Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZITE NA DATUME

Koju je divljač dozvoljeno loviti u Hrvatskoj, gdje i kada

Lov u Hrvatskoj
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/3
30.05.2019.
u 06:00

Lov u Hrvatskoj ima bogatu povijest, a lovci diljem Hrvatske mogu pronaći mjesta na kojima mogu zadovoljiti svoje strasti lovom na raznoliku divljač

Tajna osobitog šarma Hrvatske krije se u čudesnom spoju ravnice, planina i Mediterana koji zajedno, na tako maloj površini, stvaraju jedinstveni prirodni prostor iznimne raznolikosti i bogatstva. Upravo ta raznolikost unutrašnjosti i obale, autohtone šume, osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode koji obiluju krupnom i sitnom divljači, Hrvatsku čine izrazito atraktivnom destinacijom za lov. Kao rijetko gdje u Europi, u Lijepoj našoj obitavaju sva tri velika grabežljivca - smeđi medvjed, strogo zaštićeni vuk i ris. Matični fondovi naših vrhunskih lovišta puni su kapitalaca muflona, jelena, medvjeda, divokoza i prostiru se stotinama tisuća hektara netaknute prirode.

Ne čudi stoga da organizirano lovstvo u Hrvatskoj traje još od 1881. godine kad je Vlada tadašnje Kraljevine Hrvatske i Slavonije potvrdila pravila lovstva „Društva za obranu lovstva u Kraljevini Hrvatskoj i Slavoniji“. Danas naša zemlja broji 60 tisuća registriranih lovaca, a krovna lovačka organizacija Hrvatski lovački savez, izdaje dozvole za lov, brine o zaštiti prirode i predstavlja hrvatsko lovstvo u zemlji i inozemstvu. Loviti možete u vlastitom aranžmanu ili se prepustiti nekoj od lovno - turističkih agencija poput „Mima lovstva“ ili „Adria Hunta“ koja će za vas organizirati sve potrebno za bezbrižan lov i smještaj. Izaberite omiljenu divljač i lovište i neka vas pomiluje božica lova Dijana.  

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Lovište Podunavlje - Podravlje, dijelom u jedinstvenom Parku prirode „Kopački rit“, jedno je od najbogatijih lovišta jelenskom divljači u Europi. Osnovao ga je 1697. najveći vojskovođa svoga vremena Eugen Savojski, na posjedima koje je dobio od cara Leopolda I. Matični fond jelenske divljači i divljih svinja je impresivan, a lovac je u kontaktu s divljači u svakom izlasku u lov. Visoko trofejna grla jelena najbolje je loviti u ranu jesen kad je vrijeme jelenje rike. Svakog 1. listopada počinje i uzgojni lov na jelensku divljač, a dnevni uspjeh lovca često broji desetak grla. U lovištu Podunavlje - Podravlje smjestiti se možete u vrhunskim lovačkim domovima Zlatna Greda i Monjoroš, s odličnom gastronomskom ponudom u kojoj se posebno izdvajaju jela od divljači.

Lovište Bjelolasica čuveno je po odstrijeljenim trofejima smeđih medvjeda koji su osvajali titule svjetskog i državnog prvaka. Trofejni prvak iz matičnog fonda od sto grla, imao je čak 487,74 CIC-ova boda. Na lovištu ukupne površine 32 hektra, pronaći ćete 37 visokih zatvorenih i 34 visoke otvorene čeke, 3 lovačke kuće i 4 lovačke kolibe. U pauzi od lova, razgledajte čarobne kamene statue strogog rezervata prirode „Bijele i Samarske stijene“ u neposrednoj blizini lovišta. Zimi možete skijati ili loviti jelena u snijegu, što je poseban doživljaj, a lovačke kuće u lovištu ili hoteli i privatni smještaj u okolnim naseljima nude udoban smještaj.

Lov na muflona, najatraktivnije divljači Mediterana, svakom su lovcu izazov, a onima koji ga love prvi put i nezaboravno iskustvo. Lovište Sveti Juraj kod Senja, najpoznatije je hrvatsko lovište muflona, smješteno na 12 200 hektara čistog užitka. Ako poželite loviti ljeti, povedite i nelovački dio obitelji koji će jednako zadovoljstvo pronaći u aktivnostima na moru. Nezaobilazna lovišta muflona nalaze se i na Dugom otoku poznatom po čudesnom Parku prirode Telašćica. Nakon ulovljenog kapitalca, lovačke priče će još bolje zvučati dok se opuštate u tirkiznom moru plaže Sakarun, članice prestižnog kluba „Najljepših uvala svijeta“.

Ako tražite najbolje mjesto za lov na divokozu, lovište Biokovo jedno je od najpoznatijih u ovom dijelu Europe. Izrazito planinsko područje koje se penje do 1762 metara nadmorske visine njihovo je idealno stanište. Kapitalni trofeji divojaraca odstrijeljenih na Biokovu o kojima bruji cijeli svijet, razlog su zbog kojeg se lovci uvijek iznova vraćaju. Loviti u vrletima dalmatinske planine s panoramskim pogledom na Makarsku rivijeru, jedinstven je doživljaj.

Foto: Ivica Galović/Pixsell

Lov na sitnu divljač nije ništa manje uzbudljiv. Varaždinsko lovište Zelendvor čuveno je po skupnom lovu na fazane, prepelice, šljuke, trčke, zečeve i kuniće. Nastalo je 1870. kad je grof Marko Bombelles donio fazansku divljač iz južne Moravske. Lovačka kuća Zelendvor u srcu park šume, nudi odličan smještaj, a najmlađi se mogu zabaviti u dječjem parku. Sve što ulovite možete sigurno pohraniti u  obližnju hladnjaču. U restoranu Zelendvor isprobajte neki od lovačkih i nacionalnih specijaliteta, a nakon predaha, u zelendvorskoj šumi možete vježbati gađanje letećih meta u najmodernijoj lovačkoj streljani u Hrvatskoj.

Razdoblja zabrane lova na pojedinu divljač ovise o njihovim biološkim svojstvima i ekološkim uvjetima u kojima obitavaju, a točan popis možete pronaći na internetskim stranicama Hrvatskog lovačkog saveza. Tako lovostaj na jelena traje od 16. veljače do 15. kolovoza, a jelena lopatara od 16. veljače do 15. rujna. Srnjak se ne lovi od 1. listopada do 15. travnja, a srna i lane od 1. veljače do 31. kolovoza. Lovostaj na divokozu traje od 1. veljače do 30. rujna, medvjeda od 16. svibnja do 15. rujna i od 16. prosinca do 28. (ili 29.) veljače, a na muflona i vepra nema lovostaja osim na muflonku i janje od 1. siječnja do 31. srpnja, te krmaču od 1. veljače do 30. lipnja.

Dobru kob!

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije