Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nautički turizam

Stigle megajahte - u hrvatske marine se u pet dana privezalo 55 jahti dužine između 24 i 180 metara

ACI Marine
Foto: Shutterstock
1/4
22.07.2019.
u 12:59

Za malu zemlju s optimalnom klimom, čistim morem i dugačkom razvedenom obalom uz koju je razbacano 1244 otoka, otočića i hridi jedno je sigurno – stvorena je za nautički turizam

Za malu zemlju s optimalnom klimom, čistim morem i dugačkom razvedenom obalom uz koju je razbacano 1244 otoka, otočića i hridi jedno je sigurno – stvorena je za nautički turizam. Plovidba po hrvatskom moru ne može biti dosadna, a to su prepoznali i brojni nautičari koji se iznova vraćaju. Iako pogled u plavu pučinu Jadrana liječi dušu, ima nešto posebno u pogledu s mora na pitoreskne gradiće, obilasku i kupanju u skrovitim uvalama, druženje s jatima dupina i slobodu kretanja koju pruža plovidba. Kako je nautički turizam u Hrvatskoj u konstatnom porastu, taj trend mora pratiti infrastruktura neophodna za njezino održavanje, a kako se u pravilu radi o zahtjevnijim gostima, nužan je stalni rad na podizanju kvalitete usluge i dodatnih sadržaja.

Kroz godine, gotovo da su sinonim za nautički turizam u Hrvatskoj postale ACI marine, osnovane početkom osamdesetih godina. U početnoj fazi sagrađeno je 16 luka nautičkog turizma – marina, i to: Umag, Rovinj, Pula, Pomer, Supetarska Draga, Rab, Žut, Piškera, Jezera, Vodice, Skradin, Trogir, Split, Milna, Vrboska i Palmižana. Krajem osamdesetih i početkom devedesetih puštene su u rad ACI marina u Korčuli i ACI Opatija u Ičićima, a s vremenom je u sustav ACI ušla marina u Dubrovniku, marina Cres i marina Šimuni na Pagu, a 2016. godine u pogon je puštena marina u Slanom pokraj Dubrovnika, koja nosi naziv Veljka Barbierija, utemeljitelja ACI marine. Nedavno je završen opsežan project rekonstrukcije  ACI marine u Rovinju, otvorene krajem travnja uz veliku medijsku pozornost kao najmodernije, po mnogima i najljepše marine nautičkog turizma na Jadranu.

 1. ACI marina Umag – idealna destinacija za nautičare koji svoj godišnji odmor žele provesti spajajući dvije strasti – plovidbu i igranje tenisa. U Umagu je teniski kompleks Stella Maris u kojem se održava ATP Croatia Open. Umag je zanimljiv i zbog svoje povijesne i arhitektonske posebnosti. Nastao je u antičko doba, a zbog geostrateškog položaja Rimljani su ga preuzeli kao uporište za vojnu kontrolu Istre i kasnije, kao idealnu lokaciju za gradnju ljetnih rezidencija. Upravo iz tog razloga, osim prirodnih ljepota Umag je privlačan zbog kulturnih i povijesnih znamenitosti i raskošne stare gradske jezgre.
 2. ACI marina Rovinj – na samom ulasku s mora na grad, kao svojevrstan svjetionik izdiže se crkva Svete Eufemije. Gradski krajolik je bajkovit, a sama marina koja je prošla kroz temeljitu rekonstrukciju najsuvremenija je i nabolje opremljena marina na Jadranu. U rovinjskom arhipelagu nalaze 22 otočića, a zanimljivo je posjetiti Limski zaljev, značajno uzgajalište školjaka.
 3. ACI marina Pula - smještena je nedaleko od najveće kulturne znamenitosti, pulske Arene, jedna je od najbolje sačuvanih građevina iz doba Rimskoga Carstva u svijetu. neposrednoj blizini Pule nalazi se otočje Brijuni, a sama Pula poznata je i kao najveće svjetsko nalazište amfora
 4. ACI marina Pomer – stari ribarski gradić također je bogat povijesnim nalazištima još iz rimskog doba u kojima su Rimljani izgradili terme, vile i lučicu. I danas je omiljen među turistima kao idilično mjesto za odmor, a ljubitelji ribe i školjaka doći će na svoje i tamo uživati u morskim delicijama spremljenim po starim receptima.
 5. ACI marina Supetarska Draga smještena je na Rabu i jedno je od najstarijih mjesta na otoku. Povijesno je značajna po bazilici sv. Petra izgrađenoj u 11 stoljeću, jedinoj romaničkoj crkvi na Jadranu koja je neizmijenjena u upotrebi 900 godina. Osim toga, mjesto je zbog očuvane prirode, a brojne uvale s čistim pješčanim plažama idealne su za nautičare s malom djecom.
 6. ACI marina Ičići u Opatiji i danas je na glasu kao bajna, a to je već dugi niz godina, još otkako je austrijski car Franz Jozef 1889. godine Opatiju proglasio prvim morskim klimatskim lječilištem na Jadranu. Svoje su ljetnikovce u Opatiji gradili brojni plemići pa je grad specifičan po fantastičnim arhitektonskim zdanjima uz samu obalu. Kako u Opatiji rijetko puše bura, idealna je za nautičare koji vole izbjeći gužve jer je ovaj dio zbog blage klime i vremenskih uvjeta ugodan za plovidbu tijekom cijele godine.  
 7. ACI marina Cres na jednom od najvećih otoka omiljena je među nautičarima zbog velikih prostranstava netaknute prirode, a poseban je i po tome što je na otoku slatkovodno Vransko jezero (kriptodepresija) koje je glavni izvor pitke vode za cijeli arhipelag. Cres je poznat i kao jedno od rijetkih mjesta u Hrvatskoj na kojem možete vidjeti bjeloglave supove. U mjestu Beli je ekološko-istraživački centar za zaštitu prirode Caput insulae, koji se bavi zaštitom ove veličanstvene al ii ugrožene vrste ptica kojoj prijeti izumiranje.
 8. ACI marina Rab smještena je u bajkovitom gradu Rabu, okruženom visokim zidinama iz koji izviruju četiri zvonika. Sam otok poznat je kao jedan od zelenijih otoka s mnogo pješčanih plaža, a uz prirodne ljepote, a grad Rab dugo je vremena bio centar kulture i umjetnosti u kojem će na svoje doći nautičari zainteresirani za istraživanje povijesnih i kulturnih sadržaja.
  Foto: Shutterstock
 9. ACI marina Šimuni nalazi se u malom istoimenom ribarskom mjestu na jugozapadnoj strani otoka Paga, na pola puta između Novalje i grada Paga. Otok je specifičan jer doba dio njegove površine je oštri krš i kamen zbog čega taj dio često uspoređuju s površinom Mjeseca. Na otoku se nalazi i Zrće, popularna plaža s klubovima koji posjetiteljima pružaju danonoćnu zabavu.
 10. ACI marina Žut nalazi se na jednom od otoka iz kornatskog arhipelaga, pravi nautičarski raj stvoren za robinzonski turizam na kojem po zadnjem popisu stanovništva žive tek četiri stanovnika. Žut je dostupan samo onima koji na ljetovanje dolaze brodom i idealan je za sportove na vodi.
 11. ACI marina Piškera je smještena na nenaseljenom otoku na Kornatima, koji svojom surovom ljepotom ne prestaju očaravati posjetitelje Nacionalnog parka Kornati. Znameniti pisac George Bernard Shaw o Kornatima je napisao: “Posljednjeg dana stvaranja svijeta Bog je želio okruniti svoje djelo, te je od suza, zvijezda i daha stvorio Kornate.”
 12. ACI marina Jezera mala je marina u mjestu Jezera na otoku Murteru  u uvali prirodno zaštićenoj od jakog vjetra. Osim ljepote prirode, turisti i nautičari mogu uživati u obilasku mnoštva crkvica i bogatim zabavnim sadržajima povezanih s tradicijom i kulturom, a jedno od najzabavnijih su Preperuše, običaj dozivanja kiše za sušnih mjeseci kojem se osobito vesele djeca.
 13. ACI marina Vodice nalazi se u jednom od življih dijelova jadranske obale i omiljeno je sastajališta nautičara željnih aktivnoga odmora i zabave. Nedaleko Vodica nalazi se mnoštvo malih otočića i nekoliko većih poput otoka Prvića, u kojem se nalazi i muzej posvećen Faustu Vrančiću, Šibenčaninu i genijalnom izumitelju kojemu se pripisuje izum prvog nacrta padobrana, a važan je i zbog dva kapitalna djela petojezični rječnik pod nazivom Rječnik pet najplemenitijih jezika Europe i zbirka nacrta naprednih uređaja Machinae Novae.
 14. ACI marina Skradin ipak je, u žestokoj konkurenciji jedna od najljepših marina na Jadranu. Smještena je na samom ušću rijeke Krke i otvorena je cijele godine, a zbog miješanja slatke i morske vode omiljena je vlasnicima drvenih brodica. Sam grad Skrad ima bogatu povijest, a ova marina je zanimljiva i zbog blizine Nacionalnog Parka Krka.
 15. ACI marina Trogir smještena je u istoimenom gradu muzeju, Trogiru čija je stara gradska jezgra uvrštena u UNESCO-ov registar svjetske kulturne baštine. Trogir se smatra najbolje sačuvanim romaničko-gotičkim gradom. Obala uz grad obiluje mnoštvom malih otočića i hridi, a s druge strane je dugačka šljunčana i pješčana plaža s borovom šumom.
 16. ACI marina Split radi cijele godine, a njezin dugački lukobran pruža zaštitu od mora i južnog vjetra. Split nije samo tranzitna točka i glavni grad Dalamacije, poznat je među mladima kao lokacija na kojoj se održava svjetski poznati festival elektronske glazbe Ultra, a znamenit je i po kultunim sadržajima, od Dioklecijanove palače, najbolje očuvane kasnoantičke palače na svijetu iz koje je nastao moderni Split.
  Foto: Ivo Čagalj/Pixsell
 17. ACI marina Milna nalazi se na otoku Braču u uvali koja gleda na Splitska vrata i zaštićena je od vjetrova. Omiljena je destinacija nautičara koji uživaju prekrasnom moru, idealnoj klim za jedrenje, ronjenje i ribolov i ostale čari života na moru. Ispred milnarske uvale, nalazi se otočić Mrduja oko koje se održava popularna Mrdujska regata.
 18. ACI marina Vrboska na sjevernoj obali središnjega dijela otoka Hvara, duboko u zaljevu. Samo mjesto je očaravajuće zbog starih kuća izgrađenih u gotičkom, neorenesansnom i baroknom stilu, a mjesto njeguje dugu tradiciju naturalizma i nudističkog turizma.
 19. ACI marina Palmižana smještena je nasuprot grada Hvara, uvučena u duboku uvalu i skrivena od vjetrova. Palmižana je popularna nautička destinacija na kojoj posjetitelji uživaju u mirisima i okusima Mediterana, a sam arhipelag je prepun skrivenih uvala, malih otočića u čijem otkrivanju uživaju nautičari iz cijelog svijeta.
 20. ACI marina Korčula smještena je uz samu povijesnu jezgru grada, a otok Korčulu okružuje 19 manjih otočića s prekrasnim plažama. Grad Korčula diljem svijeta poznat je i kao mjesto rođenja slavnog istraživača i svjetskog putnika Marka Pola.
 21. ACI marina Dubrovnik a jedna je od najsigurnijih za privez, čuvanje i održavanje plovila, a sama marina poznata je po specifičnosti u njoj je gostima omogućeno korištenje jedinstvenog golf vježbališta i mini golf igrališta unutar marine. Posjetitelji željni aktivnog na raspolaganju imaju mnoštvo sportskih aktivnosti ,od ronjenja i istraživanja dubrovačkog podmorja i zaštićenih podvodnih arheoloških nalazišta do tenisa, penjanja i obilasku parka Prevlaka.
 22. ACI marina "Veljko Barbieri" Slano je, ne računajući rekonstrukciju marine u Rovinju, najnovija ACI marina. Mjesto Slano udaljeno je 37 km sjeverozapadno od Dubrovnika, i bilo je naseljeno već u pretpovijesno doba o čemu svjedoče pronađeni ostaci kasteljera (gradine, utvrde) i gomile na obližnjim brdima. Nautičari koji dolaze u Slano u svojem obilasku ne smiju preskočiti Lopud te Koločep,  posljednji naseljeni južnojadranski otok i Stonski kanal poznatog po zidinama koje se protežu od Stona sve do Malog Stona na sjevernoj strani poluotoka, a sa svojom ukupnom dužinom od 5,5 km najduži su fortifikacijski sustav u Europi.
  Foto: Grgo Jelavić/Pixsell

Prema podacima Bloomberga, u Hrvatskoj se u posljednjih pet dana privezalo 55 megajahti dužine između 24 do 180 metara, čime se Hrvatska svrstala u top pet elitnih destinacija nautičkog turizma u Europi.

Sadržaj je nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom.

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
02:09 30.07.2019.

Najveći zagađivači Jadrana o čijem zagađenju se još uvijek šuti.

TR
tramontana
11:07 29.07.2019.

Samo vi pivajte da je more čisto. Ako se ovako nastavi za dvadeset godin će biti baruština od koje će svi bižat.

PR
prepri43
18:22 30.07.2019.

A gdje je marina Kaštela? Svakako jedna od najljepših i najuređenijih na Jadranu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije