Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSTRUKTOR OTKRIVA

Što treba znati prije odlaska na rafting

rafting
Foto: Filip Brala/PIXSELL
08.05.2019.
u 15:00

O raftingu u Hrvatskoj razgovarali smo sa Željkom Kelemanom, bivšim reprezentativcem kajakašem na divljim vodama i jednog od osnivača Međunarodne rafting federacije koji je prvi prije dvadesetak godina u Hrvatskoj pokrenuo komercijalne aktivne sportove na vodi

U prirodne ljepote Hrvatske svakako spadaju i brojne rijeke, čiste i blistave, postale su popularno odredište za raftinge i druge oblike aktivnih sportova na vodi.

O raftingu u Hrvatskoj razgovarali smo sa Željkom Kelemenom, bivšim reprezentativcem kajakašem na divljim vodama i jednim od osnivača Međunarodne rafting federacije koji je prvi prije tridesetak godina u Hrvatskoj pokrenuo komercijalni aktivni turizam na rijekama. Te pustolovne aktivnosti uključuju kajak na rijeci i na moru, vožnju kanuima, u novije vrijeme sve je popularniji Stand Up Paddling (SUP) odnosno stajaće veslanje na dasci te naravno rafting.

  • Što sve treba znati prije prve rafting avanture na rijeci?

Prije polaska, skiper s polaznicima obavezno prođe tzv. safty talk, odnosno razgovor o sigurnosti, kroz koji će skiper saznati znaju li svi plivati, postoje li neke posebnosti ili imaju li neke zdravstvene probleme – primjerice, astmu ili neku drugu kroničnu bolest, jesu li alergični na ubod pčela ili imaju neke druge alergije.

  • O čemu se još vodi računa prije samog raftinga?

Zbog sigurnosnih razloga, Izrazito je važno sagledati kakva je situacija na rijeci, kakvi su vremenski uvjeti i kakav je vodostaj rijeke. Ako je vodostaj previsok, iz sigurnosnih razloga se rafting odgađa. Naravno, to zavisi i o samoj rijeci. Primjerice, gornji tok Zrmanje je hladan, no na mjestu u kojem se u Zrmanju ulijeva Krupa rijeka je toplija. Na hrvatskim rijekama vodostaji su dugoročno nepredvidljivi, neki će tokovi ljeti gotovo presušiti, a nakon jakih kiša mogu nabujati, pa to može povećati rizik. Zato je važno kontinuirano pratiti vodostaj i vremenske uvjete.

  • Kako se pripremiti, što treba imati sa sobom?

Ako je temperatura zraka niska, prije polaska se treba toplije odjenuti, a na sve to ide neoprensko odijelo koje će vas održati suhim i neoprenske papučice. Naravno, po visokim ljetnim temperaturama neoprenska odjela se ne nose zbog opasnosti od toplinskog udara. Od obavezne opreme tu su još i kacige koje čuvaju glavu od udarca u grane ili u stijenu te sigurnosni prsluci za plivanje koji će i slabije plivače održati na površini, pa ako netko i padne u rijeku ostane plutati i skiper ga zatim vrati u čamac ili na obalu.

Naši skiperi su opremljeni priborom za prvu pomoć, konopom kojim će lakše povući čovjeka ako ispadne iz čamca, fućkalicom, mobitelom i radiom koji je potreban kada se prolazi lokacijama na kojima nema signala te fotoaparatom kojim će ovjekovječiti nezaboravne trenutke.

  • Hrvatska ima desetak rijeka na kojima se održavaju sportovi na vodi. Po čemu se ta iskustva razlikuju?

Razlikuju se po mnogočemu. Najpopularnije su Mrežnica, Kupa, Korana, Una, Zrmanja, Cetina i Dobra. Upravo su na rijeci Dobri su se prije tridesetak godina počela prvi organizirana rafting putovanja. Iako je i dalje popularna kao odredište za rafting, izgradnje hidroelektrane uništila je njezin najljepši dio. Nadalje, rafting na Mrežnici i Zrmanji uključuju prolazak kroz slapove, dok su na rijeci Cetini brzaci. Svaka ima svoje specifičnosti, primjerice Mrežnica se ističe zbog nevjerojatno zelenog pejzaža i šume, dok je rafting na Zrmanji i Cetini osobito atraktivan jer uključuje prolazak kroz kanjone. Za koji god lokaciju se odlučili, svaka ima svoje ljepote, rijeke su očuvane, čiste i bistre, krajolik je prekrasan, a u većini tura mogu sudjelovati djeca već od šest godina, pa tako rafting može biti fantastična avantura za cijelu obitelj.

Adresar:

Active Holidays - Cetina

Adventure Dalmatia - Cetina

Aquarius Pakoštane - Zrmanja

Boho travel art - Cetina

Cetina Adventure - Cetina

Cetina Raft - Cetina

Cetina Tours - Cetina

Croactive - Cetina

Croatia Open Land Tours DMC - Mrežnica, Kupa, Od ušća Mrežnice do ušća Korane u Kupu

Croatia Rafting - Cetina

Dalmatia Rafting - Cetina

Huck Finn - Cetina, Zrmanja, Korana, Kupa, Mrežnica

Gorski tok - Kupa

Raftrek Adventure Travel – Mrežnica, Cetina, Una, Zrmanja

Zrmanja river tours - Zrmanja

Plavi Horizont - Cetina

Slap - Cetina

Omnivia Radmanove Milice – Omiš, Cetina

Wings Travel - Online Travel Agency

Illyricum - Cetina

Meridien Ten - Cetina

Pelican Tours - Cetina

Smokvina accommodation & travel - Cetina

Riva Rafting Centar - Zrmanja

Atlas Trogir - Cetina

Terra Croatica Adventure Travel – Mrežnica, Kupa

RAFTING Vukasovic - Cetina

Turistički centar Mirjana Rastoke - Korana

Sv. Mihovil – Trilj – Cetina

Travelana - Mrežnica

Carpio Sport - Kupa

4 Rijeke Pustolovine – Mrežnica, Kupa, Korana, Dobra

Marbis - Drava

Rafting Pirate - Cetina

Da Riva – Kupa, Una, Cetina, Soča

Kupa sports – Mrežnica, Kupa

Motion travel – Mrežnica, Kupa, Una, Korana, Dobra, Zrmanja, Cetina

Terra Croatica Outdoor travel – Mrežnica

Kuća Štimac - Kupa

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije