Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Kućni ljubimci

Sterilizirajte svoje pse, odbačena štenad imaju malo šanse da prežive

Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora, a ostavljenih životinja svaki dan sve je više
29. srpnja 2014. u 19:52 1 komentara 518 prikaza
Azil Čakovec
Foto: Privatni album
Pogledajte galeriju 1/6

I kad znaju da nemaju mjesta, volonteri udruge Prijatelji Čakovec neće okrenuti glavu i pomoći će svakoj životinji. Gotovo svakog dana stigne im barem jedno bolesno i napušteno štene, dolaze i strganih nogu, puni buha. Ljeto je, vrijeme godišnjih odmora, već poznata priča.

Najveći problem je što tako mali psi u azilu imaju još manje šanse da će preživjeti. Drže ih u svojim kućama, svakodnevno voze na terapije i plaču za onima koji ne prežive. Ne stignu se, kažu, ni oprostiti jer puno je bolesnih koji čekaju pomoć.

Donose ih u kutijama

- Prošli tjedan troje ljudi došlo je s kutijama, a u svakoj je bilo sedam štenadi. Njihove "kuce" su se se oštenile pa su ih donijeli nama – kaže Aleksandra Hampamer, predsjednica Udruge. I sama u svojoj kući ima nekoliko bokseva u kojima su bolesne životinje. Toliko su loše da joj se srce para, ali ne stigne ni misliti o tome jer se bori za njihove živote. Ponekad zaboravi i da nije jela, a spava svega nekoliko sati dnevno.

- Postali smo servis za neodgovorne građane, a s druge strane stalno nas se optužuju da zarađujemo na psima i da im uzimamo njihova prava jer ih steriliziramo. Normalnije im je baciti štenad u jarak pa kako im bude – kaže A. Hampamer.

Kavezi, serum, dezinficijensi

Poziva stoga još jednom vlasnike da steriliziraju svoje pse, a sve koji mogu da im pomognu kako bi se izborili za živote bolesnih životinja. Volontera je premalo, a premalo je i privremenih udomitelja koji su spremni primiti psiće u svoj dom dok se ne oporave. Trebaju im i kavezi kako bi razdvojili štenad, serum canglob, dezinficijensi, novinski papir. Trebat će platiti i veterinarske troškove pa je dobrodošla svaka financijska pomoć. Dodatne informacije možete dobiti na telefonu 091/8988004.

<<https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/u-dva-tjedna-volonteri-pulske-udruge-snoopy-zbrinuli-27-stenadi-950155

<<https://www.vecernji.hr/kucni-ljubimci/baby-i-baboo-porucuju-ne-napustajte-macice-sami-ne-mogu-prezivjeti-949499

meteorologinja Nove TV
Ana Bago Tomac otkriva kakva nas prognoza očekuje do kraja ljeta: 'Zaista se bojim da bi se taj trend mogao nastaviti'
PD
Testiramo i educiramo o zaštitnoj opremi, a u ponudi imamo više od 10.000 proizvoda