Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Lifestyle

Mazali ste svinjsku mast na kruh, a danas je ne jedete? Bit će vam žao što ovo niste znali

Monica Reinagel, svjetski je poznata nutricionistica koja često daje savjete o zdravoj prehrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako vjerujemo suprotno, možemo konzumirati češće.
06. travnja 2020. u 10:30 15 komentara 140978 prikaza
Foto: Shutterstock

Konzumacija 'obične', crne kave pokazala se dobrom kad je riječ o povećanju dobrog kolesterola u tijelu te o smanjenju upala. Kava je bogata antioksidansima koji štite srce i stanice, a ako ne pretjerujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana prehrane.

Odrezak

Crveno meso, tvrdi Reinagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Filet mignon i flam odrezak (potrbušina) komadi su koji su nutritivno vrlo „jaki“ i zbog toga dobri za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, željeza, vitamina B skupine, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

U videu pogledajte znaju li Zagrepčani stare purgerske izraze:

Svinjska mast

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih („loših“) masti od maslaca, dvaput više onih „dobrih“, mononezasićenih i tri puta veći udio omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savjetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi. BBC piše da je svinjska mast odličan izvor vitamina B i minerala. 

Krumpir

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebali biste povećati unos kalija, savjetuju nutricionisti. Jedite svježe voće, povrće i cjelovite žitarice, a jedan od najboljih izvora kalija je krumpir.

Majoneza Odlična je Napravite svoju majonezu kod kuće: Trebaju vam samo tri sastojka Vrlo jednostavno Recept za domaći sladoled: Potrebna su mu samo tri sastojka i gotov je za nekoliko minuta Jednostavno je Brzo i jednostavno: Od samo jednog sastojka napravite maslac kod kuće

 
Zagreb: Atmosfera u centru grada
OBJAVILI I UVJETE
Prilika koja se ne propušta: Nude stan u Zagrebu, plaću do 15.000 kn, auto i mobitel
PBZ
I DALJE OPREZNO
Mjere su popustile, ali i dalje je važno biti odgovoran i brinuti o zdravlju
  • Dex:

    Moja baka i prabaka su svakodnevo jele nešto sa svinjskom masti a doručak je bio kukuruzni krih sa svinjskom masti i paprikom, obje doživjele po 92 godine a admini neka samo brišu i daju žute jer je njima bolje kancerogeno rafinirano ulje

  • vk52:

    Ako vam je stalo do zivota jedite svinjsku mast sa crvenom paprikom i soli i friskim krastavcima,paprikom i paradajizom,ako vam nije stalo do zivota jedite NUTELU,fljak,fuj.

  • Avatar Idler
    Idler:

    A tek kosana mast, kuružnjak i šalica bjele kave....drugi put pravi maslac i domači bakin pekmez od šliva isto s bijelom kavom....za pojačat dojam more i domaća šljiva s medom 😁