Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UŽITAK NA OTVORENOM

Ova plemenita bića imaju mnoge terapeutske i zdravstvene učinke

Upoznajte najbolje jahačke rute u Hrvatskoj
Foto: Shutterstock
1/2
22.07.2019.
u 09:00

Za početničko jahanje ne trebate nekakvo predznanje niti fizičke predispozicije, svatko može uživati u njemu, jedino je bitno održavati ravnotežu, ako konj prijeđe iz laganog kasa u nešto brži. U vodiču kroz aktivni odmor doznajte gdje u Hrvatskoj možete jahati

Jedna od definicija riječi plemenito glasi „izuzetan po ljepoti, eleganciji i sl.“ I dok pitate ljubitelje sporta, plemenito će vezati uz boks, ljubitelji opere će navesti Ivana Pl. Zajca, ali većina nas će uz riječ plemenita vezati konje. Te plemenite životinje su naši vjerni pratioci još od davnih vremena, snažni i nježni, masivni i graciozni, sigurni i krotki, nije ni čudo da su se često smatrali puno vrednijim od ostalih domaćih životinja. Čak i najmasivnije i mišićave pasmine, poput britanskog Shirea ili njemačkog Schwarzwäldera djeluju graciozno i smireno, oni su pravi nježni divovi.

Svatko od nas ima neke svoje razloge zašto bi željeli jahati konja, možda smo zaljubljeni u konje od malena zbog raznih filmova o kaubojima i Indijancima, možda ih viđamo u parkovima kao terapijske životinje, a možda smo i probali kao mlađi jahati konja i od onda ne prestajemo razmišljati o njima. Kako god, ako želite malo opušteniji boravak na otvorenome, probajte s jahanjem. Opće je poznato da ova plemenita bića imaju mnoge terapeutske i zdravstvene učinke, a možete ih i jahati u rekreativne svrhe. Iako se čini da konj radi sav posao, jahanje može biti i fizički zahtjevno, jer je pravilan položaj tijela sličan kao u skijanju s tim da mišići rade bez opterećenja. Za početničko jahanje ne trebate nekakvo predznanje niti fizičke predispozicije, svatko može uživati u njemu, jedino je bitno održavati ravnotežu ako konj pređe iz laganog kasa u nešto brže.

Kako jahanje utječe na ljude?

I timaritelji i jahači moraju preuzeti veliku odgovornost na sebe kada se radi o brizi za tako veliku životinju. Briga i učenje o zdravlju konja zahtjeva puno vremena ali će u konačnici spasiti konja. Isto tako jahanje nas uči strpljivosti, disciplini, samokontroli i posvećenosti. Jahanje nas također održava u formi, dapače, ako se radi o višesatnoj aktivnosti, jahanje može trošiti više stotina kalorija. Uz to jahači razvijaju bolje reflekse i osjećaj ravnoteže. Konji se često koriste u terapijske svrhe. Mnogi tvrde da se nakon jahanja osjećaju sretno i opušteno, što je u današnje vrijeme idealna razbibriga za slobodno vrijeme. Jahanje nas također vraća u prirodu i odmara od modernih tehnologija, svijet izgleda opuštenija kada ga gledamo s leđa konja, a također čuvamo okoliš, jer koji su ipak primarno bili i ostali prijevozno sredstvo. I naravno, jahanje je krajnje zabavno, nudi osjećaj slobode i avanture.

Gdje jahati u Hrvatskoj?

Linden Tree Retreat & Ranch je odličan odabir za uživanje i druženje s konjima i jahanje. Dolina Velike Plane, uz ravnice Like je kao stvorena za jahanje konja. Prirodni resursi te biljni i životinjski svijet Velebita pružaju priliku za nezaboravan i uzbudljiv odmor u kojem možete uživati u svim godišnjim dobima. Linden tim čine zaljubljenici u konje koji gostima pružaju mogućnost nezaboravne povezanosti s prirodom uz usavršavanje različitih vrsta jahanja. Na Ranču osim jahanja možete sudjelovati i u različitim predavanjima i radionicama, a za one željne upijanja dodatnih i drugačijih vještina nude se i druge aktivnosti koje će upotpuniti vaš aktivni odmor.

Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Samy's ranch u Istri nudi uzbudljivu avanturu u prekrasnoj divljini južne Istre, neovisno o vašim godinama i veličini grupe. Uživajte u jahanju po šumskim putevima i livadama do mora gdje se jaše uz plažu i netaknutu prirodu s predivnim pogledom na more i otoke. Idealno mjesto za one koje žele uživati u miru i ljepoti prirode, te se osjećati kao da su sami na svijetu u svom kutku raja. Također možete uživati u jedinstvenom iskustvu kupanja u moru s konjima ili višednevnim trekking izletima na konjima u kojima ćete doživjeti nezaboravno iskustvo putovanja s konjima kroz netaknute dijelove istarske prirode.

Ranch Terra - smješten u malom mjestu Irinovac samo 8 km od Nacionalnog parka Plitvička jezera, Ranch Terra nudi izvrstan smještaj tijekom boravka u ovom području. Irinovac je samo 2 km od glavne ceste D1, te je na putu prema graničnom prijelazu s Bosnom i Hercegovinom. Sve to čini odlično polazište želite li posjetiti Nacionalni park Plitvička jezera, Baraćeve špilje, Bihać, Rastoke u Slunju ili rijeku Koranu. Bez obzira na to da li ste iskusan jahač ili početnik moći ćete doživjeti jedinstveno iskustvo s prekrasnim životinjama, učiti o njima i jahati ih u prekrasnom krajoliku. Rekreativna staza za jahanje nema dobne granice. Ako volite prirodu i konje možete uživati u ovoj vrsti rekreacije i aktivnog odmora, a ako ste početnik tu je i škola jahanja s više razina, od totalnih početnika do jahača s iskustvom.

Kojan Koral – doživite izlet s konjima i osjetite istinsko stapanje s prirodom, samo jahač i konj, odmor za dušu i tijelo. Nakon preuzimanja konja ispred hotela jahači odlaze u Kojan Koral. Izlet je pod kontrolom vodiča koji nakon upoznavanja daje gostima sigurnosnu opremu i upoznaje ih sa svojim konjem te kratkim osnovama jahanja. Izlet je siguran za početnike i za osobe koje prvi puta idu na jahanje jer staza nije zahtjevna i sporog je tempa za potpuni duševni mir. Izlet vas vodi kroz neistražene šumske puteve, obalu Konavoskih stijena, ulaska u sačuvani arheološki ostatak Popovića u miru doživljavaju ljepotu samim Konavala, dok je na povratku osiguran postavljeni stol sa snackom u romantičnom okruženju.

Sadržaj omogućila Hrvatska turistička zajednica

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije