Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kralj zimnice

RECEPT DANA Pripremite se za zimu i napravite najukusniji domaći ajvar

shutterstock
27.08.2025.
u 09:30

Rezultat je gust, mirisan i savršeno kremast ajvar koji će obogatiti svako jelo i vratiti vas okusom u djetinjstvo.

Ako postoji namaz koji gotovo svaka balkanska kuhinja obožava i bez kojeg zima ne može proći, to je zasigurno ajvar. Ovaj aromatični namaz od pečene paprike i patlidžana stoljećima se priprema u domaćinstvima, a svaka obitelj ima svoj poseban recept i mali trik koji ga čini jedinstvenim. Tradicionalni ajvar zahtijeva strpljenje, vrijeme i ljubav prema kuhanju – ali trud se višestruko isplati. Bilo da ga mažemo na topli domaći kruh, poslužujemo uz roštilj ili kombiniramo s različitim jelima, ajvar uvijek donosi onaj prepoznatljivi miris i okus domaće kuhinje.

Sastojci:

  • 10 kg crvene rog paprike
  • 2 kg patlidžana
  • 0,5 l ulja (suncokretovo ili maslinovo, po želji)
  • 3–4 žlice soli (po ukusu)
  • 2–3 žlice šećera
  • 3–4 režnja češnjaka (po želji)
  • 2–3 ljute papričice (za ljuti ajvar, po želji)

Priprema: Paprike i patlidžane ispecite na roštilju, ploči ili u pećnici dok kožica ne pocrni i počne se odvajati. Vruće paprike stavite u najlonske vrećice ili pokrijte krpom da se zapare, pa ih ogulite i očistite od sjemenki. Patlidžan također ogulite. Povrće sameljite na mašini za meso ili usitnite u multipraktiku. Smjesu stavite u veliki lonac i kuhajte na laganoj vatri uz stalno miješanje. Postupno dodajte ulje, sol, šećer i sitno sjeckani češnjak. Ako volite pikantnije, dodajte i ljutu papričicu. Kuhajte dok ajvar ne postane gust i ulje ne ispliva na površinu (2–3 sata). Vrući ajvar sipajte u sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i okrenite naopako da se vakuumiraju.

Ključne riječi

Komentara 1

PU
puran
10:45 27.08.2025.

Domaći Makedonski ajvar 1/2kg 5e, to mi je jeftinije nego ga pravit , kad sve sabereš dođe me troduplo skuplje, a ne jede ga se svaki dan.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja

Pretplata