Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 44
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Savjeti nutricionista

Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Shutterstock
01.02.2024.
u 20:30

Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Konzumacija 'obične', crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Upoznajte čovjeka koji već 47 godina prodaje kestenje na zagrebačkom Cvjetnom trgu:

 

Ključne riječi

Komentara 83

ZA
zagabria2
11:08 06.11.2019.

Ide to u pravilnim razmacima. Prvo je nezdravo, pa za pola godine zdravo, pa opet nezdravo. Po tome možeš pogoditi koje je godišnje doba :)

AN
AnteizmalogZGa
14:04 06.11.2019.

Konzumiram sve "što mi dođe pod zub"....ali umjereno. I evo 60 i kusur godina a još mogu...sve raditi...zaigrati nogomet ...plesati...krampati ...kao da mi je trideseta. A u djetinjstvu sam nebrojeno puta pojeo šnitu kruha koji je majka pekla, ..(ne onunu od Musićke) ,namazanu s masti i posutu paprikom....Delikatesa! Ali nije toga bilo kao danas ..."na kamione"! Mast je bila strateški prehrambeni proizvod, za napraviti zapršku...nešto prepržiti ...baciti pod jaja....

MA
MALTEZ
08:44 06.11.2019.

Svinjska mast je potrebna kod apsorcije nekih vitamina, minerala i željeza. Molim vegane da se deklariraju kao takvi. Ne vidim vidim više štetnih tvari u salu od onih u povrću i voću. Znam da svi vegani kupuju samo eko proizvodee od "provjerenih i stalnih dobavljača": Podsjetit ću vas da je napr, jedan takav prodavao poriluk sa pesticidom i to izmjerena količina pesticida bila je višestruko veća od dopuštene. Taj je otkriven. Dobar dio eko proizvođača kupuje proizvode na veletržnici . Soja je GMO. Normalno da piše da nije .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije