Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
par s malim djetetom

Gradski su život zamijenili životom u komuni: 'S drugima dijelimo sve, od hrane do brige o djeci'

Facebook/@Sustainable Devon
01.06.2023.
u 14:30

Jedan od glavnih razlog zbog kojeg smo odabrali ovaj način života su naša ekološka uvjerenja, ali i uvjerenje da je kvaliteta života u prirodi neusporedivo veća od one u gradu, rekli su.

Čim su se upoznali 2016. godine, Britanci Viki Erlacher-Downing (29) i njen suprug Guy (27) znali su da ih, između ostalog, veže i ljubavi prema prirodi, a nakon nekoliko godina zajedničkog života u Brightonu, Velika Britanija, i njoj i njemu bilo je dosta života u gradu. Zato su već u prvim danima pandemije i lock downa donijeli drastičnu odluku; oboje su dali otkaze na svojim poslovima i preselili u komunu ili održivu životnu eko zajednicu u blizini grada Devona. Sada par s malim djetetom 44 hektara zemlje; ali i sve drugo; dijeli sa još sedam obitelji. Obitelji same uzgajaju hranu, a urod; baš kao i poslove; dijele svi.  "Jedan od glavnih razlog zbog kojeg smo odabrali ovaj način života su naša ekološka uvjerenja, ali i uvjerenje da je kvaliteta života u prirodi neusporedivo veća od one u gradu", kaže Viki, podrijetlom iz Austrije. Dok su živjeli u Brightonu, dodaje, stalno su maštali o tome kako bi lijepo bilo živjeti bliže prirodi, a prije nego su postali punopravni članovi zajednice koju danas zovu domom tamo su nekoliko mjeseci volontirali.

"Imamo malo dijete i užitak ga je odgajati na ovom čarobnom mjestu", kaže Viki, a u dječakovom odgoju sudjeluje čitava zajednica koja im pruža svu moguću podršku. "Njihova nam je pomoć neprocjenjiva!", priznaje ova novopečena mama. Od kako su pobjegli od vreve grada i Viki, inače koordinatorica dobrotvornih organizacija; i suprug Guy, istraživač društvenih znanosti; tri dana u tjednu rade 'normalne' poslove, a ostatak vremena provode gradeći svoju novu kuću, te u poslovima kućanstvu, vrtu i u stakleniku koje dijele s drugim članovima.

VEZANI ČLANCI:

"Mnogo je stvari koje Guy i ja redovito radimo, poput sadnje i njege našeg vrta, ručnog crpljenja pitke vode iz zajedničke bušotine, skupljanja kišnice za pranje i pražnjenja kompostnog WC-a. Jedan tipični dan ovdje uglavnom znači nekoliko sati plijevljenja i sadnje, pa obavljanje tjednih poslova poput skupljanja vode ili pražnjenja WC-a", objasnila je Viki koja dodaje kako niti malo ne žali što su pobjegli od ubrzanog i bučnog gradskog života.

"Oboje radimo i poslove izvan zadruge i provodimo vrijeme posjećujući obitelj i prijatelje pa je 'balans' postignut", rekla je, dodavši i da joj je svakodnevni život u gradu i u stanu bio usamljen, ograničen i nepovezan s prirodom. Zato ni ona ni suprug ne mogu, kaže, ni zamisliti da bi se tome vratili, osim ako bi baš morali.

POGLEDAJTE VIDEO: Par iz zabave napravio DNK test, no rezultati su ih šokirali

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije