Za mnoge od nas kava je neizostavan dio svakodnevnog života. Bilo da obožavate cappuccino ili ste ljubitelj turske kave, teško je zamisliti dan bez tog mirisnog napitka. No, iako se kava često doživljava gotovo kao stil života, novo znanstveno istraživanje sugerira da bi jedna njezina vrsta mogla imati ozbiljne posljedice za zdravlje, osobito za vid. Riječ je o instant kavi, piše LAD Bible.
U radu objavljenom u časopisu Food Science and Nutrition, istraživači su otkrili moguću povezanost između konzumacije instant kave i povećanog rizika od suhog oblika starosne makularne degeneracije (AMD), uobičajenog stanja koje postupno oštećuje središnji vid, posebice kod starijih osoba.
Analizirajući podatke više od 500.000 osoba iz Ujedinjenog kraljevstva, znanstvenici su došli do zapanjujućeg podatka: osobe koje preferiraju instant kavu i imaju određenu genetsku predispoziciju imaju čak 700 posto veću vjerojatnost razvoja suhog AMD-a. Iako mnogi sa suhim AMD-om ne primjećuju simptome odmah, bolest se s vremenom pogoršava i trenutno nema lijeka. No, rana dijagnoza može značajno usporiti napredovanje.
'Ovo genetsko preklapanje sugerira da možda postoje zajednički biološki putevi ili metabolički mehanizmi koji povezuju preferenciju za instant kavu s rizikom razvoja suhog AMD-a', izjavio je dr. Siwei Liu iz Odjela za oftalmologiju bolnice Shiyan Taihe i Medicinskog sveučilišta Hubei za Medical News Today. 'To nam pruža novi uvid u razvoj AMD-a i otvara mogućnost personalizirane prevencije, poput životnih navika temeljenih na genetskom profilu.' Iako genetika i dob igraju ključnu ulogu u nastanku bolesti poput AMD-a, stil života i dalje ima velik utjecaj, uključujući prehranu, tjelovježbu, pušenje, a kako se sada čini, i vrstu kave koju pijemo.
AMD je jedan od vodećih uzroka sljepoće kod starijih osoba u razvijenim zemljama, što dodatno naglašava važnost kontrole životnih faktora. Dr. Liu pritom dodaje da je kava jedno od najčešće konzumiranih pića na svijetu, bogata polifenolima i antioksidansima koji mogu imati neuroprotektivni učinak, ali da sve više dokaza upućuje na to da genetika utječe na prehrambene navike. Studije poput ove mogle bi otkriti moguće uzročne veze između prehrane i bolesti oka, a Liu i njegov tim planiraju proširiti istraživanje na druge populacije i dodatno istražiti metaboličke procese.
Veze osuđene na propast: Ovi se horoskopski znakovi nikako ne idu skupa