Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucija iz nikea

Inovativna linija grudnjaka koji savršeno pristaju tijelu i tijekom najzahtjevnijih pokreta

Nike Pro Bra
Foto: Nike
1/9
04.07.2014.
u 15:25

Nakon dvogodišnjih istraživanja, testiranja i razvoja Nike je dizajnirao revolucionarnu kolekciju grudnjaka i Nike Pro 360 Fit sustav

Treniranje bez sportskog grudnjaka većini je žena gotovo nezamislivo.

Istovremeno, njihova različita tjelesna građa, baš kao i različite tjelesne aktivnosti kojima se mnoge žene bave, zahtijevaju i modele koji su pažljivo prilagođeni svakoj od njih. Savršeno pristajanje i potpora u ovom su slučaju najvažniji, jer neudobni sportski grudnjak odbija žene od vježbanja.

„Često znamo reći – ako nema grudnjaka, nema ni vježbe ni trčanja“, ističe Julie Igarashi, potpredsjednica u Nike Women's Training odijelu.

Foto: Nike

„Većina žena nosi grudnjake krive veličine. To je nešto što moramo popraviti.“

Upravo je to inspiriralo Nike da pokrene dvogodišnje istraživanje, testiranje te dizajniranje i razvoj kako bi stvorio idealni sportski grudnjak. Rezultat tog istraživanja je Nike Pro Bra - inovativna linija grudnjaka koji savršeno pristaju tijelu i tijekom najzahtjevnijih pokreta.

Nike Pro linija grudnjaka sastoji se od pet modela grudnjaka, od kojih je najistaknutiji Nike Pro Rival grudnjak koji osigurava najveću potporu i dolazi u čak 25 veličina – čime obuhvaća sve žene, bez obzira na sportove kojima se bave. U kolekciji se nalazi i Nike Pro Fierce grudnjak, kao i dorađeni Nike Pro Classic i Nike Pro Indy. Nike Pro Classic nudi i podstavljeni model. Grudnjaci su usklađeni i s novim Nike Pro 360 Fit sustavom koji sadrži kalkulator što pomaže sportašicama u potrazi za najboljom veličinom.

Upravo kombinacija novih grudnjaka i Nike Pro 360 Fit sustava predstavlja vrhunac procesa globalnog dizajna u kojemu se vodilo računa o svakome detalju.

KONZULTACIJE SA SPORTAŠICAMA

Informacije i komentari koje Nikeovi dizajneri dobivaju od sportašica i sportaša ključni su element za ovaj svjetski sportski brand. Tako je i u fazi istraživanja najnovijih grudnjaka Nike intervjuirao veliki broj sportašica. Njihov ključni odgovor bio je – što je potpora jača, manja je udobnost.

„Imali smo jasnu misiju – usavršiti grudnjak koji osigurava snažnu potporu, bez da se žrtvuje osjećaj udobnosti“ ističe Stephy Scott, dizajner u odjelu Nike Innovation.

BIOMEHANIČKO TESTIRANJE

Nike dizajnerski tim je tijekom istraživanja surađivao i s britanskim sveučilištem Loughborough, jednime od vodećih u istraživanju sportskih grudnjaka. Ondje su se s tamošnjim istraživačima izvodila i biomehanička testiranja na sportašicama tijekom njihovih aktivnosti. Pomoću čak 200 scena u usporenoj jednosekundnoj snimci analizirali su se pokreti prsa sportašica koje su nosile grudnjak tijekom trčanja. Tada je zabilježeno pomicanje grudnjaka i bilo je jasno da se upravo u tom dijelu on treba usavršiti kako bi savršeno odgovarao tijelu i tijekom najzahtjevnijih aktivnosti.

Foto: Nike

Kako bi se izmjerilo točno pomicanje grudnjaka tijekom aktivnosti sportašica, Nikeovi dizajneri su se obratili stručnjacima koji su sa znanstvene strane precizno opisali kako se grudi kreću tijekom trčanja i upravo je to bio ključni element tijekom usavršavanja idealne potpore grudnjaka.

NAJKVALITETNIJI MATERIJALI

Materijal je veoma bitan dio sportskog grudnjaka i upravo su toga bili svjesni i u Nikeu. Pro Rival grudnjak je odličan primjer visokih standarda u pogledu materijala. On u sebi sadrži materijal satkan od najfinije sintetičke tkanine koja osigurava osjećaj mekoće – glavne osobine donjeg rublja. Posebni strojevi za pletenje korišteni su da bi se ispleo materijal dvostruko čvršći od onoga u standardnim grudnjacima. Rezultat je iznimno nježan i dovoljno rastezljiv materijal koji istovremeno osigurava i pravu potporu.

Puno se pažnje posvetilo i pojasu grudnjaka koji je često na udaru kritika. Tako su se prilikom izrade grudnjaka tražili najmekaniji elastični materijali koji se gotovo neće osjetiti tijekom nošenja grudnjaka. I tu se pazilo na savršen omjer odgovarajuće potpore i udobnosti.

PRISTAJANJE

Dizajniranje grudnjaka započelo je sa sportašicama – i s njima je moralo i završiti. Više od 300 sportašica testiralo je sportski grudnjak i ocijenjivalo njegovu potporu i prilagodljivost tijelu. Osim toga, grudnjaci su podvrgnuti i pranju koje je trajalo ukupno 1 800 sati kako bi se testiralo njihovo skupljanje, rastezljivost, izdržljivost, osjećaj pod rukom i sam izgled grudnjaka.

Foto: Nike

U potrazi za savršenom veličinom za svaku ženu pojedinačno, Nike je, nakon dvije godine usavršavanja, razvio sustav Nike Pro 360 Fit. U kalkulator u sklopu sustava potrebno je unijeti opseg prsnoga koša i opseg grudi, a kalkulator će zatim prikazati preporučenu veličinu grudnjaka.

Početno testiranje na 100 sportašica pokazalo je da točnost izračuna čak oko 80 posto.

Nova kolekcija grudnjaka Nike Pro na hrvatsko tržište dolazi u kolovozu 2014.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije