Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jeste li znali?

Možete li biti alergični na vlastiti orgazam? Ovo je sedam tipova simptoma 'postkoitalne gripe' koji pogađaju muškarce

shutterstock
23.04.2024.
u 20:56

Ekstremniji simptomi POIS-a mogu uključivati ​​palpitacije ili nesuvisli govor.

Muškarci mogu biti 'alergični' na vlastite orgazme, kažu stručnjaci. Francuski znanstvenici koji proučavaju iznimno rijedak post-orgazmički sindrom (POIS) tvrde da se on može manifestirati kao sedam različitih vrsta simptoma. Nesretne muškarce može pogoditi glavobolja, peckanje očiju ili curenje iz nosa koje traje nekoliko sekundi, minuta ili čak sati nakon ejakulacije, piše Daily Mail

Drugi, otkrili su liječnici, mogu osjetiti upalu grla, temperaturu, slabost mišića i umor. Simptomi mogu biti potaknuti spolnim odnosom, masturbacijom ili čak nakon spontane noćne ejakulacije, kažu istraživači.

VEZANI ČLANCI: 

Ekstremniji simptomi POIS-a mogu uključivati ​​palpitacije ili nesuvisli govor, napisao je stručnjak u bolnici Centre des Quatre Villesu francuskom medicinskom časopisu. Iako je prvi put prijavljen 2002. godine, stručnjaci su ispitali samo oko 60 slučajeva u dva desetljeća od tada. Ipak, moglo bi biti pogođeno još tisuće muškaraca jer je vjerojatno da mnogi od oboljelih ne traže liječničku pomoć.

Znanstvenici su zbunjeni uzrokom simptoma sličnih gripi, iako misle da bi to moglo biti posljedica alergijske ili autoimune reakcije na vlastitu spermu oboljelog. To bi stvorilo autoimuni odgovor u tijelu, što bi moglo objasniti simptome slične alergijama koje neki muškarci doživljavaju.

VEZANI ČLANCI: 

Druga hipoteza je da bi POIS mogao biti potaknut kemijskom neravnotežom u mozgu. Problemi koje to uzrokuje mogu potrajati i do tjedan dana, napisala je dr. Charlotte Methorst u Progrès en Urologie nazivajući ga 'postkoitum gripom’.

Dodala je da, s tako malo ljudi koji su svjesni POIS-a, mnogo ih više možda nesvjesno živi s njim. Simptomi se razlikuju među muškarcima, ali se vjeruje da imaju isti intenzitet sa svakom ejakulacijom ili orgazmom.

Liječnici tek trebaju pronaći lijek za POIS. Umjesto njega, tretmani uključuju antihistaminike, alfa-blokatore - koji se koriste za liječenje visokog krvnog tlaka - i protuupalne lijekove kao što je diklofenak, rekli su liječnici. Druge bihevioralne terapije i tehnike svjesnosti također su se pokazale korisnima za pacijente.

Istraživanje pokazalo: Postoji veza između seksa i boljeg pamćenja!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije