Ako tražite desert koji spaja raskošne okuse i elegantnu prezentaciju, Dubai cheesecake je savršena poslastica za vas! Inspiriran luksuzom i egzotičnim aromama Bliskog Istoka, ovaj cheesecake unosi dašak glamura u svaku priliku. Kremasta tekstura, bogati začini i savršeno izbalansirana slatkoća čine ga neodoljivim. Priprema ovog kolača možda zvuči kao izazov, ali uz nekoliko jednostavnih koraka, i vi možete kreirati desert vrijedan fine restoranske ponude. Savršen za posebne prilike ili kada jednostavno želite impresionirati goste, Dubai cheesecake je pravi hit na svakom stolu. Recept je podijelila food blogerica @memicarmina.
Sastojci:
Podloga od Plazma keksa:
- 300 g mljevene Plazme
- 2 žlice šećera u prahu
- 100 g rastopljenog maslaca ili margarina
- 160 ml mlijeka
Sloj s kadaifom:
- 200 g kadaifa
- 180 g kreme od pistacija
- 2 žlice šećera u prahu
- 50 g maslaca
Krema:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 200 g krem sira
- 6 žlica šećera u prahu
- 1 žlica namaza po želji (npr. Nutella, Linolada)
Ganache:
- 100 ml slatkog vrhnja
- 130 g mliječne čokolade
Priprema:
Podloga od keksa: U zdjeli pomiješajte mljeveni keks, šećer u prahu, rastopljeni maslac i mlijeko. Smjesu dobro sjedinite i utisnite u kalup promjera 24 cm. Ako nemate zaštitnu foliju za kalup, koristite kalup promjera 26 cm jer torta doseže rubove.
Priprema kadaifa: Kadaif usitnite i popržite na maslacu dok ne dobije zlatnu boju. Dodajte kremu od pistacija i šećer u prahu, pa sve dobro promiješajte. Rasporedite smjesu ravnomjerno preko podloge od keksa.
Krema: Izmiksajte krem sir sa šećerom u prahu dok ne postane kremasto. Dodajte slatko vrhnje i miksajte dok ne dobijete čvrsti šlag. Kremu podijelite na dva dijela: Prvi dio nanesite na sloj kadaifa. U drugi dio dodajte žlicu namaza po želji, dobro izmiksajte i rasporedite preko bijele kreme.
Ganache: Mliječnu čokoladu prelijte zagrijanim slatkim vrhnjem (zagrijte skoro do vrenja, ali ne smije kuhati). Miješajte dok se čokolada potpuno ne otopi. Ganache ohladite do mlakog stanja, a zatim ga prelijte preko kreme. Kad se torta ohladi, dekorirajte po želji.