Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tajna dugovječnosti

Želite doživjeti stotu? Evo što biste trebali svakodnevno konzumirati!

Crvena naranča
Foto: Shutterstock
10.07.2015.
u 13:00

Ključno je konzumirati svježe i sirove namirnice jer vitamini gube svoja svojstva kuhanjem ili duljim stajanjem

Vitamin C odavno je poznat po svojstvima koja povoljno utječu na naše zdravlje, a sada je jedna nova studija otišla korak dalje i došla do saznanja da nam ovaj cijenjeni vitamin pomaže da živimo dulje.

Studija koju je objavio American Journal of Clinical Nutrition pokazuje da osobe koje konzumiraju više voća i povrća imaju 15 posto manji rizik od razvoja bolesti srca i 20 posto manji rizik od prerane smrti. Iako ovo otkriće i nije nešto što nismo znali i prije, iznenađuje činjenica da su oni s najvišom koncentracijom vitamina C u krvi najmanje skloni razvoju srčanih bolesti i ranoj smrti.

Istraživanje je provedeno na 100.000 Danaca i uključivalo je analizu njihovih prehrambenih navika kao i DNK analizu. 

Voditelj studije, dr. Borge G. Nordestgaard, smatra da poveznica između vitamina C i dugovječnosti leži u činjenici da vitamin C ima svojstva antioksidansa koja štite naše stanice od oštećenja koja mogu izazvati mnoge bolesti (uključujući i bolesti srca).

Naše tijelo nije u mogućnosti samo proizvesti vitamin C, što znači da ga u organizam moramo unositi putem hrane. Pri tome je ključno  da konzumirate svježe i sirove namirnice jer vitamini gube svoja svojstva kuhanjem ili duljim stajanjem.

- Možete uzimati i dodatke prehrani koji sadrže vitamin C, no bolje ga je crpiti iz zdrave prehrane jer se na taj način dugoročno razvija zdrav način života koji je nužan za opću dobrobit našeg zdravlja - kaže Nordestgaard koji savjetuje da biste dnevno trebali pojesti barem dva obroka bogata vitaminom C.

Ako i nakon svega navedenog niste sigurni unosite li u svoj organizam dovoljno vitamina C, kao i iz kojih namirnica ga možete crpiti, podsjećamo vas da su najpoznatiji i najveći izvori vitamina C naranče, mandarine, grejp, limun, limeta, brokula, kupus, cvjetača, paradajz, celer i paprika. 

Preporučene dnevne količine vitamina C osigurat će vam zdraviji i dulji život!

>>Vitamin C idealan je u borbi protiv tuberkuloze

>>Samo mit: Vitamin C ne sprečava prehladu, isto kao ni vitamin D

Komentara 2

BI
bigred1
17:41 10.07.2015.

meni je jednom ciganka,imenom biserka ,prorekla da ću živjeti 104 godine ako prije slučajno ne umrem.

PU
pulahostel
20:53 10.07.2015.

Askorbinska kiselina je zakon jer za 47kn imam C vitamina za cijelu godinu svaki dan po malo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije