Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
postoji nekoliko

Postoji li razlika između krema za sunčanje za lice i za tijelo? Evo što kažu dermatolozi

sunčanje
Pixabay.com
06.06.2023.
u 14:30

Krema za sunčanje za lice ne smije biti previše masna, niti na koži ostaviti jaki bijeli trag, na što se previše ne pazi prilikom izrade krema za tijelo, kaže dermatologinja.

Svi smo već naučili koliko je važno tijekom ljetnih mjeseci za zaštitu od sunca koristiti kreme sa SPF faktorom, no ako ste pomislili da na lice možete samo nanijeti kremu za tijelo koja je obično jeftinija i ima je više, čini se kako to nije baš dobra ideja. “Iako je većina krema za sunčanje, bilo za lice ili tijelo, formulirana sa sličnim profilima sastojaka, nekoliko je različitih faktora” rekla je za HuffPost dermatologinja iz Ohija dr. Angela Casey, a najvažniji je taj što je koža na licu tanja nego na tijelu, pa joj treba i više zaštite. "Kreme za sunčanje za lice skuplje su u izradi nego one za tijelo", kaže Ginger King, kozmetička kemičarka i predsjednica Grace Kingdom Beauty. “Razlog je taj što krema za sunčanje za lice npr. ne smije biti previše masna, niti na koži ostaviti previše bijelog traga.” Osim toga, dodaje, potrebno je uzeti u obzir i druge specifične potrebe lica, kao što je npr. izrada formule koja ne peče oči, kao i preferencije kupaca.

“Često su kreme za zaštitu od sunca formulirane tako da se lako upijaju i stapaju, a da nisu previše masne”, objasnila je dr. Elaine Kung, dermatologinja iz New Yorka i osnivačica Future Bright Dermatology. “Uobičajeno je tako u kremi sa SPF zaštitom pronaći silicij ili škrob tapioke jer ti sastojci upijaju masnoću koju može imati koža lica, a ponekad kreme za sunčanje za lice također sadrže i sastojke koji blagotvorno djeluju na kožu i usporavaju starenje." Ipak, ako ste na plaži, baš ste potrošili svoju kremu za sunčanje za lice i pri ruci imate samo kremu za tijelo, možete li je koristiti na licu?

Ove namirnice pospješuju rast kose. Uvrstite ih u svoj jelovnik!

sunčanje
1/11

"Krema za sunčanje za tijelo uvijek je bolja nego nikakva krema za sunčanje", kaže King, pa ako je to sve što imate, slobodno s njom mažite i lice. Ipak, puno je bolje imati zasebnu kremu za lice ako možete; osobito ako imate osjetljivu kožu ili kožu sklonu aknama. Jedan od razloga je i to što mnoge kreme za sunčanje mogu sadržavati sastojke poput estera kokosa ili shea maslaca koji kremi za sunčanje za tijelo daju glatki 'finish', no neće nužno činiti dobro koži lica. "Za ljude koji imaju kožu sklonu aknama, najbolje je izbjegavati kreme za sunčanje koje sadrže ulje jojobe, shea maslac, estere kokosa, silikone ili voskove", objasnila je Kung.

Što treba tražiti kod kreme za sunčanje za lice?

Uz sve različite vrste dostupnih proizvoda, koje vrste krema za sunčanje preporučuju dermatolozi? "Ljudi često vole kemijske kreme za sunčanje jer se lakše utapaju u kožu", kaže Kung.i dodaje da se mineralne kreme za sunčanje češće preporučuju ljudima s osjetljivom kožom, koji lako dobiju osip. Naime kemijska sredstva za zaštitu od sunca koriste aktivne sastojke kao što su avobenzon, oksibenzon i oktinoksat kako bi apsorbirali sunčeve UV zrake i pretvorili ih u toplinu. Mineralne kreme pak koriste aktivne sastojke kao što su cinkov oksid i titanijev dioksid koji na koži stvaraju fizičku barijeru pa se zbog toga nazivaju i "fizičke kreme za sunčanje".

Budući da su aktivni sastojci mineralnih krema za sunčanje obično nježniji prema koži, dobro je koristiti mineralne kreme za lice umjesto kemijskih, a bolje su i za one koji velik dio dana provode pred ekranom, osobito ako su tonirane. "Tonirane kreme za sunčanje sadrže željezni oksid, koji osim od UV svjetlosti štiti i od plave svjetlosti koja se emitira sa zaslona elektroničkih uređaja, poput telefona, prijenosnih računala i tableta, a pokazalo se da uzrokuje oštećenje kože. A još jedan razlog zašto mnogi dermatolozi preporučuju mineralne kreme za sunčanje umjesto kemijskih je taj što su u mineralnim kremama sastojci koji blokiraju UV zračenje stabilniji.

"Kemijski UV filtri razgrađuju se brže od cinkovog i titanijevog oksida", rekla je Kung i teže je osigurati točan rok trajanja kemijskih krema za sunčanje. Ovog ljeta, savjetuje Američka akademija za dermatologiju, obavezno nanosite kremu za sunčanje širokog spektra koja ima najmanje 30 SPF, i to najmanje 1/2 čajne žličice na lice i otprilike punu čašicu na tijelo, te ponovno nanesite najmanje svaka dva sata dok ste na suncu.

Kemičar objasnio kolika nam SPF zaštita zapravo treba!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije