Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sada se zna što je prvo...

Nova studija potvrdila vezu: Depresija može biti direktan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2

shutterstock
08.09.2023.
u 14:30

Iako to nije potvrđeno u ovoj najnovijoj studiji, medicinski stručnjaci i dalje vjeruju da dijabetes tipa 2 također može biti faktor rizika za razvoj depresije...

Nova su genetska istraživanja znanstvenika Velike Britanije otkrila da bi depresija mogla biti izravan uzrok razvoja dijabetesa tipa 2. Dva su stanja oduvijek bila povezana i znalo se da pacijenti s dijabetesom tipa 2 imaju dvostruko veću vjerojatnost oboljeti od depresije, no do sada nije bilo jasno utječe li dijabetes tipa 2 na razvoj depresije ili obrnuto. Sada su istraživači na to odgovorili otkrivši sedam različitih genetskih varijanti koje se javljaju kod oba stanja, a riječ je o genima igraju važnu ulogu u proizvodnji inzulina i upalama mozga, gušterače i masnog tkiva.

"Ova izuzetno važna studija daje nam nove uvide u vezu između genetike, dijabetesa tipa 2 i depresije, pokazujući da depresija pridonosi razvoju dijabetesa tipa 2", izjavila je direktorica istraživanja u Diabetes UK,dr. Elizabeth Robertson, a to se, kaže, otkrilo kad su istraživači pregledali genetske podatke stotina tisuća stanovnika Velike Britanije i Finske.

Inače, među 19.000 bolovalo sudionika studije bolovalo je od dijabetesa tipa 2, 5.000 je imalo dijagnozu depresije i 153.000 samo je prijavilo više njenih simptoma. Analiza je objavljena u časopisu Diabetes Care, a otkrila je i da višak kilograma i pretilost igraju ulogu u razvoju dijabetesa, te su u 36,5% ispitanih bili direktno povezani. A iako to nije potvrđeno u ovoj najnovijoj studiji, medicinski stručnjaci i dalje vjeruju i da dijabetes tipa 2 može biti faktor rizika za razvoj depresije.

Budući da su u svom istraživanju autori povezali depresiju, dijabetes tipa 2 i pretilost, nadaju se, kažu, da će njihov rad liječnike potaknuti da pacijente s depresijom češće šalju na pretrage za otkrivanje dijabetesa tipa 2 i drugih srodnih stanja. "Sada kada znamo da depresiju može biti uzrok dijabetesa tipa 2, možemo više toga napraviti u prevenciji tog stanja", rekla je za NY Times jedna od autorica, profesorica Inga Prokopenko sa Surrey Sveučilišta.

Raniji odlazak na spavanje smanjuje rizik od depresije 23 posto

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije