Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SITI U PLANINI

Nutricionisti savjetuju: Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja

Što je najbolje jesti nakon dugačkih šetnji i planinarenja
Foto: Shutterstock
1/2
29.05.2019.
u 16:00

Uz savjete stručnjaka, ovdje je i adresar gastro destinacija u blizini pješačkih i planinarskih staza te ziplineova u Hrvatskoj

Svaki planinar zna da se u planine ne ide bez dovoljne količine vode i hrane. Ovisno o dužini izleta, boravak na svježem zraku i kretanje probudit će u vama apetit, pa sa sobom ponesite dovoljne količine raznolikih namirnica. Stručnjaci za pravilnu prehranu dali su nekoliko osnovnih smjernica kojih se treba držati kada pakirate hranu za planinarenje.

U prvom redu, sa sobom ponesite dovoljne količine suhog voća (smokve, marelice, datulje, šljive, banane, groždice) integralne kekse ili trajna peciva, suhi sirevi dužeg roka trajanja, slanina, trajne salame ili konzervirani mesni naresci i konzerve slanutka, graha ili ribe i općenito namirnice koje se neće pokvariti ili zgnječiti u ruksaku. Obavezna oprema svakog planinara su energetske pločice s integralnim pahuljicama i sušenim voćem.

Tijekom planinaranja, vodu treba piti pomalo, nekoliko gutljaja, jer čim osjetite žeđ to je znak da je organizam izgubio previše tekućine i da ste dehidrirali. Jednako tako, i hranu koju ste ponijeli sa sobom treba jesti u malim porcijama. Ne valja se prejedati jer umjesto da dobijete dovoljno energije za nastavak putovanja, bit će vam teško nastaviti s putovanjem, samo ćete osjetiti potrebu za drijemanjem.

Foto: Shutterstock

Nakon višesatnog hodanja i uživanja u prirodi posebno je zadovoljstvo nagraditi se finim toplim obrokom u nekim od planinarskih domova ili restorana. Hrvatska je raj za planinare rekreativce, mnoštvo planina i gora, nacionalnih parkova, parkova prirode, adrenalinskih parkova sa ziplineom i različitim avanturističkim sadržajima raspoređeno je diljem zemlje pa svima koji vole izazove savladavanja planinskih vrhova ne može biti dosadno.

U planine ne treba ići sam, reći će vam svaki planinar, jednako kao što je u ukusnom obroku najljepše uživati u dobrom društvu. Tradicionalni planinarski ručak je grah uz koji savršeno ide čaša piva, ali ovisno o dijelu Hrvatske u kojem se nalazite, tako valja probati i specijalitete lokalne kuhinje. Primjerice, nakon planinarske ture po Psunju nagradite se slavonskim čobancem, a ako se uputite u istraživanje Velebita, navratite u Baške Oštarije, mjesto na granici srednjega i južnog Velebita u kojem možete pojesti tradicionalni oštarski ručak, kupus i suho meso ili vinski kotlić. Autohtona kuhinja Gorskog kotara uključuje različita jela od divljači, a za gurmansko uživanje neće ostati zakinuti ni vegetarijanci koji mogu uživati u domaćim rezancima sa sirom i jelima od gljiva po kojima je taj kraj poznat.

Sadržaj omogućila Hrvatska turistička zajednica

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije