Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠTAP U RUKE

Savjeti za sportski ribolov uz koje nećete morati pričati ribičke priče jer će ribe gristi kao lude

Sportski ribolov
Foto: Shutterstock
1/2
29.05.2019.
u 15:15

Ribolov je mnogo više od pecanja, to bijeg od svakodnevice, odmor u prirodi, gotovo meditativna aktivnost uz koju mnogi pune baterije. Ipak, svakom ribiču posebno je zadovoljstvo kada štap trzne

Za uspješni ribolov podjednako su važni dobri živci kao i dobra priprema. Hrvatska je premrežena rijekama, bogata jezerima i ima dugačku razvedenu obalu pa se može reći da je raj za ribolovce. Naravno, za svako podneblje i svaki tip ribolova potrebno je pripremiti odgovarajuću opremu - štap, udicu, plovak, uteg i mamce. Iskusni ribiči početnicima savjetuju da za savladavanje prvih ribičkih koraka koriste lagan štap dužine od dva do tri metra, koji će lakše zabacivati i pripadajuća rola za namotavanje.

Na štap se veže najlon, čija debljina pak ovisi o veličini ribe koju ste naumili loviti. Sljedeći važan korak je ispravno vezan plovak koji služi da mamac zadrži na željenoj dubini i signalizira da je riba uhvatila mamac. Plovaka ima raznih vrsta, veličina, oblika i boja, a početnicima se savjetuje da izaberu manji i osjetljiviji plovak kako bi lakše uočili da se uhvatila riba. Na plovak se stavlja predvez, komad najlona na koji se vezuje udica, iznad koje ćete vezati olovo, odnosno uteg.

U ribolovu postoji tehnika bez plovka, tzv. odmet koji može biti iz ruke ili sa štapom. Riječ je o dubinskom ribolovu u kojem je udica najmjenjena ribi koja obitava na dnu, i obično je riječ o krupnijoj ribi. Kao signal da je riba zagrizla neki ribiči prate pomicanje štapa, dok se drugi koriste sofisticiranim elektronskim signalizatorima koje dojavljuju plijen.

Za dobar ulov važan je dobar izbor udica kojim ima različitih veličina, oblika i vrsta, no i ovdje je bolje ne pretjerivati s veličinom jer će prevelika udica otjerati manje ribe. I završno, nema ribolova bez mamca. Za to vam mogu poslužiti gliste, kukci, kukuruz koji ste prethodno namočili u vodu ili komadići bijelog kruha. Ako ste za mamac izabrali glistu, kukca ili ličinku, on mora biti nešto veći od udice, a jedan dio životinje mora slobodno vijugati i time mamiti ribe.

Foto: Goran Kovačić/Pixsell

Za morski ribolov najbolji su mamci srdele, veliki morski crv, bibi ili lignje, mnogi ribiči na moru uživaju u ribolovu na varalice. U ovu vrstu ribolova spada panulavanje, odnosno lov iz brodice i varaličarenje s obale, tzv. spinning. Kako je kod varaličarenja s obale ograničeno kretanje, prilikom odabira varalice treba voditi računa o sastavu dna, dubini, salinitetu i jačina strujanja. Tako su primjerice na mjestima s pjeskovitim dnom prije naići na brancina, dok na stjenovitom terenu mogu pronaći lice i pirke. Ako ste na terenu koji strmije pada u more, uz dno se mogu naći zubaci, škrpuni i škrpine, a u srednjem i gornjem sloju mogu naći šaruni, brancini, ušate, palamide, lokarde, skuše i lice. Riječna su ušća manje-više slična staništima s muljevitim dnom, s tim da je na ušćima prisutnost plave ribe iznimka. Malo iskusniji varaličari znaju da se uvjeti mogu mijenjati i da na sve treba biti spreman, pa tako sa sobom nose varalice različitih veličina i boja, i na licu mjesta procjenjuju s kojom bi mogli imati najviše sreće.

Po ljeti treba izbjegavati kupališta, a ako pecate na rijekama izbjegavajte one dijelove gdje se vodostaj spustio i u gdje je naraslo previše vodenog bilja, jer će ribe taj dio rijeke izbjegavati zbog nedostatka kisika.

Poznato je da pravi ribolovci kreću prije zore, zauzimaju poziciju i kreću u nadmudrivanje ribom, a na aktivnost riba uvelike ovise Mjesečeve mijene, pa tako upućeni tvrde da su razdoblja mladog mjeseca i prva četvrt dobri za ribolov, dok se posljednja četvrt pokazala kao najlošija. Jednako tako, treba voditi računa i o atmosferskom tlaku zraka. Tako su veće šanse za dobar ulov kad je tlak zraka u porastu, dok je vrijeme s padom tlaka i nestabilnim tlakom loše za ribolov.

Nakon što ste pripremili pribor, udicu valja zabaciti u smjeru u kojem se okuplja riba. Izbor mjesta izrazito je važan, jer i o tome može ovisiti vaš ribički uspjeh. Zato ovisno o lokaciji gdje se nalazite, raspitajte se lokalnim ribičkim društvima o najboljim mjestima i navikama ribe te kako biste prilagodili ribičku opremu, ali i o pravilima pecanja na tom području i nabavite potrebne dozvole.

Sadržaj nastao u suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije