Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Modni genij

Ovo je jedan od najvećih dizajnera današnjice. Prepoznajete li ga?

lagerfeld (1)
Foto: Camerapress/Guliver
1/7
26.03.2011.
u 00:01

On je najveći radoholičar u svijetu mode. Dizajnira za Chanel, Fendi, Hogan i vlastiti brend. Godine skriva kao zmija noge i ne pomišlja na mirovinu

Karl Lagerfeld, koji se pridružio kući Chanel 1983., jedna je od najpoznatijih modnih ličnosti na svijetu, no nakon gotovo šezdeset godina na sceni i dalje se smatra i za jednu od najmisterioznijih. Kaiser Karl, kako je poznat među svim zaljubljenicima u modu, ne želi otkriti ni kada je rođen.

Rane tridesete godine prošlog stoljeća najprecizniji su termin koji Karlovi obožavatelji, snimatelji dokumentaraca i novinari mogu ponuditi, no sam Lagerfeld spremno ih odbacuje - poput njegova mišljenja o prošlosti, godine su mu nebitne. “Kada bismo se svi opterećivali s onim što je bilo, izgledali bismo kao da stalno idemo na sprovode”, izjavio je jednom. A sprovoda se Karl Lagerfeld doista nagledao. “Proživio sam sedamdesete - burne, divlje i uzbudljive. Sida je desetkovala modni svijet tada, svakodnevno je netko odlazio. Prijateljica je jednom izjavila kako su tada svi cool ljudi umrli, složio bi se s tim”, objasnio je period u kojem se oblikovao u jednog od najvećih genija današnjice.

Svoju karijeru u modnom svijetu Karl Lagerfeld započeo je s 22 godine u Parizu, kada je na natječaju u kreiranju kaputa osvojio stažiranje u modnoj kući Balmain, osvojivši drugo mjesto - prvo je otišlo Yves Saint Laurentu. Nekoliko godina kasnije novinaru je objasnio: “Da, kaput me doveo do studija Balmain, ali ja stvarno ne volim kreirati kapute. Male crne haljine moja su strast”. Upravo zato se Karl tako dobro snašao u svijetu neprežaljene Coco Chanel, palači obilježenoj s dva ukrštena slova C. “Chanel modna kuća bila je uspavana ljepotica kada sam joj se pridružio. Ljepotica, bez sumnje, no u dubokom snu”, rekao je o svojim početcima. “Coco je napravila ogromnu grešku u šezdesetima kada nije shvatila da se elegancija mijenja - mrzila je traperice. A svijet više nije htio slušati diktat neke starice. S druge strane, upravo zbog Coco je Chanel bilo tako lako preporoditi - sam logo, kamelija kao zaštitni cvijet, biseri, nakit, cipele sa zatamnjenim prednjim dijelom - i danas se igram sa ovim detaljima poput glazbenika koji slaže note”.   

Pročitali ste skraćenu verziju. Cijeli tekst potražite u tiskanom izdanju V Magazina od 26. ožujka.

Ključne riječi

Komentara 1

AD
adgjl
06:52 26.03.2011.

Ukrštena ? Novinari bi danas, ako ništa drugo, barem trebali koristiti provjeru riječi koju MS Word pruža. Da znaju pisati u duhu hrvatskog jezika i da znaju pravopis, to bi bilo ipak malo previše za instant novinare.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije