Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAZITE SE

Stres ozbiljno narušava zdravlje, a često izazove neko od ova tri zdravstvena stanja

Shutterstock
04.07.2022.
u 14:30

Stručnjaci upozoravaju da treba na vrijeme obratiti pažnju na potencijalne znakove upozorenja da je teret koji stavljate na svoj um i tijelo jednostavno previše

Ako vječno negdje žurite dok obavljate više poslova istovremeno, velika je vjerojatnost da ste pod stresom i da vam je zdravlje ugroženo. Stres naime utječe na brojne funkcije tijela, a poremećaji i neravnoteža mentalnog zdravlja često se manifestiraju i fizički. 

Kako piše Your Tango, stručnjaci upozoravaju da treba na vrijeme obratiti pažnju na potencijalne znakove upozorenja da je teret koji stavljate na um i tijelo jednostavno prevelik. Izdvojili su tako tri zdravstvena problema uzrokovanih učincima kroničog stresa na  tijelo. 

Vino za srce, a šampanjac za mozak? Doznajte zašto su dobra ova alkoholna pića

1/6

Nutritivni nedostatci

Ako imate užurbani način života, vjerojatno se baš i ne stignete hraniti zdravo, i možda najčešće posežete za brzom hranom. To dovodi do toga da je vaša prehrana nutritivno manjakava. Stres pogoršava ovaj problem jer iscrpljuje mnoge materijale i vitamine potrebne za funkcioniranje tijela, onemogućujući vašu sposobnost probave hranjivih tvari koje unosite, a bez pravilne probave i apsorpcije, ne možete pretvoriti hranu u energiju koja vam je potrebna za rad. Primjerice magnezij je jedan od minerala koji se najviše iscrpljuje stresom pa se tako može razbuktati temperament, možete biti razdražljivi, a možete i dobiti zatvor stolice. 

Vitamini B se također iscrpljuju stresom, a kombinacija ove kategorije vitamina pomaže u stvaranju novih crvenih krvnih stanica, održavanju srčanog ritma i minimiziranju depresije, promjena raspoloženja, glavobolje i nesanice. Stručnjaci ističu da biste se trebali 'vratiti' hrani koju jedete dok ste pod stresom - ugljikohidratima. Vaše tijelo treba vitamine B1, B2, B3, B5 i B6, zajedno s fosforom i magnezijem za probavu i metabolizam ove hrane. 

Kronični umor

 Nadbubrežne žlijezde su smještene u našim bubrezima i jedna od njihovih ključnih uloga je proizvodnja hormona, i to spolnih, adrenalina, te kortizola koji se još naziva i hormon stresa. Kada se se nalazite u stresnim situacijama, vaše nadbubrežne žlijezde naporno rade kako bi prilagodile organizam na takvu situaciju, a dugotrajan stres bez vremena za oporavak može oslabiti njihovu funkciju i one mogu postati 'umorne'. Tada se javlja i kronični umor, koji je poput  tamnog oblaka koji visi nad vama svaki dan i noć. Mučite se ujutro ustati iz kreveta, a tuširanje i odijevanje za posao također je preteško. Kasnije možda dobijete malo energije, ali u poslijepodnevnim satima samo želite malo odrijemati.

Kada primijetite da vam se razina stresa povećava, neophodno je pronaći načine da se odmorite i time zaštitite svoje nadbubrežne žlijezde. Pronađite načine da uravnotežite svoj mentalni i fizički rad dodatnim odmorom i opuštanjem. Kada smanjite komponente koje dodaju stres vašem životu, mogli biste primijetiti i kako podočnjaci ispod očiju polako nestaju. 

Gastrointestinalne bolesti

Želučana kiselina koju osjećate možda je više povezana sa stresom pod kojim ste, a ne s hranom koju jedete. Tijekom stresa često možete pokazivati ljutnju, frustraciju i neodlučnost, a time su pogođeni i organi probavnog sustava. Stres može uzrokovati i smanjenje protoka krvi u želucu, što može rezultirati grčevima, nadutošću, upalom crijeva i nedostatkom apetita. U svoje obroke uključite više svježeg voća i tamnozelenog lisnatog povrća, i pokušajte se što manje hraniti brzom i nezdravom hranom. 

Ljeti se najradije tuširate hladnom vodom? Više će vas rashladiti topla kupka, kažu stručnjaci

Komentara 1

NG
nikola25467@gmail.com
20:00 04.07.2022.

Reishi kapsule, otklanjaju stres i poboljsavaju san

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije