilike 150 miligrama kalija i 405 miligrama vitamina C, objašnjava. 

Sadržaj vrijednih sastojaka razlikuje se ovisno o sorti krumpira, ali ovo je namirnica koja zaslužuje više pozornosti nego što je dobiva. Većina ljudi ne zna da je krumpir visokokvalitetno povrće puno ugljikohidrata i hranjivih tvari. Prema podacima istraživanja objavljenog u časopisu Journal of The Academy of Nutrition and Dietetics, krumpir daje više hranjivih sastojaka, uključujući kalij, vlakna, bjelančevine, vitamine E i C, kalcij, željezo i magnezij, nego većina drugog povrća. No je li zdraviji oguljen ili neoguljen krumpir?

Oguljeni krumpir je odličan, a neoguljen krumpir samo je malo bolji. Najvažnije je paziti na način pripreme krumpira jer ona mijenja  namirnicu. Brown-Riggs preporučuje pečenje u pećnici, na roštilju i kuhanje. Ako volite hrskave krumpiriće, umjesto da ih pečete na ulju, pokušajte ih peći u fritezi na zrak. Kuhane krumpire možete dodati zelenoj salati ili dodati u vegetarijanski sendvič.

Dariju multipla skleroza nije spriječila da prehoda hodočašće od 600 km:

Krumpir Jednostavno je Luk i krumpir ne čuvaju se zajedno, a znate li što jabuka ima s tim? Mljac! Popularni kuhar podijelio jednostavan trik s kojim će krumpir biti kremast i jako ukusan SPAR #OSTAJEMDOMA Pribor s kojim će roštiljanje u vašem dvorištu ili na balkonu postati pravi gušt
Zagreb: Sjednica Nacionalnog vijeća za uvođenje eura kao službene valute u Republici Hrvatskoj
Što nas očekuje od 2023.?
Nakon uvođenja eura roba neće puno poskupjeti, ali cijene usluga će biti više
A1 Leadership Talks
DONOSI A1
Oni stoje iza proizvoda i tvrtki zbog kojih naši ljudi ostaju u Hrvatskoj: Poslovi budućnosti već danas su tu, viličaristi postaju menadžeri robotskih flota