Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o čemu ovisi

Objasnio stručnjak: Ovo je zapravo razlika između svijetlih i tamnijih jaja

shutterstock
19.06.2020.
u 07:00

U dućanu se mogu pronaći bijela i smeđa jaja, ali postoji li neka razlika u njima?

Jaja su jedna od najsvestranijih namirnica koja se mogu kombinirati u gotovo sva jela, ali nigdje ne piše kakva jaja se trebaju koristiti za ta jela - bijela ili smeđa. Kod ostalih namirnica, poput paprike, znamo da boja označava i drugačiji okus, prenosi Reader’s Digest. Tako će crvena paprika biti drugačijeg okusa nego zelena, ali jaja su istog okusa bez obzira na njihovu boju. Koja je onda razlika između bijelih i smeđih jaja?

Pogledajte kako napraviti tatarski biftek: 

Stvar je zapravo u kokošima koje nose jaje, odnosno o njihovom perju i uškama. “Geni odabiru boju ljuske. Bijele kokoši s bijelim uškama zapravo daju bijela jaja, dok crvene ili smeđe kokoši sa smeđim uškama daju smeđa jaja”, objašnjava genetičar dr. Tro V. Bui, profesor sa Sveučilišta Cornell. Dodaje kako pasmina Araukana, poznatija kao pileća uskršnja kokoš, liježe plava jaja.

Znači sve se svodi na genetiku, a razlike zapravo nema. No ako ne postoji razlika u okusu zašto onda u dućanima ima više bijelih jaja nego smeđih? Stvar je zapravo u cijeni uzgoja različitih kokoši. Kokoši koje nose smeđa jaja su obično veće te su troškovi njihovog uzgoja i prehrane puno veći, dok su bijele kokoši puno ekonomičnije za proizvodnju.

Pitali smo bicikliste kakvo je stanje cesta po kojima mogu voziti i zašto vole bicikliranje:

Ključne riječi

Komentara 1

KA
Kalimero4
08:32 19.06.2020.

Kod mene su uha crvena a jaja malo tamnija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije