Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Istraživanje

Ljubazniji smo prema ljudima koji su ljubomorni na nas

ured
08.12.2010.
u 10:30

U antropologiji kažu ako su vam zavidjeli, ponašat ćete se društvenije zato što pokušavate smiriti zavidne ljude

Vjerovali ili ne, psiholozi su otkrili da smo ljubazniji prema ljudima koji su ljubomorni na nas! I to sve zato što se bojimo njihove “zlonamjerne zavisti”. Prijašnja istraživanja pokazuju da postoji benigna i zlonamjerna ljubomora. Kod benigne ljubomore izražena je motivacija za poboljšanje sebe, a kod zlonamjerne je ljubomore karakteristična želja da se uništi uspješna osoba, prenosi portal Marie Claire.

– U antropologiji kažu ako su vam zavidjeli, ponašat ćete se društvenije zato što pokušavate smiriti zavidne ljude – rekao je Niels van de Ven, jedan od nizozemskih istraživača sa Sveučilišta Tilburg.

Istraživači su proveli niz laboratorijskih eksperimenata gdje su upitali volontere da daju savjet za potencijalno zavidnu osobu. Otkrića, objavljena u časopisu Association for Psychological Science, govore da su ljudi, koji imaju razlog misliti da su meta zlonamjerne zavisti, uzimali više vremena kako bi dali savjet od meta benigne zavisti.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
14:31 08.12.2010.

opet jedan pucanj u ludilo psihologa. Najme, tocna je konstatacija da smo ljubazniji sa ljudima koji nam zavide ali ne radi toga sto zelimo otkloniti nekakvu pritajenu \"agresiju\" i opasnost vec radi toga sto nam GODI tuđa zavist. Najme dalekoeko je jaci nagon za samodopadnost od nagona za zastitu od nejasne opasnosti. Taj drugi nagon slabiji je jer je ljudsko bice sklono odredenoj dozi \"opasnosti\" i podizanju adrenalina ( bilo kejeg stupnja). Samodopadnost je usko vezana uz osjecaj sigurnosti koji spada u elementarne funkcijske osjecaje i zato nam je posebno vazno da o sebi dobijamo pozitivne kritike. Nema jace potvrde o nasoj vrijednosti od tuđe zavisti naprosto zato jer samo budala moze sumnjati i iskrenost necije zavisti. Dakle, sretni smo kad netko iskaze spram nas zavist jer je to potvrda nase vrijednosti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije