Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zanimljivo

Istraživanje: Djeca koja gledaju TV lošija u školi nego oni koji su na mobitelima

Shutterstock
24.09.2019.
u 10:15

Provođenje previše vremena pred televizijom ili pred video igricama bitno utječe na ocjene djece, dok mobilni telefon ne spada u tu kategoriju

Novo je istraživanje pokazalo kako gledanje u televiziju ili igranje video igara bitno utječe na ocjene u školi, dok je korištenje mobitela pokazalo drugačije rezultate.

Foto: Shutterstock

Istraživanje je proučavalo navike više od pola milijuna djece diljem svijeta. Odnosno, proučavalo se 58 različitih studija iz 23 zemlje, a obuhvaćalo je mlade koji još nisu punoljetni. Također, gledalo se i 106 000 sudionika i uspoređivalo kako njihovo provođenje vremena na mobitelu utječe na rezultate u školi. Zanimljivo je kako vrijeme provedeno na mobilnom telefonu nije utjecalo na uspjeh u učenju, piše Daily mai.

Djeca su morala polagati četiri testa: Engleski, matematiku, čitanje i znanost, a na kraju su se rezultati zbrajali u zajedničku ocjenu. Gledanje televizije i igranje igrica pokazalo je lošije zajedničke rezultate, dok je samo gledanje televizije negativno utjecalo na rezultate u jeziku i matematici. 

"Pokazalo se kako prekomjerno gledanje televizije kod djece smanjuje pažnju i kognitivne funkcije, a povećava probleme u ponašanju i povećava nezdrave prehrambene navike", rekla je jedna od voditeljica istraživanja dr. Mireia Adelantado-Renau. 

Video igrice, s druge strane, mogu potaknuti psihološke probleme i probleme u ponašanju, a to utječe i na ponašanje u školi. 

"Svaka aktivnost provedena pred ekranom trebala bi se analizirati za svakog učenika posebno. Učitelji i stručnjaci bi trebali pronaći način kako da se smanje ove aktivnosti kako bi djeca bila što bolja u školi.", rekla je dr. Mireia. 

Jedno kanadsko istraživanje je pokazalo kako adolescenti koji provode preko sedam sati dnevno pred raznim ekranima imaju i 40 posto manje šanse da postignu dobre rezultate u školi ili na fakultetu. 

Pogledajte koliko muškarci poznaju ženske proizvode: 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije