Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Savjeti za jačanje imuniteta

Postoje snažni dokazi kako vitamin C utječe na pravilno funkcioniranje stanica koje sudjeluju u obrani organizma od virusa i bakterija.
10. prosinca 2019. u 11:26 212 prikaza
Lifetime Vitamin C
Pogledajte galeriju 1/2

Dolazak hladnijih dana često nas uhvati nespremnima. I dok se nismo ni priviknuli na hladna jutra i kratke zimske dane, šmrcanje, kihanje i curenje nosa naša su svakodnevnica. Sa simptomima prehlade imunitet daje znakove i traži pomoć. Ove znakove nikako ne treba ignorirati kako se zdravstvena situacija ne bi pogoršala. Najbolja potpora imunitetu su esencijalni vitamini i minerali koje bi trebalo unijeti u organizam u dovoljnim količinama.

Uz cink, vitamin D, B kompleks, sigurno najpopularniji vitamin za imunitet je vitamin C. Postoje snažni dokazi kako vitamin C utječe na pravilno funkcioniranje stanica koje sudjeluju u obrani organizma od virusa i bakterija. Djeluje nespecifično zaštitno na imunološki sustav, pa smanjuje rizik, intenzitet i trajanje infekcija.

Najviše ga ima u voću: agrumima, kiviju, ananasu, šumskom voću, zelenom lisnatom povrću i drugoj dostupnoj hrani. Nažalost vrlo je podložan oksidaciji i osjetljiv je na svjetlost i temperaturu. U samoj hrani njegova koncentracija varira ovisno o svježini, načinu uzgoja, kvaliteti tla na kojemu biljke rastu te uvjetima transporta. Zbog velike iskorištenosti tla, suvremenih načina obrade i transporta njegov sadržaj u hrani je smanjen pa je unos preko hrane nedostatan.

Vitamin C se povećano troši u stresnim situacijama, kod izloženosti toksinima, duhanskom dimu, ispušnim plinovima i drugim zagađivačima kojima smo svakodnevno okruženi. Nadalje, acetilsalicilna kiselina, kontracepcijske pilule, sulfonamidi, tetraciklini i neki drugi lijekovi smanjuju apsorpciju vitamina C. Za razliku od vitamina topivih u mastima u organizmu se ne mogu stvarati zalihe vitamina C pa ga je potrebno uzimati svakodnevno kako ne bi došlo do nedostatka.

Lifetime Vitamin C | Autor : Vitamin C bi se u dodacima prehrani trebao nalaziti u kombinaciji sa bioflavonoidima, biljnim zaštitnim tvarima koje potenciraju njegovo protuupalno i antialergijsko djelovanje. Osim što djeluju sinergijski i bioflavonoidi se vezuju na receptore prisutne na stanicama imunološkog sustava sprječavajući razorno djelovanje zagađivača, toksina i mikroorganizama na organizam.

Lifetime Vitamin C sa vremenskim otpuštanjem dodatak je prehrani koji u jednoj kapsuli sadrži 500 mg vitamina C sa vremenskim otpuštanjem. 250 mg otpušta se odmah nakon uzimanja, a preostalih 250 mg nakon 12 sati. Posebna tehnologija izrade omogućuje dostupnost i apsorpciju tijekom 24 sata i sprječava eliminaciju iz organizma. Proizvod je bogat bioflavonoidima, prirodnim zaštitnim tvarima iz šipka i acerole koji se zajedno sa vitaminom C nalaze u prirodi pa djeluju sinergistički pojačavajući međusobno djelovanje.

U pakiranju se nalazi 100 vegetarijanskih kapsula po cijeni od 119,96kn.

Potražite u ljekarnama ili ovdje.

Indira Levak
dodjela MAC nagrade
Srpski mediji raspisali se o Indiri: 'Pojavila se gotovo gola, sve oči su bile na njoj'
HS kožnu bolest
Hidradenitis suppurativa
Bolesnici koji imaju HS kožnu bolest često pate od depresije i anksioznosti, a najbitnije je bolest prepoznati na vrijeme