Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Turistička patrola

Stražarska kuća iz 18. stoljeća dominira selom Križnica

Kuća je nedavno uređena, u Petrovu vrtu su labirint od biljaka i fiksne igračke pa je ovo mjesto idealno za izlet obitelji s djecom.
22. travnja 2021. u 21:43 2 komentara 1703 prikaza
turizam
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

U ovome kraju biciklističke i jahaće ture prema bilogorskom brežuljku Aršanju kreću s imanja Zlatni klas u Otrovancu, poznatog i po odličnoj domaćoj kuhinji u kojoj je svojevrsni brend kopriva od koje se spravljaju juha, pogačice, rezanci, kolači i kruh.

Pleternica - Enolog Franjo Markota u obiteljskoj vinariji i u vinogradu na Cesti ruza i vina. Pleternica Slavonskog čovjeka bećarac prati od siječnja do prosinca, kroz sve od rođenja do smrti

Biciklisti i šetači vole Križnicu i njezine poučne staze, a samo se općinsko središte Pitomača nalazi na biciklističkim rutama. Jedna od njih je bilodravska koja u dužini od 42 kilometra povezuje Pitomaču i Bjelovar. Prolazi ta ruta nedaleko od sela Grabrovnice u kojem se 1818. godine rodio veliki pjesnik, austrougarski general Petar Preradović.

turizam | Autor : Damir Spehar/PIXSELL Foto: Damir Spehar/PIXSELL 12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije.. Rodna kuca Petra Preradovica u selu Grabrovnica. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

U središtu sela, u kojem su u svakom dvorištu bile guske pa stoga danas ovdje postoji i Udruga žena Guščarice, dominira stara stražarska kuća iz 18. stoljeća u kojoj je uređen muzejski postav o Preradovićevu životu i djelu. Kroz novouređeni Interpretacijski centar “Kuća Petra Preradovića” koji je pod nadležnošću Centra za kulturu “Drago Britvić” provodi nas Danijela Rešetar.

PITOMI I ZELENI KRAJ Ni svi Zagorci ne razumiju Bednjanca, ali će po prezimenu lako znati iz kojeg je sela

Pripovijeda nam ona o njegovu djetinjstvu, uvodi nas u sobu pjesništva, uključuje nam Petrov hologram... Naposljetku s njom izlazimo do lani otvorenog Petrova vrta u kojem je labirint pa se djeca mogu igrati i šetati između zasađenog bilja od kojeg je načinjen. Tu su i fiksne igračke pa je ovo mjesto idealno za boravak obitelji s djecom. Vrt će se i dalje uređivati, bit će tu ljuljački, prostora za čitanje i sjedenje, mjesta za bicikliste...

Galerija: Turistička patrola - Bogata ponuda u okolici Pitomače

turizam
1 / 22
12.04.2021., Pitomaca - Turisticka patrola Vecernjeg lista. U okolici Pitomace brojne su turisticke destinacije. Zadnji panonski otok Kriznica. Restoran Ribicka klet. Photo:Damir Spehar/PIXSELL

Interpretacijski centar radi od ponedjeljka do petka, od 10 do 17 sati, posjet je uz prethodnu najavu moguć i izvan radnog vremena. Odrasli ulaz plaćaju 30, djeca, umirovljenici i studenti 10 kuna, za mlađe od šest godina ulaz je besplatan.

Urednik i voditelj HTV-ove emisije Nedeljom u 2, Aleksandar Stankovic
Iskren
Stanković oduševljen: Ovo je muškarac koji zna što hoće, a ne Milanović i Jandroković
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • LukaS:

    Stražarska kuća iz 18. stoljeća dominira selom Križnica - greška u naslovu, ljubazno molimo urednika za ispravak, radi se o selu Grabrovnica. Unaprijed hvala.