Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 106
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURSKA

Istanbul - grad na dva kontinenta

istanbul
Foto: Marijana Faletić
1/20
05.02.2010.
u 16:15

Grad kulture, šopinga, noćnih provoda, nezaboravnog kebaba i najboljih kolača na svijetu.

Onoga trenutka kada vaš avion bude nadlijetao Istanbul prema zračnoj luci Atatürk, shvatit ćete da vas čeka susret s milijunskim gradom, točnije 7-milijunskim. Iako daleko od europskih zbivanja, Istanbul je euroazijski grad koji ni po čemu ne zaostaje za poznatijim metropoloma kao što su London, Pariz, Rim. Putujete li sami, ne biste se trebali bojati upoznavanja grada. Zračna luka vrlo je dobro povezana sa samim središtem i već za 40-ak minuta možete biti na Taksim trgu koji će biti najzahvalnija lokacija za traženje smještaja. Oko Taksima pronaći ćete pregršt hotela svih kategorija, a najpoznatija ulica Istiklal bit će vam pred nosom kad poželite obaviti bezobvezan šoping, popiti kavu i počastiti se kolačem.

Još jedna prednost boravka u ovom dijelu grada je to što ćete imati priliku vidjeti kako ulica mijenja svoje lice. Pale se ulična svjetla, te Istiklal izgleda gotovo kao da je božićno doba. Na ulicu tada izlaze “vrebači” iz bezbrojnih diskoklubova i noćnih barova, koji vas pozivaju da svoju večer provedete baš u njihovu lokalu. Vrlo je vjerojatno da ćete se teško odlučiti u koji ući, ali jednom ćete i to morati.

Ne propustite

Većina znamenitosti koje ćete poželjeti vidjeti nalazi se u naselju Sultanahmet. Odvojite dovoljno vremena za posjet Aja Sofiji koja stoji na klimavim nogama, a stručnjake zabrinjava hoće li izdržati sljedeći jači potres. Obiđite i Plavu džamiju i Topkapi tvrđavu u kojoj će vam oči “pasti” sjaj zlata, srebra, dijamanata, smaragda i bisera... Iz restorana na tvrđavi pruža se pogled na Bospor i azijski kontinent.

Želite li se opustiti i istovremeno osjetiti čari pravog turskog hamama tj. kupelji, najpoznatiji tradicionalni hamam nalazi se na trgu Çemberlitas (ulica Divanyolu), a kako je nedaleko od poznatog Grand Bazara koji skriva gotovo 4000 trgovina, razmislite želite li se opustiti prije ili poslije šopinga.

Plovidba Bosporom

Želite li oploviti obalu Bospora, krenite prema Eminönü (obalnom dijelu uz most Galata), odakle kreću turistički brodovi koji plove do Anadolu Kavağı uz nekoliko stajanja. Najljepše doba za plovidbu je tijekom ljetnih mjeseci.

Autobusna tura gradom

Želite li jednostavno obići cijeli grad i saznati povijesne činjenice o Istanbulu, preporučujemo turu autobusima na kat. Tura traje oko sat i pedeset minuta i prolaze se 63 točke odakle je moguće vidjeti znamenitosti povijesnog poluotoka. Polasci su sa Sultanahmet trga svakih sat vremena (ljeti od 11 do 17.30). S autobusa možete sići kad vas je volja i uloviti sljedeći koji dolazi. Cijena ture je 20 eura za odrasle, 10 eura za studente i 12 eura za obitelji s 4 člana.

Kupovina u tradicionalnom duhu

Istanbulski Grand Bazar (Kapali Çarsi) najveća je natkrivena tržnica u Turskoj. Možda je neprimjereno reći tržnica, jer gotovo 4000 trgovina i štandova koje prekrivaju turski tepisi, odjeća, kožna galanterija, te deseci zlatarna stvaraju neponovljivu sliku eldorada za svakog šopingoholičara. Noge odmorite u jednom od restorana u kojima ćete moći kušati sve domaće delicije i uživati u ambijentu. Jedina napomena je da je bazar zatvoren nedjeljom.Zbog velikih gužvi koje vladaju “uličicama” bazara, čuvajte svoje stvari i novčanike od spretnih prstića lopova.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije