Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 156
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pokazuje istraživanje

Roditelji, ne zavaravajte se: Više od 60 posto tinejdžera seksa se prije mature

Shuttershock
28.12.2020.
u 23:59

Na pitanje 'smatraju li se seksualno iskusnima' u prva dva razreda srednje škole sa 'da' je odgovorilo manje od 20 posto učenika, a ta je brojka do mature narasla na 60 posto

Nova je studija o seksualnim odnosima među adolescentima pokazala da je seks u tinejdžerskoj dobi prilično česta pojava - tako se njih skoro 60 posto seksalo prije kraja srednje škole.

- Ovakvi me rezultati ne čude i pokazuju zapravo da je sve 'kako treba biti' - rekla je vodeća autorica studije s Instituta Guttmacher, Laura Lindberg. Ona napominje kako 'normalni adolescentski razvoj uključuje povećanje aktivnosti vezanih za seks, a za mnoge i sam seks'.

Studija je pokazala i da broj tinejdžera koji imaju seksualne odnose raste proporcionalno s njihovim godinama i prelaskom u više razrede. Tako je na pitanje 'smatraju li se seksualno iskusnima' u prva dva razreda srednje sa 'da' odgovorilo manje od 20 posto učenika, a ta je brojka do mature narasla na 60 posto.

Foto: Shuttershock
Direktorica centra koji zagovara seksualnu edukaciju i informiranje adolescenata 'Health Teen & Young Adult Health Center' Mary Sulivan također misli da su rezultati očekivani. Ona već nekoliko desetljećima s tinejdžerima i adolescentima razgovara o seksu i kontracepciji, a nada se, dodaje, da će ovakve studije potaknuti razgovore između roditelja i tinejdžerske djece.

U  2020. smo shvatili što je važno, a planinarima ni virusi ne mogu ništa
1/3

- Roditelji mogu iskoristiti ovakve studije da ih spomenu pred svojom srednjoškolskom djecom i tako s njima započnu razgovor o seksu - savjetuje Sullivan, a dodaje i kako je jako bitno da roditelji djeci pokažu kako seks ni njima nije nikakav tabu - da djeci bude ugodno pred njima se otvoriti.. 

Sulivan roditeljima tinejdžera poručuje i da 'pripaze na svoj ton' kad s djecom pričaju o seksu, jer često od tinejdžera čuje da su mala ili tata djelovali 'ljutito' kad se spomenuo seks.

Foto: Shuttershock

- Samo duboko udahnite - kaže Sullivan u razgovoru za Yahoo.com - i imajte na umu da nećete imati puno prilika za popravak ako prvi razgovor ne prođe dobro. 

- Prečesto roditelji prekasno s djecom dijele informacije o seksu i vlastite stavove - rekla je Laura Lindberg s Guttmacherov Instituta. To je, kaže ona, šteta jer djeca uglavnom žele čuti njihova razmišljanja - ipak je roditelji izvor kojem dijete naviše vjeruje. 

Zbog svega toga Lindberg se, kaže, nada kako će roditelji suočeni s ovim podacima koji jasno pokazuju da je većina tinejdžera i seksualno aktivna, shvatiti da je o tome najgore 'ne razgovarati'. 

Šaljete li još uvijek čestitke za blagdane? Pogledajte kakve starinske čestitke darujemo uz Večernji list 13. prosinca! Baš kao nekada...

Šaljete li još uvijek čestitke za blagdane? 😍🎄 Pogledajte kakve starinske čestitke darujemo uz Večernji list 13. prosinca! Baš kao nekada...

Šaljete li još uvijek čestitke za blagdane? 😍🎄 Pogledajte kakve starinske čestitke darujemo uz Večernji list 13. prosinca! Baš kao nekada...

Objavljuje Večernji list u Petak, 11. prosinca 2020.

Komentara 1

JU
jurajuric120
09:42 29.12.2020.

99% je točnije. 60% več sa 15 godina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije