Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

'Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo'

Dopustimo ovog Božića da se dogodi susret sa Bogom koji dolazi, poručio je Ante Ivas
25. prosinca 2014. u 09:15 1 komentara 205 prikaza
Marin Barišić
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

- Samo božićna obitelj može unijeti nove humane odnose u naše društvo jer se obitelj ne temelji na dominaciji jačega, nego na ljubavi, pažnji, sebedarju - rekao je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić, predvodeći misu polnoćku u splitskoj prvostolnici Sv. Dujma, prenosi IKA.

Polnoćku u osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla predvodio je đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić.

- Tamna je: osama starih i bolesnih; nevolje mladih koji kucaju na sva vrata tražeći posao a ne nalaze ga; materijalno siromaštvo koje prijeti životu i njegovoj ravnoteži i moralno siromaštvo koje nagrđuje i ruši vrednote dostojanstva osobe, poniženje onoga koga – zbog socijalnih uvjeta, spola, rase, kulture, religije - ne cijene nego preziru i gaze njegova osnovna ljudska prava. Tamna je nepravda koja još uvijek stvara goleme razlike i nejednakosti u društvu koje se hvali uspjesima, tama je situacija naših branitelja čiji problemi i nakon skoro 25 godina nisu riješeni - rekao je Srakić.

Šibenski biskup Ante Ivas, koji je predvodio polnoćku u katedrali svetog Jakova u Šibeniku, naglasio je kako je put Božića započet u štalici.

- Dopustimo ovog Božića da se dogodi susret sa Bogom koji dolazi - poručio je Ivas.

>> Bozanić: I u našem se društvu širi strah pred budućnošću, treba nam božićna nada

>> Don Stojić: Zovu liječnike iz susjedne države da pređu Dunav i ubijaju našu djecu

Predavanje Ivana Đikića na Filozofskom fakultetu
UPUTE GRAĐANIMA
Ivan Đikić: Ne širite histeriju, evo što trebate činiti kod pojave koronavirusa
HAMAG-BICRO
Inovativna rješenja
Hrvatski softverski sustav HECTA uspio je e-Commerce kupnju pojednostaviti, a uskoro će se implementirati i na strana tržišta
  • Avatar abakus
    abakus:

    Put Božića, biskupe Ivas, započeo je time što je jedna žena prihvatila dijete, iako je bila u situaciji kad su je zbog njega mogli svi odbaciti, pa i kamenovati. Započeo je također prihvaćanjem tog djeteta od strane jednog muškarca, iako ... prikaži još! je znao da nije njegovo. No vjerovao je da je Marija čista, da na njoj nema krivice, i zaštitio je, a dijete prihvatio kao svoje vlastito. Započeo je u siromaštvu, u zemlji čiji je kralj bez problema naredio ubijanje male, tek rođene djece, i u zemlji u kojoj je bilo mnoštvo plaćenika koji su tu neljudsku zapovijed poslušali. Započeo je bijegom, lutanjem od nemila do nedraga. No baš je to put na koji nas Gospodin poziva. I poziva nas na to svakog Božića iznova. Ne bojte se djeteta, dragi moji sugrađani.