Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TAJANSTVENA UTOČIŠTA

Pogledajte špilje na hrvatskim otocima od kojih zastaje dah

Podzemna čuda Hrvatske
30.05.2019.
u 08:59

Ispod površine Jadranskog mora skriva se nekoliko špilja od kojih zastaje dah

Želite vidjeti Zlatni rat, jednu od deset najljepših plaža Europe, kao s fotografija? Ili još  bolje, snimiti savršeni selfie? Popnite se na spektakularni vidikovac na vrhu 778 metara visoke Vidove gore i snimite ga s krova Jadrana, najviše otočne planine na jadranskom moru. Pogled koji se odozgo pruža na Hvar i Vis, zaista oduzima dah.

No, južna padina Vidove gore, „pod krovom“ krije još jednu, prvorazrednu atrakciju. Samo četiri kilometra od Zlatnog rata, nalazi se Zmajeva špilja- tajanstveno utočište i hram glagoljaških svećenika iz 15. stoljeća, nazvana po mističnim reljefima isklesanim u stijeni koji baš nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Vješto oblikovani reljefi zmajeva, mitoloških bića i nebeskih tijela isprepletenih s kršćanskim motivima, fascinantan su primjer pomirenja poganske prošlosti s kršćanstvom. Znanstvenici još nisu do kraja odgonetnuli njihov smisao pa će svakom tko ih vidi sigurno zaigrati mašta. Sama špilja duga je dvadeset metara, a kućice i kapela Gospe s anđelima, dijelom zidani ili uklesani u liticu, izgledaju kao da su izašli iz sna. U stanove se ulazilo ljestvama kroz visoko postavljena vrata, a ljestve bi se zatim uvukle kako nitko ne bi mogao ući.

Špilja je nekada bila otvorena za posjetitelje ali danas je zaštićena ogradom i željeznim vratima kako bi se sačuvala od devastacije. Do nje možete stići preko sela Murvica gdje će vas dočekati susretljivi i vrlo poučni turistički vodič Zoran Kojdić koji će vam otključati vrata i otkriti sve tajne njene jedinstvene priče. Uspon i razgledavanje traju oko četiri sata pa je preporučljivo obući tenisice. Vrijeme će proći kao u hipu- Zoran Kojdić je, ne bez razloga, 2016. godine, u projektu Hrvatske turističke zajednice „Čovjek – ključ uspjeha“, proglašen djelatnikom godine u kategoriji „Turistički vodič“.

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Na hrvatskim otocima mogu se razgledati i brojne morske špilje koje jednako plijene ljepotom. Odisejeva špilja na Mljetu, Plava Grota na Cresu ili Špilja Medvjedina na Lastovu, samo su neke od njih. Jedna se ipak izdvaja kao najljepša, čuvena Modra špilja na otoku Biševu, geomorfološki fenomen zaštićen 1951. godine. Nju se najprije moglo vidjeti samo ronjenjem kroz podvodni tunel sve dok barun Eugen von Ransonnet-Villez, 1884. nije dinamitom otvorio površinski ulaz širok dva metra, tako da može proći brodica bez vesala. Ovaj austrijski slikar, diplomat i prirodoslovac, proputovao je svijet kako bi istraživao egzotična podmorja, a stigao je izmisliti i podvodno zvono, te vodootporno platno da može nesmetano skicirati podvodni svijet. Zaljubljen u naše more, izgradio si je vilu na opjevanoj promenadi Lungo mare, u Volosku pored Opatije. Kad je otkrio Modru špilju, u bečkim novinama opisao ju je kao “čudesnu morsku špilju neopisive ljepote”.

Tajna njezine osobite ljepote krije se u čaroliji svjetla. Kad sunčeva svjetlost uđe kroz podvodni tunel u dvoranu dužine 24 i visine 15 metara, nastaje nesvakidašnji svjetlosni efekt koji se najprije lomi dok prolazi kroz vodu, a zatim odbija od bijelih stijena na dnu, obasjavajući špilju intenzivno modrom, a predmete u moru srebrnom bojom. Fenomen je posebno izražen oko podne kad se more u špilji doima poput tekućeg srebra. U gorljivoj želji da slikom dočara tu čaroliju, Ransonnet-Villez je u špilji dao postaviti drveni plato kako bi mogao mirno slikati uz pomoć nekoliko zrcala kojima je usmjeravao sunčevu svjetlost na platno. Koliko je dobronamjerni barun i najmlađi student slikarstva u povijesti bečke likovne akademije uspio, možda najbolje govori “Vodič po viškom arhipelagu” iz 1932. godine u kojem je zapisano: „Nema tog čovjeka koji je u stanju opisati ljepote ove spilje. Može opisati svoje osjećanje, ali nije u stanju vjerno prenijeti ono što se može samo vidjeti. I najveći pjesnik i umjetnik neka i ne pokušava, jer ma što i kako pisao o ovoj jedinstvenoj špilji, opet će biti blijedo. Zato treba reći- idi i vidi.“

Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL

Modra špilja se nalazi na istočnoj strani Biševa, otoka sa sedam stanovnika i osam sela, u uvali Balun i do nje ćete najlakše doploviti brodicom iz Komiže na otoku Visu, udaljenom manje od pet nautičkih milja. Do Visa pak možete stići redovnom trajektnom ili katamaranskom linijom iz Splita. Svi susjedni otoci nude organizirane izlete do Modre špilje većim ili manjim brodovima.

Zanimanje za Modru špilju ne prestaje rasti i svake je godine posjeti nekoliko desetaka tisuća turista što ipak predstavlja sve veći pritisak za njeno očuvanje. Stoga Grad Komiža s partnerima Javnom ustanovom More i krš, Institutom Plavi cvijet i Turističkom zajednicom Grada Komiže, provodi projekt “Centar za posjetitelje Modra špilja – Biševo” vrijedan 27 milijuna kuna koji će trajati do 13. prosinca ove godine. Njime će se podići ukupna kvaliteta ugostiteljskih, smještajnih i edukativnih sadržaja, sukladno ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Eurposke unije, te Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije