Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grebaštica

Sezona i nije nešto, ali tu se ne žale. Kažu: Bit će bolje kad Hajduk bude prvak

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/9
22.07.2021.
u 11:20

Profinjene gastronomije tu nema, sve se svodi uglavnom na grill i pizzu. Apartmani većinom nose tri zvjezdice i drže cijenu od 40 do 80 eura

Na turističku patrolu na području Šibensko-kninske županije krenuli smo iz Grebaštice, mjesta koje se nalazi u jednoj od ljepših jadranskih uvala.

Najvažniji simbol je greben

Grebaštica administrativno pripada gradu Šibeniku, od kojeg je udaljena 15-ak kilometara, ali njezini su ljudi uvijek gravitirali Primoštenu, s kojim mjesto i graniči, a ima i onih koji rade u Splitu.

Tijekom cijele godine teško da ovdje boravi u kontinuitetu više od tisuću ljudi, a u mjesto poznato po tirkiznom moru i spektakularnim grebenima ne možete doći a da ne uočite najvažniji simbol – Bedem. U 15. stoljeću na poluotoku Oštrici sagradili su ga Mlečani kako bi spriječili turske provale. Poslije su stanovnici Grebaštice koristili zidine kao sklonište od gusarskih napada, a svoju funkciju čitava je fortifikacija izgubila tijekom prve polovine 19. stoljeća. Danas je Oštrica, osim po zidinama, poznata i po muflonima koji tamo borave.

1/10

U centar mjesta došli smo usred toplinskog vala. Grebaštica je praktički selo pa stoga ne čudi da je fotoaparat legendarnog reportera Duška Jaramaza na licima lokalnih žitelja izazvao skepsu. Jaramaza ovdje mnogi poznaju pa mu je jedan gospodin doviknuo: “Duško, koji te vrag donio, al’ se dogodila kakva crna kronika?”

Ta rečenica sugerirala je da smo na pravom putu da čitateljima prenesemo autentičnu atmosferu s autentičnim ljudima. Stoga po Grebaštici nismo tražili članove mjesnih odbora, već nastavljamo priču:

– Lijepo je da se netko sjetio staviti našu Grebašticu u novine. Imamo puno potencijala, ali infrastrukturni projekti idu sporo. Mi smo rubno naselje grada Šibenika, zadnja rupa na svirali. Imamo hrpu komunalnih problema poput parkirališta, kanalizacije... – kaže Boris Banovac, vlasnik kafića Puntin, koji se nalazi na plaži u srcu Grebaštice.

Kaže da je od ove sezone ipak očekivao više.

Gotovo da i nema smeća

– Sezona je dosad lošija od prošle, kad je koronakriza bila najsnažnija. Ovdje vam gotovo svaka kuća nudi apartmane. Mi uglavnom živimo od iznajmljivanja i nešto ugostiteljstva. Turista ima, ali još uvijek je to daleko od idealnoga. Svima nam je u sjećanju 2019., kad je sezona najdulje trajala i kad su u Grebaštici srušeni svi turistički rekordi – dodaje Banovac.

Šećemo se dalje po Grebaštici. Pedaline se iznajmljuju za 60 kuna po satu, u centru su tri kafića i isto toliko restorana, a tu je čak i solidan akvapark za najmlađe.

Cijene su razumne: kava uglavnom po 10 kuna, pola litre piva po 20 ili 25, kugla sladoleda kreće se između 8 i 10 kuna, a veliku pizzu s osnovnim sastojcima možete pojesti već za 40 kuna.

09.07.2021., Grebastica - Turisticka patrola u Grebastici. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Profinjene gastronomije nema, ugostiteljska ponuda svodi se uglavnom na grill i pizzu. Slično je i s apartmanima, koji se uglavnom nalaze u obiteljskim kućama i većinom nose tri zvjezdice, drže cijenu između 40 i 80 eura za noć. Arhitektura u Grebaštici tipična je za vikend-naselje koje je ekspanziju doživjelo 80-ih godina prošlog stoljeća.

Plaže su osrednje popunjene, a jutarnja izmaglica što se digla nad bonacom ostavlja savršen dojam. Grebaštica je u geografskom smislu predivna. Škrape, kristalno more, alepski borovi i brodice na kojima se skupljaju gladni galebovi predstavljaju iskon Mediterana.

No ovdje su, kaže nam mjesna čistačica Anka Bačelić, dobro upućena u lokalna zbivanja, oduvijek dolazili gosti nešto slabije platežne moći, poput Mađara, Čeha, Poljaka i Slovaka.

– Njima je ovdje dobro, neki se vraćaju već 20 godina u iste kampove i apartmane. Meni je bitno da ovdje skoro pa i nema smeća pa manje radim, a priroda je manje zagađena – kaže Anka.

Krenuli smo zatim fotografirati jamu Golubinku u uvali Galešnici, koja predstavlja stanište golubova jamara, te je podzemnim kanalima direktno povezana s morem.

U pronalaženju kultne jame pomogao nam je Mate Mrdeža, vlasnik trgovine u središtu Grebaštice, s kojim smo također razmijenili nekoliko riječi. I on kaže da sezona nije onakva kakvu je očekivao te nam je uz specifičan dalmatinski humor poručio: “Bilo je i boljih dana, ali dok je sunca i mora, nećemo se žaliti. Bit će bolje kad Hajduk bude prvak”.

09.07.2021., Grebastica - Turisticka patrola u Grebastici. Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Primošten - I ovo ljeto kultni klub Aurora nudi zabavu

Premda Grebaštica administrativno pripada gradu Šibeniku, ovaj put tom šibenskom prigradskom naselju pridružit ćemo Primošten zbog kulturološke, geografske i povijesne povezanosti.

U Primoštenu, inače poznatom po vinu Babić, maslinovu ulju, gužvama i nešto profinjenijoj turističkoj ponudi, nismo zamijetili ikakve naznake globalne koronakrize. Život se odvija posve normalno, popularne plaže Mala i Velika Raduča od ranog su jutra krcate, a u popodnevnim satima u restoranima teško da se može pronaći mjesto bez prethodne rezervacije. Međutim, svoju ćemo tvrdnju moći snažnije potkrijepiti kad na jesen budemo raspolagali službenim turističkim brojkama. U općini Stipe Petrine nikad nije dosadno pa su Primoštenci i za ovo ljeto pripremili niz kulturnih, gastronomskih i umjetničkih događanja.

Kultni klub Aurora organizator je mnogih događanja pa im je tako 17. srpnja na prekrasnom vidikovcu Gospe od Loreta, na ljetnoj pozornici, svoje najpoznatije stihove otpjevao Massimo Savić.

Također, u srpnju će u spomenutom klubu naši popularni pjevači nastupati pod egidom “Sjećanje na Olivera Dragojevića”, a nekoliko dana prije naše “inspekcije”, u organizaciji Udruge građana općine Primošten “Krč”, održao se i ljetni karneval, tradicionalna pokladna povorka s obiljem plesa, lutrije i dobre hrane.

Turistička patrola

Gostoljubivost i susretljivost domaćina 10

Čistoća i urednost mjesta 10

Plaže 9

Raznolikost smještaja 6

Kvaliteta ugostiteljske ponude 6

Sadržaji za djecu 7

Kulturni sadržaji 6

Opskrbljenost 9

Autohtonost 10

Opći dojam 7

Ukupan dojam: 80

Ukupni poredak

1. DRVENIK 97

2. BETINA 95

3. BRODARICA 92

4. LOVIŠTE 91

5. DUĆE 89

6. PISAK 89

7. PROMAJNA 87

8. BLACE 85

9. MOLUNAT 85

10. RAŽANJ 85

11. SEGET VRANJICA 82

12. SRIMA 82

13. TRSTENO 81

14. GREBAŠTICA 80

 

Ključne riječi

Komentara 6

SI
Simpleton
11:56 22.07.2021.

Znaci nikad..

Avatar EtTore
EtTore
16:19 22.07.2021.

Kad pocinje sezona?

Avatar EtTore
EtTore
16:18 22.07.2021.

Mizerno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije