Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DRAGE

Ispod Jadranske magistrale najljepše je more, a odmah iznad nje Vransko jezero

Foto: Marko Dimic/PIXSELL
1/8
23.07.2021.
u 09:07

Drage su skrivene, uske cestice vode do borove šume i mora. A na plaži dalmatinska klasika: terase kafića i pogled koji puca na predivne Kornate

Drage su, ako se mjeri udaljenost između dva dalmatinska bisera Zadra i Šibenika, u središtu sjeverne Dalmacije. Položaj im je fascinantan. Malo, nekad ribarsko i težačko, a danas izrazito turističko mjesto nekoliko je kilometara udaljeno od Biograda, na manje od 50 kilometara mu je Krka, 70 kilometara udaljeno je Nacionalnog parka Paklenica, otprilike dvostruko do Plitvica. I imaju najbolji pogled na more, ravno na Kornate, koji su udaljeni samo 12 nautičkih milja…

Sve na jednom mjestu

I to nije sve, jer Park prirode Telašćica na 17 je nautičkih milja, a i Drage su samo kilometar udaljene od najvećeg jezera u Hrvatskoj, Parka prirode Vransko jezero.

“Putova sam po svitu. Vidija i lipših mista, ali baš nigdi nije sve na jednom mistu kao kod nas. More i jezero, podlanica i šaran, galeb i liska, žal i borova šuma. Aj dobro, fali planina…” Godinama mi je Antonio, mještanin Draga, na spomen razvikanijih turističkih destinacija držao ovakve lekcije o prirodnim ljepotama Draga. On i dalje najradije ljetuje u hladu Dolaške drage, oaze mira, kako se zove i tamošnji poznati kamp.

Drage su zapravo skrivene ispod Jadranske magistrale, s koje uske cestice vode do mora. A na plaži dalmatinska klasika, terase u ne baš reprezentativnim kafićima, lješkarenja u hladu borova, tu i tamo koji galeb (potkresanih krila) i turisti.

1/8

Monika iz Slovačke dolazi godinama.

– Tu smo 15 godina, zbog čistog mora i plaže. To slikajte, a ne mene – smije se Slovakinja…

– Ima puno Poljaka. Drage su za kupanje i odmaranje, a noćni život ipak je u Pakoštanima i Biogradu – rekla nam je konobarica Marta Vulin. Osmijeh i brza posluga, kafić u Dolaškoj u hladu borova tik iznad plaže oduševljava…

I okupali smo se tamo, ispod litica, a more čisto. Drage zapravo podsjećaju na jug Jadrana. Mnogi kampiraju iznad magistrale, na Vranskom jezeru. Tamo satima čekaju goleme somove.

Raj za ribiče i bicikliste

– Čuj, na moru u Dragama lovi se riba, a samo kilometar dalje, u slatkovodnom jezeru, peca se riba – kaže mi jedan gost. Osim što je Vransko jezero najprivlačnije našim kontinentalcima, ono je i pravi je raj za bicikliste. I mi smo se provozali tridesetak kilometara po stazi oko Vranskog jezera, zastajkujući na mjestima uređenim za piknik s kojih puca najbolji pogled na jezero, Kornate, Vrgadu… Popeli smo se i na vidikovac Čelinku i ostali bez daha. Teško je to riječima opisati, a ovako to čine pakoštanski turistički djelatnici.

– Za dobar vidikovac oduvijek se govorilo da se s njega pruža pogled “... kao iz aviona”. Brdo Čelinka iznad Draga upravo je takvo mjesto. Veličanstven pogled na sve četiri strane svijeta. Na jednoj su Drage. Zapadno od mjesta bljeska se modro more s pregršt otočića koji se čine nadohvat ruke. Nešto sjevernije pakoštanska rivijera, a na istoku Vransko jezero. Ovo vas mjesto neće ostaviti ravnodušnim jer su i prvi doseljenici u ovaj kraj, još u pretpovijesti, svoju naseobinu utvrdili upravo na ovom mjestu…

09.07., 2021.Drage - Turisticka patrola u Dragama. Photo: Marko Dimic/PIXSELL
Foto: Marko Dimic/PIXSELL

S Čelnike će se za dvije godine vidjeti i novi centar nautičkog turizma u Hrvatskoj. Naime, uoči ljeta potpisan je ugovor o izgradnji marine u Dragama. Riječ je o investiciji vrijednoj oko 60 milijuna kuna koja će mjestu dati 200 vezova u marini, koja će, kako tvrde investitori, postati svojevrsni centar društvenog života u Dragama. Već se gradi, a tamo smo sreli zanimljiv bračni par. Suprug se predstavio, zove se Anđelko i pomalo se žali što će izgradnjom marine more biti nekoliko metara dalje.

– Je, a nije mu smetalo što mu je u Raštanima, odakle se “uda” u Drage, more kilometrima daleko – dobacuje jedna mještanka. O potencijalima Draga razgovarali smo i s direktoricom Turističke zajednice Pakoštana. Brojke su, dakako zbog korone, manje od rekordnih godina, no evo što Danijela Vulin kaže o ponudi u Dragama, o broju gostiju i iz kojih su zemalja te o perspektivi turizma i sadržajima u Dragama i oko njih. – Drage su sjajno malo mjesto za obiteljski turizam i posebno su poznate po tradicionalnim gostima, najviše iz zapadne Europe. A s marinom će potencijali biti još bolji – rekla nam je Danijela Vulin.

Pakoštane - Lanjski viceprvak ove sezone ima više gostiju

Viceprvak prošlogodišnje tradicionalne Turističke patrole Večernjeg lista bile su Pakoštane i, treba i to reći, tek ih je koji bod dijelio od pobjede. Drage su dio općine Pakoštane i zapravo su ih naselili Pakoštanci koji su tu nekada čuvali ovce. Upravo su oni prvi vidjeli sve prednosti života u uvali.

30.07.2020., Pakostane - Turistucka patrola Vecernjeg lista. Photo: Dino Stanin/PIXSELL
Foto: Dino Stanin/PIXSELL

– Pakoštane u ovoj turističkoj sezoni pokušavaju nadoknaditi izgubljeno prošle godine u pandemiji koronavirusa. To znači da smo jako oprezni, poštujemo sve epidemiološke mjere i iako imamo golem broj manifestacija, pazimo na svaki detalj života uz virus. I ove godine dolaze nam naši stari gosti, turisti koji tu ljetuju i više od pedeset godina, a sada dolaze s djecom i unucima. Tu imaju sve: hlad borova, sve vrste plaža, klubove, blizinu Vranskog jezera, Maškovića han… Sve su to naši aduti i za ovogodišnju uspješnu turističku sezonu – objašnjava izrazito ugodna i susretljiva direktorica pakoštanske Turističke zajednice Danijela Vulin.

Pakoštane su, uvjerili smo se, ove godine posjećenije nego prošle. Nije ni čudno jer malo gdje se još može osjetiti takav dašak Dalmacije kao tu. Još se ovdje karta za stolovima u debelom hladu, još odjekuje klasično dalmatinsko podbadanje…

Još da prođe i ta korona pa da se opet i jače zapiva…

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 9

Čistoća i urednost mjesta 8

Plaže 9

Raznolikost smještaja 8

Kvaliteta ugostiteljske ponude 9

Sadržaji za djecu 8

Kulturni sadržaji 6

Opskrbljenost 7

Autohtonost 8

Opći dojam 9

Ukupan dojam: 83

Poredak

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. BRODARICA 92

4. LOVIŠTE 91

5. DUĆE 89

6. PISAK 89

7. PROMAJNA 87

8. BLACE 85

9. MOLUNAT 85

10. RAŽANJ 85

11. DRAGE 83

12. SEGET VRANJICA 82

13. SRIMA 82

14. TRSTENO 81

15. GREBAŠTICA 80

Ključne riječi

Komentara 3

Avatar EtTore
EtTore
17:11 23.07.2021.

Kad pocinje sezona?

MO
montello
13:18 23.07.2021.

Volim plaze a borovi blizu

DU
Deleted user
13:15 23.07.2021.

Super a ima li sto "ispod" Cakovca, varazdina Koprivnice, Bjelovara, Virovitice, Daruvara, Pozege Djakova. Moze li sto od tamo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije