Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mislite na okoliš

Što napraviti s božićnim drvcem kad prođu blagdani i skinu se ukrasi?

shutterstock
30.12.2022.
u 07:00

Osim ponovne sadnje, dobro je i nasjeckati božićno drvce i tako napraviti koristan malč (pokrivač koji štiti i hrani biljke), a sjeckanje drva pomaže i kukcima, pticama i drugim divljim životinjama.

Dok oni koji se odluče za umjetno mogu isto drvce kititi godinama, ostali se ovih dana pitaju što je najbolje; kad za par dana s njih skinu ukrase; napraviti s borom, jelom ili smrekom kojima su za blagdane ukrasili svoj dom...

"Stabla koja su u teglama možete, da biste smanjili otpad, jednostavno ponovno posaditi negdje na otvoreno, čak i ako su posječena", objasnio je za Mirror Guy Barter, glavni hortikulturist britanskog udruženja The Royal Horticultural.Society.

Što majke najviše žele dobiti na dar? Možda ćete se iznenaditi

1/6

Osim ponovne sadnje, kaže on, za okoliš i za životinje u njemu dobro je i nasjeckati božićno drvce i tako napraviti koristan malč (pokrivač koji štiti i hrani biljke), a sjeckanje drva pomaže i kukcima, pticama i drugim divljim životinjama."

- Ako ste ove godine kupili božićno drvce s korijenom i ako imate mjesta, najbolje ga je ponovno zasaditi npr. u vrtu i u njemu uživati još godinama - kaže Barter.

"Posadite ga na dubini koja tek pokriva korijen i kada tlo nije smrznuto", savjetuje dr. Anton Rosenfeld iz hortikulturne organizacije Garden Organic, "a ako imate neku manju i kompaktniju sortu nastavite je uzgajati u posudi pa ju možete i dogodine koristiti kao božićno drvce."

"Najvažnije je da božićno drvce ne završi u smeću", slažu se stručnjaci.

"Ako vam pak ne odgovara nijedno od spomenutih rješenja, stara stabla, kad su potopljena u privatnim ribnjacima čine lijepo hranilište i utočište za ribe. A ako kod kuće imate ribice za kućne ljubimce, možete čak i odlomiti male grane i postaviti ih u akvarij kao ukrase".

Slično tome, kažu stručnjaci, drvca čine dobre hranilice i za ptice pa ih možete postaviti uspravno u svom vrtu ili dvorištu i nanizati na njih komade voća ili hrane za ptice; samo pripazite da skinete sve kukice od božićnih kuglica i ukrasa.

Stručnjak tvrdi: Božićno drvce bi vam moglo pomoći da bolje spavate!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije