Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 176
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEĆANJE NA RASKOŠ

Plesačice iz Las Vegasa pokušavaju sačuvati prošlost

28.12.2008.
u 15:15

U šezdesetima nije bilo kasina u Las Vegasu koji to ime zaslužuje, a koji nije imao svoju reviju sa plesačicama. Sve je počelo 1958., kad je producent Donn Arden iz Europe uvezao predstavu "Lido de Paris" s klasično obrazovanim balerinama. "Lido" je bila prva toples-predstava na slavnom lasvegaskom Stripu, glavnoj ulici s kasinima, i otvorila je vrata kroz koja su revije s plesačicama preplavile sve lasvegaske kockarnice.

Zbog golotinje, Arden je na premijeru povao šefa policije i gradske oce, spreman – ukoliko oni to zatraže –pokriti grudi svojih "showgirls". Međutim, oni u nastupima prelijepih obnaženih cura nisu vidjeli ništa loše (a i shvatili su koliko će to turistima od kojih Vegas živi biti atraktivno), i to je uzrokovalu pravu obilje revija duž Stripa.

Svi su se utrkivali tko će imati ljepše, vještije i više plesačice, i raskošniju scenografiju i kostimografiju. Na vrhuncu slave lasvegaskih "showgirls", predstave su imale po 150 učesnica, desetak presvlačenja kostima, bile izvođene na pozornicama veličine nogometnih igrališta i imale koreografije poput deset "stjuardesa" u bikinijima optočenim draguljima koje su plesale na krilu makete aviona DC-10. Lou Anne Harrison Chessik, danas kustosica nove izložbe posvećene plesačicama u Državnom muzeju nevade u Las Vegasu, još uvijek je dugonoga i 180 cm visoka i u 52. godini, i još može na šlagvort zauzeti svaku pozu iz tog plesa; kriteriji su bili tako strogi da je svaka plesačica nakon šest mjeseci morala ponovo prolaziti audiciju, da se ne zapusti.

Danas su druga vremena, i još samo dva kasina u Vegasu uopće drže revije ("Jubilee!" u kasinu Bally's i "Les Folies Bergere" u Tropicani), više kao kuriozitet i ostatak prošlosti.  U recesiji osmadesetih, revije su postale preskupe za održavanje i većinom su ugašene. Akrobatske točke Cirque du Soleil i velika pjevačka imena poput Celine Dion i Eltona Johna danas su uobičajena zabava za posjetitelje između dva pražnjenja džepova za kockarskim stolovima, a nadarene plesačice koje su bile previsoke za koreografije njujorškog Broadwaya posao mogu naći samo u Bally's i Tropicani. Naziv "Showgirls" više je povezan s kultnim lošim filmom Paula Verhoevena iz 1995., ili sa striptizetama po jeftinim lokalima, za koje bivše prave plesačice ogorčeno kažu da uzurpiraju i prostituiraju ime njihovog zanata.

Muzejska izložba posvećena plesačicama želi to promijeniti. "Mi smo bile originalni Las Vegas," kaže Lou Anne Harrison Chessik. "Meni je bitno da razumijemo tu povijest." S njom se slaže i 54-godišnja Karen Burns, također bivša plesačica koja je počela okupljati eksponate za izložbu kad je otkupila fundus kostima iz Ardenove revije "Hello, Hollywood, Hello" iz Renoa nakon zatvaranja te predstave 1989. Danas su u muzejskoj zbirci i vrhunci glamoura poput "Red Heat Wave", tange boje trešnje urešene perjem koju je kreirao Bob Mackie, autor kostima za Cher. "Sve je to pretjerano, kičasto, ali to je pravi Vegas," ističe Peter Mitchell, kustos posebnih zbirku na Sveučilištu Nevade, gdje se u arhivi čuva cjelokupna dokumentacija Donna Ardena.

Chessik i druge plesačice danas obilaze škole u las Vegasu i pričaju djeci o detaljima slavne i glamurozne prošlosti njihova grada, i pomažu u domaćim zadaćama iz likovnog: portretima plesačica, po uzoru na Edgara Degasa ili Touluse-Lautreca. Djeca koja obilaze muzej često zamjećuju Chessik, visoku i uspravnu kustosicu dugih nogu; kad pitaju tko je ona i dobiju odgovor da je to bivša "showgirl", reakcija je obično zadivljeni uzdah, koji pokazuje da ni među novim generacijama čarolija starog Vegasa još nije izgubila svoj sjaj.


Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije