Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Ako vidite ove promjene na noktima vrijeme je da odete po liječničku pomoć

Promjene na noktima mogu biti blage ili teže. Nokat može postati plavičast i bez boli na dodir, ali teži slučajevi se karakteriziraju kada se pojave krvarenja ispod nokta ili nastanu natisci između tkiva i nokta
14. travnja 2017. u 21:00 2 komentara 11398 prikaza
Noge, nokti
Foto: Thinkstock

Nokti su ogledalo zdravlja, upozoravaju nas stručnjaci. 

Svaka promjena na noktima, znak je da vašem organizmu nešto nedostaje ili da se razvija neka bolest koju je potrebno liječiti. 

Kada je vrijeme za zabrinutost?

Ovo su znakovi koji upozoravaju da je vrijeme da posjetite liječnika....

Ako se bavite trčanjem vrlo je vjerojatan scenarij da vaš nokat pocrni od ozljede ili ako ste proveli duže vrijeme u uskim tenisicama. 

Promjene na noktima mogu biti blage ili teže. Nokat može postati plavičast i bez boli na dodir, ali teži slučajevi se karakteriziraju kada  se pojave krvarenja ispod nokta ili nastanu natisci između tkiva i nokta, pojašnjava dr Jacqueline Sutera. Kada je riječ o blagim promjenama, nije potrebna liječnička intervencija i nokat će se sam oporaviti. 

U težim slučajevima, pod noktom mogu nastati mjehuri koji mogu uzrokovati da se nokat u potpunosti odvoji od tkiva. To može biti vrlo bolno, posebice ako je odvojenost djelomična, pojašnjava dr. Lori Weisenfeld.

Ako dolazi do odvajanja, to znači da je nokat mrtav i neće zarasti, ali dobra je vijest da u toj situaciji, kada se odvoji, to više nije bolno. Loša vijest je da oporavak, odnosno, vrijeme da izraste novi nokat može biti dugotrajan proces, i do godinu dana kada je riječ o palcu ili tri do šest mjeseci za manje nokte na nogama. Posjetite liječnika ako se vaš nokat počeo odvajati ili je okolno tkivo nokta crveno jer je to znak infekcije, upozoravaju liječnici. 

>>VIDEO Lakiramo li nokte krivo cijelo vrijeme? Ovo nije pogreška, ovako bi trebalo biti...

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima