Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marin Barišić:

'Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo'

Marin Barišić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/12
25.12.2014.
u 09:15

Dopustimo ovog Božića da se dogodi susret sa Bogom koji dolazi, poručio je Ante Ivas

- Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo jer se obitelj ne temelji na dominaciji jačega, nego na ljubavi, pažnji, sebedarju - rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, prenosi IKA.

Polnoćku u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

- Tamna je: osama starih i bolesnih; nevolje mladih koji kucaju na sva vrata tražeći posao a ne nalaze ga; materijalno siromaštvo koje prijeti životu i njegovoj ravnoteži i moralno siromaštvo koje nagrđuje i ruši vrednote dostojanstva osobe, poniženje onoga koga – zbog socijalnih uvjeta, spola, rase, kulture, religije - ne cijene nego preziru i gaze njegova osnovna ljudska prava. Tamna je nepravda koja još uvijek stvara goleme razlike i nejednakosti u društvu koje se hvali uspjesima, tama je situacija naših branitelja čiji problemi i nakon skoro 25 godina nisu riješeni - rekao je Srakić.

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je predvodio polnoćku u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, naglasio je kako je put Božića započet u štalici.

- Dopustimo ovog Božića da se dogodi susret sa Bogom koji dolazi - poručio je Ivas.

>> Bozanić: I u našem se društvu širi strah pred budućnošću, treba nam božićna nada

>> Don Stojić: Zovu liječnike iz susjedne države da pređu Dunav i ubijaju našu djecu

Komentara 1

Avatar abakus
abakus
11:14 25.12.2014.

Put Božića, biskupe Ivas, započeo je time što je jedna žena prihvatila dijete, iako je bila u situaciji kad su je zbog njega mogli svi odbaciti, pa i kamenovati. Započeo je također prihvaćanjem tog djeteta od strane jednog muškarca, iako je znao da nije njegovo. No vjerovao je da je Marija čista, da na njoj nema krivice, i zaštitio je, a dijete prihvatio kao svoje vlastito. Započeo je u siromaštvu, u zemlji čiji je kralj bez problema naredio ubijanje male, tek rođene djece, i u zemlji u kojoj je bilo mnoštvo plaćenika koji su tu neljudsku zapovijed poslušali. Započeo je bijegom, lutanjem od nemila do nedraga. No baš je to put na koji nas Gospodin poziva. I poziva nas na to svakog Božića iznova. Ne bojte se djeteta, dragi moji sugrađani.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije