Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle Zdravlje

Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
06. studenoga 2019. u 07:04 80 komentara 78398 prikaza
Foto: Shutterstock

Konzumacija 'obične', crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Vrlo je jednostavno Mrzite prati posuđe? Evo nekoliko trikova uz koje će ovaj posao biti puno brži

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Ne bacajte Jeste li znali da kora od naranče može poslužiti za čišćenje mrlja na drvenim stolovima?

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Upoznajte čovjeka koji već 47 godina prodaje kestenje na zagrebačkom Cvjetnom trgu:

 

Plazma keksi
BAŠ KAO NEKADA
Stvari koje se godinama nisu promijenile, a svejedno ih obožavamo
  • zagabria2:

    Ide to u pravilnim razmacima. Prvo je nezdravo, pa za pola godine zdravo, pa opet nezdravo. Po tome možeš pogoditi koje je godišnje doba :)

  • MALTEZ:

    Svinjska mast je potrebna kod apsorcije nekih vitamina, minerala i željeza. Molim vegane da se deklariraju kao takvi. Ne vidim vidim više štetnih tvari u salu od onih u povrću i voću. Znam da svi vegani kupuju samo eko proizvode ... prikaži još!e od "provjerenih i stalnih dobavljača": Podsjetit ću vas da je napr, jedan takav prodavao poriluk sa pesticidom i to izmjerena količina pesticida bila je višestruko veća od dopuštene. Taj je otkriven. Dobar dio eko proizvođača kupuje proizvode na veletržnici . Soja je GMO. Normalno da piše da nije .

  • AnteizmalogZGa:

    Konzumiram sve "što mi dođe pod zub"....ali umjereno. I evo 60 i kusur godina a još mogu...sve raditi...zaigrati nogomet ...plesati...krampati ...kao da mi je trideseta. A u djetinjstvu sam nebrojeno puta pojeo šnitu kruha koji je majka pekla, ..(ne onu ... prikaži još!nu od Musićke) ,namazanu s masti i posutu paprikom....Delikatesa! Ali nije toga bilo kao danas ..."na kamione"! Mast je bila strateški prehrambeni proizvod, za napraviti zapršku...nešto prepržiti ...baciti pod jaja....