Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nije tako jednostavno

Matematički problem podijelio društvene mreže: Znate li rješenje?

YouTube
24.09.2021.
u 14:25

Mnogi korisnici nisu prihvatili da postoje dva rješenja te je na društvenim mrežama nastala velika rasprava

Na društvenim mrežama često se vode rasprave o raznim stvarima, pa tako i o matematičkim problemima i jednadžbama. Nedavno se na YouTubeu pojavio matematički zadatak koji je podijelio mišljenja korisnika, a mnogi su bili zbunjeni oko rješavanja.

Zadatak glasi: 60 ÷ 5 (7 – 5) = ?, a korisnici su dobivali dva različita rješenja, piše MindYourDecisions. Znate li koje je ispravno?

Foto: YouTube

Naizgled jednostavan, no ipak ga mnogi riješe krivo: Pokušajte riješiti ovaj matematički zadatak!

1/2

Prema modernom načinu rješavanja ovog problema izraz se može pojednostaviti prema redoslijedu operacija s pomoću PEMDAS tehnike. Prvo riješite ono što je u zagradi, zatim procijenite redoslijed, onda stiže množenje/dijeljenje te na kraju zbrajanje i oduzimanje. Tada zadatak glasi: 60 ÷ 5 (7 – 5) = 60 ÷ 5 (2) = ? i ovdje kreće rasprava.

Ako prvo rješavate zagradu, a zatim ostatak jednadžbe, dobit ćete 60 ÷ 10 = 6, no ako prvo rješavate dijeljenje, a zatim zagradu, dobit ćete 12 x 2 = 24. Ako u kalkulator upišete početni problem, većina kalkulatora rješavat će ga na drugi način tako da će rješenje biti 24.

Mnogi korisnici nisu prihvatili da postoje dva rješenja te je na društvenim mrežama nastala velika rasprava. "Ne znam kako netko uopće može dobiti išta drugo osim 6", komentirala je jedna korisnica, dok joj je jedan korisnik odvratio: "Ispravno rješenje je 24 i nema druge!"

U videu pogledajte objašnjenje matematičara za ovaj problem:

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar MK3
MK3
14:38 24.09.2021.

Budala može baciti kamen da ga četrdeset pametnih ne može naći...

AJ
ajetodoo
15:50 24.09.2021.

Zanimljivo, kad zadatak rješavam pomoću zrna graha, dobijem 6. Kad rješavam kamenčićima, dobijem 24. Inače, matematički gledano, ovo nije problem, to je jednadžba .

MI
mica1111
14:59 24.09.2021.

Pa operacije višeg stupnja idu uvijek prve,a to su množenje i dijeljenje,i rješavaju se uvijek zagrade. Pa to sam učila u osnovnoj školi još i zauvijek mi ostalo u glavi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije