Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SAVRŠENA AROMA

Nedostaje vam onaj karakterističan miris dimljenja, a ne želite se odreći komfora plinskog roštilja?

smoker box
Foto: SPAR
1/2
25.07.2019.
u 12:40

Ideje i savjeti kako pravilno koristiti Smoker box (ciglu za začine) i kako dozirati sastojke koji će mesu, i ostalim jelima na roštilju dati autentičnu prepoznatljivu smokey aromu

Prilikom izbora idealnog roštilja, mnogi ljubitelji grilla odlučili su se za plinski roštilj, upravo zbog njegove praktičnosti, jednostavnijeg čišćenja, ali u prvom redu zbog toga što se ovaj tip roštilja savršeno uklapa u veće životne prostore u kojima ipak ne smije biti otvorenog plamena i mnogo dima. No to ne znači da se morate u potpunosti odreći karakterističnog zamamnog mirisa dimljenja pomiješanog sa začinima.

Tu je Smoker box odnosno cigla za začine, visokokvalitetna kutija od plemenitog čelika u koju se stavljaju drveni komadići, piljevina za dimljenje i začini. Kutija za dimljenje se stavlja zajedno s namirnicama na rešetke roštilja, a nakon postizanja određene temperature, dim pomiješan s mirisom odabranih začina će se osloboditi i donijeti omiljenu aromu roštiljanja koju će poprimiti i namirnice. Kutija za dimljenje dimenzija je 22 cm x 10 cm x 4,5 cm pa ne zauzima mnogo mjesta, a može se koristiti višekratno. Na vama je samo da prilagodite aromu dima namirnicama koje pripremate na roštilju.

Recepti za dobar roštilj uključuju finu marinadu koja će u određenoj mjeri omekšati meso i začiniti ga. No dobra marinada samo je pola posla, jer začini prodiru samo u površinski sloj mesa. Zato je kutija sa začinima izvrstan način da dodatno oplemenite okuse i mirise namirnica s roštilja. Naravno, začinima se možete poigrati kako vaš roštilj ne bi bio dosadan, no postoji nekoliko općenitih smjernica oko toga koje se vrste mesa najviše slažu s kojim začinima. Tako primjerice ako će na vašem roštilju dominirati komadi svinjetine, poput vratine, lungića, karea, rebarca ili šarenih ražnjića na kojima ste komadiće svinjetine kombinirali s komadima povrća, odličan izbor začina za vašu smoker box je ružmarin, timijan i korijander, koji se izvrsno slažu sa svinjetinom. Ako želite postići malo jaču ljutinu, možete dodati i čili, papričice ili đumbir.

Aroma ružmarina će se izvrsno slagati i s piletinom na roštilju, a nećete pogriješiti ako u kutiju za dimljenje dodate origano, korijander, peršin i majčinu dušicu. Od junećeg mesa, za roštilj su najbolji komadi ramsteka ili bifteka, pržolica, a komadi filea mogu se iskoristiti za ražnjiće. Začini koji će izvrsno nadopuniti okus kvalitetnog junećeg mesa su lovor i papričice koje će laganim sagorijevanjem u kutiji za dimljenje oplemeniti dodatno oplemeniti odreske i ražnjiće. Naravno, kako je u ovo ljetno vrijeme na roštilju neizostavna riba, koja se pak odlično slaže s ružmarinom, majčinom dušicom i malo sušenog lovorovog lista koje u kutiju za dimljenje možete staviti sa sitnim triješćem vinove loze ili suhog češera koji će ribi s roštilja dati posebnu aromu. Bonus savjet za savršeno pripremljeni roštilj bio bi da meso i ribu okrećete samo jednom te da se prilikom okretanja služite hvataljkom, a ne vilicom. Naime, ako probušite meso vilicom, iz komada mesa iscurit će sokovi koje vaše meso čine mekim i sočnim. Kutija za dimljenje je jednostavna za održavanje i čisti se četkom u vrućoj vodi ili u perilici posuđa, nakon čega je spremna za ponovno korištenje.

Sadržaj nastao u suradnji sa Sparom.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije